GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI BİLGİN: “TBMM DEVRE DIŞI BIRAKILAMAZ”

GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI BİLGİN: “TBMM DEVRE DIŞI BIRAKILAMAZ”

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Cumhurbaşkanı Kararı’yla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine, “İstanbul Sözleşmesi, hükümetçe onaylanarak parlamentoya gönderilmiş ve...

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Cumhurbaşkanı Kararı’yla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine, “İstanbul Sözleşmesi, hükümetçe onaylanarak parlamentoya gönderilmiş ve TBMM tarafından usulünce yasalaşarak yürürlüğe girmiştir. Cumhurbaşkanı da olsa yürütmenin başı olan tek bir kişi tarafından feshedilmesi, parlamentonun tümüyle devre dışı bırakılması anlamına gelir ki bu demokratik ilke ve değerlerle bağdaşmaz” diye tepki gösterdi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinden, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine, Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınması konuları gibi Türkiye’nin son bir haftada gündemde olan konularına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Nazmi Bilgin, İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Kararı’yla feshedilmesine ilişkin, şu görüşlere yer verdi:

“Kadına yönelik şiddetin önüne geçilebilmesi için uluslararası bir anlaşma olan İstanbul Sözleşmesi, hükümetçe onaylanarak parlamentoya gönderilmiş ve TBMM tarafından usulünce yasalaşarak yürürlüğe girmiştir. Cumhurbaşkanı da olsa yürütmenin başı olan tek bir kişi tarafından feshedilmesi, parlamentonun tümüyle devre dışı bırakılması anlamına gelir ki bu demokratik ilke ve değerlerle bağdaşmaz”

“TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER BİR KİŞİNİN KARARINA BIRAKILAMAZ, ERTELENEMEZ VE VAZGEÇİLMEZDİR!”

Bilgin’in, anayasa hükümlerinin ve TBMM iradesinin çiğnenebilir olmadığını belirttiği açıklamasışöyle:

“Herkesin yakından takip ettiği tüm bu gelişmeler hava gibi, su gibi ihtiyacımız olan demokratik haklarımıza yönelik bir saldırı niteliği taşımaktadır. Çünkü seçmenin, bağımsız yargı ve kurumların, anayasanın, parlamentonun, şiddete uğrayan kadınların sesi ve iradesi yok sayılmıştır. Temel hak ve özgürlükler bir kişinin kararına bırakılamaz, ertelenemez ve vazgeçilmezdir! Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde bile Anayasa hükümleri ve TBMM iradesi çiğnenebilir değildir. Kaldı ki hükümet, sadece bir kısmının değil tüm vatandaşların haklarını, iradesini ve isteklerini dikkate almak zorundadır.”

Demokratik alanın daha da daralmasından, basın ve ifade özgürlüğüne saldırıların artmasından ve toplumda kutuplaşmanın derinleşmesinden büyük endişe duyduklarını belirten Nazmi Bilgin, “Bu atmosferde salgının ve ekonomik bunalımın ağır yükünü taşıyan toplumumuz yeni yükler altında ezilmemelidir. Temel hal ve özgürlüklerle ilgili kararlar, yasalarda ve Anayasa’da öngörüldüğü gibi TBMM’de ele alınmalıdır” dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.