CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN, ‘YEŞİL TAHVİL’ HEDEFİNE, CHP’Lİ AKIN’DAN TEPKİ: “ LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMEZ”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN, ‘YEŞİL TAHVİL’ HEDEFİNE, CHP’Lİ AKIN’DAN TEPKİ: “ LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMEZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, ekonomik reform paketinde yeşil mutabakat vurgusu yapılarak, yeşil tahvil hedefinin açıklanmasına CHP Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili...

MEHTAP BELEN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, ekonomik reform paketi kapsamında açıklanan, yeşil mutabakat ve  yeşil tahvil hedefine ulaşılabilmesi için,  CHP Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’dan, hükümete uyarı geldi.

BU VİZYON MU YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ SAĞLAYACAK?

Akın; Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ekonomik reform paketinde yeşil mutabakat vurgusu yapılırken; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın çalışma ve hedeflerinin yer aldığı Performans Programı’nda 2023 yılında fosil yakıta bağla kurulu gücün neredeyse yüzde 30 oranında artmasının hedeflendiğine dikkat çekti. CHP’li Akın, “Avrupa’da yeşil mutabakat kapsamında bir dönüşüm yaşanırken; bu konunun paydaşlarından biri olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hedefleri bu vizyondan çok uzak. Lafla peynir gemisi yürümez. Türkiye yeşil mutabakat trenini kaçırmamalı” dedi.

Akın, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada reform paketinde  çevreye duyarlı yatırımların finansmanı amacıyla uluslararası standartlarla uyumlu rehber hazırlanacağının ifade edildiğini hatırlatırken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu vurguladı. Akın, “Avrupa’da bir süredir yeşil mutabakata yönelik bir dönüşüm hazırlığı yaşanıyor. Hiç şüphesiz bu dönüşüm başta enerji sektörünü ilgilendiriyor. Sıfır karbon hedefi kapsamında çalışmalar yapılıyor. Ekonomik reform paketinde bu anlamda bir vurgu yapılırken; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bu konuyla ilgili hedefleri ise bu vizyondan uzak olduğunu gözler önüne seriyor. Bu vizyonla mı yeşil dönüşüm sağlanacak? Bakanlığın fosil yakıtların azaltılması yerine daha da artması yönünde hedefler olduğu görülüyor” dedi.

TÜRKİYE, YEŞİL MUTABAKAT TRENİNİ KAÇIRMAMALI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın çalışmalarını ve hedeflerini içeren 2021 yılı Performans Programı’nın yetersiz olduğunu belirten Akın, yeşil mutabakat için Türkiye’nin acil eylem planına ihtiyacı bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bakanlığın fosil yakıtların kullanıldığı termik santralde 2023 yılı hedeflerinde kurulu gücü 11 bin 313 megavattan 14 bin 664’e çıkarma hedefi bulunuyor. Başka bir deyişle 2023 yılında Türkiye’nin fosil yakıtla elektrik üretimindeki kurulu gücünün neredeyse yüzde 30 artması hedefleniyor.Avrupa’da yeşil mutabakat kapsamında büyük bir dönüşüm yaşanırken; ülkemizde bu konunun ana paydaşı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın başta Paris İklim Anlaşması’na uygun bir hedefi yok. Lafla peynir gemisi yürümez. Türkiye yeşil mutabakat trenini kaçırmamalı. İktidar bu konuda eylem planını ve yol haritasını acilen hazırlamalı.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.