YÜKSEK KUR VE FAİZLER ARAÇ SAHİBİ OLMAK İSTEYENLERİİKİNCİ ELE YÖNELTTİ

YÜKSEK KUR VE FAİZLER ARAÇ SAHİBİ OLMAK İSTEYENLERİİKİNCİ ELE YÖNELTTİ

Pandemi sürecinden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen otomotivde, sıfır otomobil üretiminin durmasının ardından yaşanan çip krizi ikinci el araç...

Pandemi sürecinden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen otomotivde, sıfır otomobil üretiminin durmasının ardından yaşanan çip krizi ikinci el araç fiyatlarında artışa sebep oldu. Yılın ilk 9 ayında ikinci el otomotiv sektöründe 5 milyon adetlik bir satış hacmine ulaşıldığını belirten 2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür, “bayilik taleplerini sektörde yaşanan arz sorunu nedeniyle durdurmak zorunda kaldıklarını” söyledi.

Arz sorunu, yüksek kur ve faizler nedeniyle tüketicilerin ikinci el otomotive yöneldiğini belirten Ülgür, şunları söyledi:

“Şu anda ikinci el araç altın değerinde. Yılbaşından bu yana fiyatlarda ortalama yüzde 20 oranında artış oldu. Son 15 günde ise yüzde 5-10 seviyelerinde artışlar gördük. Sıfır araçlardaki tedarik sorunu ve sıfır araca ulaşmak daha da zorlaştı. Yani önümüzdeki aylar ikinci el açısından hareketli geçeğini söylemek mümkün. Dolar ve daha çok euro kuru fiyat artışı tetikleyen faktörlerden. 2022’de fiyatların yükseleceğini ifade edebiliriz. Son 5 yıllık ortalamaya baktığımızda sıfır pazarın 10 katı kadar ikinci el pazar hacmi oluşuyor.”

“TÜRKİYE’DE BİN KİŞİYE 220 ADET ARAÇ DÜŞÜYOR”

Yılın ilk 9 ayında 558 bin adet sıfır kilometre binek ve hafif ticari araç satışı gerçekleştiğini, ikinci el satışlarının ise yaklaşık 5 milyon adede ulaştığını söyleyen Ülgür, “Sıfır araç pazarındaki arz problemi doğrudan ikinci el satış rakamlarını da etkilemektedir. AB ülkelerinde bin kişiye 602 araç düşerken Türkiye’de son değerlendirmelere göre bin kişiye 220 adet araç düşmektedir. Bu da Türkiye’nin potansiyelinin büyümeye ne kadar açık bir pazar olduğunu göstermektedir” bilgisini paylaştı. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.