Zeydan Karalar Deprem Dirençli Adana İçin Bilim İnsanlarıyla Çalışma Başlattı

Zeydan Karalar Deprem Dirençli Adana İçin Bilim İnsanlarıyla Çalışma Başlattı

 

Adana BüyükşehirBelediye Başkanı Zeydan Karalar, deprem dirençli bir Adana oluşturmak içinbaşlattığı çalışmalar kapsamında, ODTÜ ve Çukurova Üniversitesi’nden biliminsanlarıyla bir araya geldi.

Adana BüyükşehirBelediyesi’nde gerçekleştirilen toplantıya araştırma alanı Yapı Mühendisliğiolan ODTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr.Barış Binici, ODTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim ÜyesiProf. Dr. Ahmet Yakut, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaatMühendisliği-Geoteknik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Laman ile AdanaBüyükşehir Belediyesi bürokratları katıldı.

HOCALARIMIZDENEYİMLERİNİ ADANA’YA AKTARACAKLAR

Toplantıya katılanbilim insanlarının binaların güçlendirilmesiyle ilgili İstanbul’da, İzmir’deciddi çalışmaları olduğunu söyleyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ZeydanKaralar, “Hocalarımız deneyimlerini bizimle paylaşacaklar ve bizler de bu bilgibirikiminden faydalanacağız. Olası bir depremin yaratacağı zararları en azaindirmek için çalışıyoruz.  Sismikaraştırma da yaptıracağız. Depremle ilgili halkımızın bilgilenmesi için paneldüzenleyeceğiz. Değerli hocalarımız da gelip katkı koyacaklar. Güçlendirmeninmerhalesi ne olur? Çünkü güçlendirmenin gerekli olduğu binalar için ekonomisiolan bir proje yapılıyor. Bu projenin bir maliyeti oluyor ve bina sahiplerininbunu onaylaması gerekiyor. Katılım sağlayan hocalarımıza çok teşekkür ediyorum”dedi.

GÜÇLENDİRMEDE FARKLIBİNALAR İÇİN FARKLI YÖNTEMLER VAR

Prof. Dr. Barış Binicide “Bizim alanımız inşaat mühendisliği, yapı mühendisliği. Dolayısıyla odepremsellik tarafına girmeden, Adana’nın geçmişiyle, yapı stoğuyladeğerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu esnada depremde yaşanılanhasarlar var. İncelenmesi, tekrar ele alınması gereken binalar mevcut ve vatandaşınbir şekilde itidal noktasına getirilmesi, normal yaşamlarına döndürülmesigerekiyor. Bunun için de çalışmaların başlatılması gerekiyor. Güçlendirmeleriçin farklı yöntemler mevcut. Vatandaşın evini boşaltarak yapılangüçlendirmeler var. Burada genelde perde duvar ilavesi, yeni eleman ilavesigibi uygulamalar var. Bunun yanı sıra eleman güçlendirmesiyle yürüdüğümüzuygulamalar var. Bu bir miktar daha kullanıcı dostu diyebiliriz. Farklı binalariçin farklı yaklaşımlar benimsenmek zorunda kalınıyor. Metrekaresine,katsayısına bağlı olarak bu uygulamalar değişiyor. Burada deprem yönetmeliğizaten gerekli yöntemi veriyor. Bu yöntem takip edilip, mevcut bina irdelendiktensonra ilgili güçlendirme, hedef performansı sağlayan güçlendirme belirleniyorve bu daha sonra proje haline gelerek uygulamaya geçiliyor” diye konuştu.

donsIdkhbgzuisr4v8lqfa6c.jpg

x7u1azakyqomr0sqrtcIpihp.jpg

ahqclvfc21nyfwbbomItup08.jpg

gqj0iwf75lvo1z2tnpkoqyuh.jpg

mijuxgfb9rdonkh7otzuc1jf.jpg

rpwoolm14zcqmnqnswvricuf.jpg

awvd1nn6cx70fjziksrI3lc5.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.