Zeliha Aksaz Şahbaz’dan, Dünya Kanser Günü Mesajı

Zeliha Aksaz Şahbaz’dan, Dünya Kanser Günü Mesajı

Cumhuriyet Halk Partisi Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Dünya Kanser Günü dolayısı ile mesaj yayımladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz’ın yazılı basın açıklaması şöyle:

“Her yıl 10 milyon insan kanserden ölüyor! Kanser ölümlerinin %70 ’i düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada her yıl 10 milyon insan kanserden ölmektedir. DSÖ’ye göre dünyada yılda 19.3 milyon yeni kanser vakası görülürken, 2040 yılında bu rakamın 30 milyonun üzerine çıkması beklenmektedir..

Akciğer kanseri, dünyada yılda 1,8 milyon ölümle (%18) kanserden ölümlerin en önemli nedeni durumundadır. Bunu kolorektal (%9,4), karaciğer (%8,3), mide (%7,7) ve kadın meme (%6,9) kanserleri izlemektedir.

Ülkemizde en sık görülen kanser türleri erkeklerde Akciğer ve Prostat Kanseri, kadınlarda ise Meme Kanseri ve Rahim Ağzı Kanseri yanında her iki cinsiyette beslenme alışkanlıklarındaki değişime bağlı olarak kolorektal kanserlerdir. Türkiye’de yılda ortalama 250 bin yeni vaka görülmekte olup gelecek yıllarda bu rakamın artacağı öngörülmektedir.

Dünyada her 5 kişiden biri yaşamı boyunca kansere yakalanırken, her 8 erkekten 1'i ve her 11 kadından 1'i kanser nedeniyle yaşamını kaybetmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü Dünya kanser günü eylem planına göre,

Gelir ve eğitim seviyelerindeki farklılıklar, coğrafi konum ve etnik köken, ırk, cinsiyet, yaş, engellilik ve yaşam tarzına dayalı ayrımcılık, Sağlık hizmetlerinde eşitsizlik kanserin önlenmesi, teşhis ve tedavisinde engeller oluşturmaktadır.

Dünyadaki tüm kanserlerin %30-50’si önlenebilir durumdadır. Hava ve su kirliliği, gıda güvenliği gibi Çevresel faktörlerin iyileştirilmesi, sağlıklı davranışlar, düzenli tarama, erken teşhis ve zamanında tedavi ile kanser riskleri azaltılabilir.

Kanserin önlemesi, erken teşhisi ve zamanında ve kaliteli tedavisine yönelik uygun stratejilerle Dünya’da her yıl 3,7 milyona kadar hayat kurtarılabilir.

Bu kapsamda,

Meme, kolon, rahim ağzı kanseri başta olmak üzere kanser tarama oranlarının arttırılması ve geliştirilmesi;

HPV aşısının Ulusal Aşı Programına dahil edilerek, aşıya erişimin hedef kitleye ücretsiz olarak sağlanması,

Hava kirliliği gibi çevresel faktörlerin, tütün ve diğer kanser ilişkili maddelerin kullanımının kontrol edilmesi, kanser kontrol politikalarının daha etkin uygulanması,

Kanser alanında klinik çalışmalar ile yeni jenerasyon ilaç ve teknolojilere yönelik araştırmaların desteklenmesi, Hasta odaklı bakıma önem verilmesi, hastaların ücretsiz, nitelikli tanı ve tedavi hizmetlerine ulaşımı sağlanmalıdır.”


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.