TÜRK-İŞ'TEN DİRENİŞTEKİ ATILIM TEKSTİL İŞÇİLERİNE ZİYARET: TOPLU SÖZLEŞME İMZALANACAK, GERİ DÖNÜŞ YOK

TÜRK-İŞ'TEN DİRENİŞTEKİ ATILIM TEKSTİL İŞÇİLERİNE ZİYARET: TOPLU SÖZLEŞME İMZALANACAK, GERİ DÖNÜŞ YOK

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri, Teksif Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat, Bursa'da kurulu Atılım Tekstil'de işten atılan direnişteki işçileri ziyaret etti. Irgat, “Sendikal hakkını...

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri, Teksif Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat, Bursa'da kurulu Atılım Tekstil'de işten atılan direnişteki işçileri ziyaret etti. Irgat, “Sendikal hakkını kullandığı için işten atılmış, ekmeğine kan doğranmış insanların yanında olmak için, bu direnişe destek vermek için buradayız. Bu iş yerinde toplu sözleşme mutlaka yapacağız. Bundan geri dönüş yok" dedi.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat'ın Atılım Tekstil'den çıkarılan işçilere yaptığı ziyarete, Teksif'in 16 şube başkanı ile Türk-İş'e bağlı sendikaların Bursa şube başkanları da katıldı. İşletmede sendikalı oldukları için işten atılan ve bir ayı aşkın süredir de fabrika önünde işe geri dönme mücadelesi veren işçileri selamlayan Irgat, burada yaptığı konuşmada, işverenle diyalog kurmaya çalıştıklarını, ancak başarılı olamadıklarını söyledi. "Ağalar beyler bu talebimizi ellerinin tersiyle ittiler" diyen Irgat, sözlerinişöyle sürdürdü:

"İŞÇİLERİN ÖZGÜR İRADESİYLE ÖRGÜTLENMİŞ BİR YAPI VAR, BUNU NASIL GÖRMEZDEN GELİRSİNİZ?"

"Burada işçilerin özgür iradesiyle örgütlenmiş bir yapı var. Bunu nasıl görmezden gelirsiniz? Biz burada çoğunluğu sağladık, yetkiyi aldık. Yasal olarak burada işçilerin adına söz hakkına sahibiyiz. Söz sahibi olmak demek "Sizin fabrikalarınıza el koyuyorum" demek değil. Bu önyargılardan sıyrılın artık. Emek adına, üreten adına, hak ve hukuklarını mevcut kanunlar çerçevesinde gözetmek zorundasınız. Çalışma hayatı sadece İş Kanunu'ndan ibaret değil. Çalışma hayatı içinde Sendikalar Kanunu da var. Dolayısıyla insanlar bu yasaya bağlı olarak haklarını kullanıyorlar. Çalışma hayatını düzenleyen bu kanunlardan biri eksik olursa o bütünlüğün bir ayağı yok demektir. Biz sendikaları, sendikal hayatı işçilerin kendilerini ifade etme biçimi olarak görürüz. İşçilerin ucuz emek yerine insanca yaşayabileceği ve çalışabileceği için vardır sendikalar. Sendika demek insanca yaşamaktır, geleceğe güvenle bakmaktır, aynı zamanda o verimli çalışmalarıyla sektörü de korumaktır.”

"BEN GÜÇLÜYÜM, İŞVERENİM İSTEDİĞİMİ ALIRIM, İSTEDİĞİM SATARIM DİYEMEZSİN"

Nazmi Irgat, hiç kimsenin kendini kanunların üzerinde sayamayacağını belirterek, “Ben güçlüyüm, ben işverenim istediğimi alırım, istediğimi satarım diyemezsiniz. Hukukun kurallarına uymak zorundasınız. Kanunlara herkes uymalı. Biz de çalışanlar da daha fazla uymalı” dedi. 

İşverene de seslenen Nazmi Irgat, şöyle konuştu:

“Biz düşman değiliz. Alnımızın teriyle üretip bu ülkenin gelişmesine, kalkınmasına emeğiyle katkı sunan güçveren insanlarız. Dolayısıyla bu iş yerinde yetki alıyoruz. Yetki aldıktan sonra 5 gün geçti, itiraz ettiler. Moda oldu, bunu hak olarak görüyorlar. Biz aptal mıyız ki çoğunluğu sağlamadan Çalışma Bakanlığı'na müracaat edelim? Evet kanuni çoğunluğu sağlayarak bakanlığa başvurduk. Bakanlık yetki tespitini gönderdi. Şunu istiyoruz: Gelin diyalog kapılarını kapatmayalım. Yetki itirazınıçekin, daha fazla gerilim olmadan, daha fazla insanlar üzülmeden, daha fazla işini kaybetmeden hele hele üretim aksamadan verimlilik kaybolmadan bir an önce çare bulalım. Hayırlısıyla bu iş yerinde toplu sözleşme mutlaka yapacağız. Bundan geri dönüş yok.”

İŞÇİLER 17 MAYIS'TAN BU YANA FABRİKA ÖNÜNDE DİRENİŞTE

Bursa Kestel'de faaliyet gösteren ve 460 kişinin çalıştığı Atılım Desen Apre Boya Tekstil işletmesinde işçiler, iş yeri yönetiminin düşük ücret politikasına ve psikolojik baskılarına karşı Tekzif Sendikası'na üye olmuştu. Ancak işçilerin sendikalı olduğunu öğrenen iş yeri yönetimi, 26 işçiyi işten çıkarmıştı. Tehdit ve baskılara rağmen sendika iş yerinde çoğunluğu sağlayarak Çalışma Bakanlığı'na müracaat etmiş, Bakanlık da sendikanın toplu sözleşme imzalamak için gerekli şartları sağladığını taraflara bildirmiş, işveren de bu yetki tespitine itiraz etmişti. İşçiler de 17 Mayıs'tan beri fabrika önünde işe geri dönme ve toplu sözleşme masasına oturma mücadelesi veriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.