TÜRKİYE ARICILAR BİRLİĞİ BAŞKANI ŞAHİN: "BALDAKİ VERİLERİN HEPSİ YANLIŞ, ARICILARI BİRLİKLERDEN SOĞUTURSANIZ BU VERİYİ ALAMAZSINIZ"

TÜRKİYE ARICILAR BİRLİĞİ BAŞKANI ŞAHİN: "BALDAKİ VERİLERİN HEPSİ YANLIŞ, ARICILARI BİRLİKLERDEN SOĞUTURSANIZ BU VERİYİ ALAMAZSINIZ"

Kuraklık ve afetler nedeniyle, bu yıl bal üretiminde ciddi düşüş yaşanması bekleniyor. Kuraklık kır çiçek balını vururken, yangınlar çam balıüretiminin...

Kuraklık ve afetler nedeniyle, bu yıl bal üretiminde ciddi düşüş yaşanması bekleniyor. Kuraklık kır çiçek balını vururken, yangınlar çam balıüretiminin yüzde 80’nini karşılayan Muğla’daki arıcılığı yok olma aşamasına getirdi. Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, "Balda yüzde 40'lık düşüş yaşanıyor. Baldaki verilerin hepsi yanlış. Yıldan yıla arıcıları birliklerden soğutursanız bu veriyi alamazsınız" dedi. 

TÜİK verilerin göre Türkiye’nin 2020’de bal üretimi 104 ton. Türkiye Ziraat Odaları Birliği ise Türkiye’nin dünya bal üretiminde ikinci sırada olmasına rağmen ihracatta 19’uncu sırada olduğunu açıkladı. Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı (TAB) Ziya Şahin ise bu yıl bal üretiminde yüzde 40 düşüş yaşanacağını belirtti. 

TAB BaşkanıŞahin, orman yangınları nedeniyle ortaya çıkan sıcaklığın, çam alanlarındaki bal böceklerini de kavurarak yok ettiğini söyledi. Şahin, yangından etkilenmeyen balcılık bölgeleri için ise, “Eylül ayının 20’sine geliyoruz daha bir ışık yok. Halbuki bu zaman kadar bir kesim, bal alırdı” dedi.

Bu yıl, kuraklık nedeniyle arıcıların son ümidinin çam balı olduğunu söyleyen Şahin, “Ağustostan bu yana küresel iklim nedeniyle doğuda da batı da bal olmadı. Sadece üretebildiğimiz Ayçiçek balı ve orta Anadolu kır çiçek balı. Bu yıl arıcımıza dokunmamız el uzatmamız gerekiyor. Arıcıların bütün banka borçlarının ertelenip, kışlatma döneminde besleme istiyoruz” dedi.

Şahin, Muğla’da çam balıüretiminin besin kaynağı olan Marchalina hellenica (balsıra) böceğinin yumurtalarının yanmayan alanlara transferi ile çam balı alanlarının iki yıl içerisinde eski haline kavuşacağını söyledi.

Diğer türlü yanan alanların eski haline kavuşmasının 40 yıl alacağını söyleyen Şahin, “Sadece bakanlığımızın yapması gereken çam balınıüreten bal sıra böceğinin (Marchalina hellenica) yasaklı böcekler içerisinden çıkartılıp faydalı böcekler içerisine girmesi gerekiyor” dedi.

Yangının sadece çam balı alanlarını değil, harnup ve püren alanlarını da yaktığını söyleyen Şahin, geçen seneye göre balda yüzde 40’lık düşüş beklendiğini, bu yıl ihracatın olmayacağını ifade etti.  

Rekolteyle ilgili bir tahminde bulunmanın zor olduğunu, çünkü; "baldaki verilerin hepsinin yanlış olduğunu" belirten Şahin, şunları söyledi:

“Her arıcının ürettiği bilgileri birlikleriyle paylaşması gerekiyor. Böyle bir ana sözleşme yok. Yıldan yıla arıcıyı birlikten soğutursanız bu veriyi alamazsınız. Birliklerin, arıcısının hangi dağın başında olduğunu bilmesi gerekiyor. Bu da AKS (Arıcılık Kayıt Sistemi) sisteminin güncellenmesiyle ilgili. Sağlıklı veri için tek adres arıcılarla, birliklerin buluşması. Birliklere bu imkân sağlanmalıdır. Tarım ve Orman Bakanı'ndan sağlanmalıdır. Bu verilerin hepsi yanlış."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.