TÜRKİYE HAZIR BETON SEKTÖRÜNDE YAVAŞLAMA

TÜRKİYE HAZIR BETON SEKTÖRÜNDE YAVAŞLAMA

Türkiye Hazır Beton Birliği’nin (THBB) yayınladığı temmuz ayı Hazır Beton Endeksi'ne göre, haziran ayında faaliyette görülen yükselmenin, negatife geçtiği belirtildi. Raporun sonuçlarını...

ALİ GÜRELİ

Türkiye Hazır Beton Birliği’nin (THBB) yayınladığı temmuz ayı Hazır Beton Endeksi'ne göre, haziran ayında faaliyette görülen yükselmenin, negatife geçtiği belirtildi. Raporun sonuçlarını değerlendiren birlik başkanı Yavuz Işık, “Geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında faaliyetlerimizde doğal olarak negatif yönde büyük bir fark vardır" dedi.

THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, yaptığı yazılı açıklamada; Hazır Beton Endeksi’nin iki aydır yılın en düşük seviyesini gösterdiğini aktardı. Geçen ay gerileyen Güven Endeksi’nden sonra bu ayki aşağı yönlü hareketinin, pandemi koşullarındaki iyileşme ve ekonomik normalleşmeye rağmen inşaatta uzun dönemli toparlanma için henüz koşulların gerçekleşmediğine işaret ettiğini açıkladı. Işık, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hazır Beton Endeksi Temmuz Ayı Raporu verilerine göre Temmuz ayında bütün endeksler, pandemi sonrasında Türkiye ekonomisinde toparlanmanın etkilerinin görüldüğü geçen yılın temmuz ayına kıyasla düşük görünmektedir. Geçen yıl düşük faiz, düşük maliyetler ve konuta olan talepteki canlılık ile beraber yol alan inşaat sektörü, bu yıl tersine dönen koşulların etkisi altında kalmaya devam etmektedir

Geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında faaliyetlerimizde doğal olarak negatif yönde büyük bir fark vardır ancak sektöre olan güven geçen yıla göre fazla değişmemiştir. Aşılama ve normalleşme adımlarına rağmen güven ve beklenti endekslerinin düşük seyretmesinin üzerinde düşünülmelidir.”

TÜİK VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı verilerine de değinen Yavuz Işık, şunları kaydetti:

“Sektörler içerisinde Ciro Endeksi en az artan sektör inşaat görünmektedir. Geçen yılın ilk altı ayındaki satışa kıyasla bu yıl konut satışları yüzde 11,5 azalmış görünmektedir. İpotekli satışlardaki azalma yüzde 60’a çıkmaktadır. İpotekli ilk el satış olarak bakıldığında daralma, geçen yıla göre yüzde 68’dir. Faiz düzeyine oldukça duyarlı olduğunu bildiğimiz inşaat sektörü, enflasyon ile mücadelede Türkiye’nin elde edeceği başarıya odaklanmıştır. Bununla birlikte son çeyrekte baz etkisi ile gerilemesi beklenen enflasyon sonrasında faizdeki gevşeme, inşaat sektörüne hareketlilik katabilecek gibi görünmektedir.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.