Zeliha Aksaz Şahbaz ve CHP'nin Sağlık Kökenli Milletvekilleri İliç Maden Faciası ile İlgili Basın Toplantısı Düzenledi

Zeliha Aksaz Şahbaz ve CHP'nin Sağlık Kökenli Milletvekilleri İliç Maden Faciası ile İlgili Basın Toplantısı Düzenledi

CHP Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz ve TBMM Grubu'nda sağlık kökenli milletvekilleri Ankara Milletvekili Aylin Yaman, Uşak Milletvekili Ali Karaoba, Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ve Samsun Milletvekili Murat Çan, 'Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi' ile ilgili değerlendirmede bulundu. Erzincan İliç'teki toprak kayması nedeniyle yaşanan olaydan dolayı üzüntü duyduklarını söyleyen, yaşanan felaketlerin son bulması ve göçük altında kalan işçilerin kurtarılması için umutların korunduğu belirten Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, Erzincan halkı ve tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerini ileterek, bu tür felaketlerin bir daha yaşanmaması için gerekli adımların atılması çağrısında bulundu.

Sağlık kökenli milletvekillerinin yaptığı açıklamada, ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaşanan çevre felaketleri ve halk sağlığına yönelik tehditler vurgulanarak, son zamanlarda yaşanan örneklerden biri olan Erzincan İliç'te bulunan Çöpler Altın Madeni'nin çevreye ve halk sağlığına büyük bir felaket oluşturduğu belirtildi. Milyonlarca ton siyanür ve ağır metallerden oluşan atığın, dağın yıkılması sonucu çevreye yayıldığı ve bu durumun uzun yıllar boyunca etkisini sürdüreceği ifade edildi.

Ayrıca, geçtiğimiz kasım ayında Şebinkarahisar'da yaşanan ve Kelkit vadisine milyonlarca ton zehirli atığın boşalmasına neden olan bir çevre felaketi olayının da hatırlatıldığı açıklamada, bu tür olayların sadece çevreye değil, aynı zamanda halk sağlığına da ciddi zararlar verdiği vurgulandı.

Siyanürle üretim yapan altın ve gümüş madeni projelerinin ülkenin çeşitli bölgelerinde yaygınlaştığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu projelerin çevre etki değerlendirmelerinin yetersiz olduğu ve halk sağlığı etkilerinin göz ardı edildiği belirtilerek, bu konuda daha fazla önlem alınması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, çevre etki değerlendirmelerinin yanı sıra sağlık etki değerlendirmelerinin de yapılması ve halk sağlığı uzmanlarının görüşlerine daha fazla önem verilmesi gerektiği vurgulandı.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.