ZEYDAN KARALAR, SU POLİTİKALARI ZİRVESİ'NE KATILDI

ZEYDAN KARALAR, SU POLİTİKALARI ZİRVESİ'NE KATILDI

Türkiye’nin su gündeminin tartışıldığı“Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi” Fuar İzmir’de başladı. CHP’li belediye başkanlarının katılımıyla gerçekleşen zirvede...

Türkiye’nin su gündeminin tartışıldığı“Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi” Fuar İzmir’de başladı. CHP’li belediye başkanlarının katılımıyla gerçekleşen zirvede konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, yaşanan ve yaşanabilecek sorunların bugünden tartışılmasının büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. Karalar, “Su ve verimli toprak kısa bir süre sonra dünyanın en değerli varlıkları olacak" dedi.

Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi, Dünya Su Günü’nde Fuar İzmir'de başladı. 2 gün sürecek zirveye CHP'li 11 Büyükşehir Belediyesi, 11 Belediye, üniversiteler, sanayi ve ticaret odaları, meslek örgütleri, organize sanayi kuruluşları, münferit sanayiler, maden sektörü, ziraat oraları, çiftçiler, çiftçi örgütleri Köy-Koop İzmir Birliği, sulama birlikleri-kooperatifleri, su kullanıcıları, mühendislik-mimarlık-şehir plancılarışirketleri, sondaj sektörü, doğa koruma ve çevre örgütleri ile sivil toplum kuruluşları katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in moderatörlüğünü yaptığı Başkanlar Zirvesi’nde söz alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ülkede gereksiz tartışmaların yaşandığı bir dönemde, böylesine önemli bir toplantıya ev sahipliği yapan Başkan Tunç Soyer’e teşekkür etti.

Başkan Zeydan Karalar, “Su ve verimli toprak kısa bir süre sonra dünyanın en değerli varlıkları olacak. Hatta bugünden ciddi sıkıntılarınıçekmeye başladık. İklim değişikliğini de göz önünde bulundurursak yaklaşık 10 yıl sonra dünya nüfusunun yarısının su sıkıntısının bulunacağı yerlerde yaşayacağı aşikar. İklim krizi dengelenmezse sorun artacak. Yaşanan ve olası sorunları bugünden tartışmak son derece önemli" dedi.

Başkan Zeydan Karalar, Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi ve Dünya su Günü nedeniyle yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bugün Dünya Su Günü. Suyu korumak geleceğimizi teminat altına almaktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesini gerçekleştirmek üzere bir aradayız. İklim krizinin dünya üzerinde hüküm sürdüğü bir zaman dilimindeyiz ve tatlı su kaynakların kısıtlı olduğu, büyük bölümü kurak iklim coğrafyasında yer alan ülkemizde başka bir su yönetimine şiddetle ihtiyacımızın olduğu açıktır.

Başka bir su yönetimi elbette mümkün. Aksi halde kısa sayılabilecek bir zaman diliminde evlerde, tarım alanlarında ve sanayide susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalacağız. Su, yaşamın, geçmişin, geleceğin ve canlıya dair her şeyin kaynağıdır. Çocuklarımızın, gelecek nesillerin, umudumuzun teminatı yeterince su kaynağına sahip olmamızdan geçmektedir. Nefes almak için, mücadele etmek için, sevmek için, insan kalmak için suya ihtiyacımız var. 

Küresel Isınma, iklim krizi ya da iklimlerde baş gösteren düzensizlik, şehirlerimizi, ülkelerimizi, gezegenimizi korumak, dünyamızın yaşanabilir özelliğini devam ettirmek için insanlığın topyekun, bağlantılı ve kararlı bir şekilde mücadele etmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır.

Ülkemizde tarım alanlarında süregelen vahşi sulamadan bir önce vazgeçilmesi ve sürdürülebilir yöntemlerle tarımsal sulama gerçekleştirilmesi ihtiyacı, acilen çözülmesi gereken bir sorundur. Bugün burada bir araya gelen belediyelerimizin, katılımcıların ve paydaşların, toprağı, suyu, atmosferi, kısaca doğayı koruyamadığımızda, elimizde zaten başka bir şey kalmayacağının bilinciyle hareket ediyor olduğunu görmenin mutluluğunu yaşıyorum.

Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi’nde yer alan katılımcılara ve paydaşlara göz attığımızda, belediyelerimizin yanı sıra üniversitelerin, sanayi ve ticaret odalarının, meslek örgütlerinin, ilgili sektörlerin, birliklerin, kooperatiflerin, sivil toplum kuruluşlarının yer aldığını heyecanla takip ediyoruz. 

2 gün boyunca burada inanılmaz önemde, zenginlikte ve derinlikte oturumlar, toplantılar, sunumlar gerçekleştirilecek. Görüşler bildirilecek, bilimsel sunumlar yapılacak ve ikinci günün sonunda sonuç raporu oluşturulacak.Suyu korumak için bugünkü gibi kararlı olduğumuz ve iyi organize edilmiş bilimsel çalışmalar gerçekleştirdiğimiz sürece başarılı olacağımıza ve yaşam kaynaklarımızı gelecek nesillere aktarmak için çözümler bulacağımıza şüphem yok.

Başta bizlere ev sahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi’nin yapılmasında emeği geçen kurum, kuruluş ve şahıslara sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum.”

Toplantıda Başkanlar Zirvesi’nin ve başkanların teker teker görüşlerini belirtmesinin ardından ortak açıklama yapıldı ve Su Manifestosu yayımlandı.

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.