Yankı Bağcıoğlu’ndan Deniz Ticaret Yollarının Güvenliği ile İlgili Yazılı Basın Açıklaması

Yankı Bağcıoğlu’ndan Deniz Ticaret Yollarının Güvenliği ile İlgili Yazılı Basın Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi Milli Savunma Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, yaşanan son olaylar üzerine deniz ticaret yollarının güvenliği ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu’nun açıklaması şöyle:

“Manama / Bahreyn’de bulunan ve ABD liderliğinde görev yapan Birleşik Deniz Kuvvetleri (Combined Maritime Forces) emrinde bölgede 5 ayrı Deniz Görev Kuvveti faaliyet göstermektedir.

Bu Görev kuvvetlerinden; 17 Nisan 2022 tarihinde kurulan Birleşik Görev Kuvveti-153 (Combined Task Force 153 (CTF 153) Kızıldeniz, Bab El Mandeb ve Aden Körfezi'nde terörizmle mücadele, uluslararası deniz güvenliği ve kapasite geliştirme çabalarına odaklanmaktır. Ticaret gemilerinin korunmasında halen ABD Deniz Kuvvetleri’nden bir subayın komuta ettiği bu görev kuvveti faaliyet göstermektedir.

Türk Deniz Kuvvetleri ise bölgede deniz haydutluğu faaliyetlerine karşı deniz ticaretinin güvenliğini sağlamak maksadıyla 2009 yılında kurulan Birleşik Görev Kuvveti-151’e (CTF-151), dönemsel olarak gerek komutayı devralarak gerek gemi katılımı sağlayarak destek olmaktadır.

Bugüne geldiğimizde özellikle İsrail’in Gazze’ye yapmış olduğu harekât sonrasında Yemen’deki Husi’ler tarafından;

- Kasım 2023’de Zodiac şirketi tarafından işletilen İsrail bağlantılı "Central Park" adlı tanker, Aden açıklarında kaçırıldı.

- 04 Aralık 2023’de ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Amerikan savaş gemisi USS Carney’in, Kızıldeniz'de üç ticari gemiye düzenlenen saldırılar sonrası bölgede üç insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü açıkladı.

-11 Aralık 2023 tarihinde Norveç bayraklı Strinda isimli tanker, Bab el Mandeb Boğazı yakınlarında füze saldırısına uğradı.

Saldırıların artan yoğunluğu dikkate alındığında, bölgede ABD liderliğinde terörizmle mücadele harekâtı yapan Birleşik Görev Kuvveti-153 (CTF-153)’ün yetersiz kaldığı ve caydırıcılık sağlayamadığı aşikâr olup, önümüzdeki dönemde CTF-153’e öncelikle siyasi destek sağlamak maksadıyla; daha fazla devletten katkı sağlamaya çalışılacağı değerlendirilmektedir.

Son Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi deniz haydutluğu ile mücadelenin yanı sıra terörizm ile de mücadele için bölgede gemi görevlendirmemize cevaz vermektedir. Türkiye’den gemi talebi olduğu takdirde İsrail-Gazze çatışmaları da dikkate alınarak olabilecek sonuçları çok iyi analiz ederek her boyutu ile kapsamlı değerlendirme yapılması gerekmektedir.”


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.