TİHV VE İHD’DEN AÇIKLAMA: “MUHALİF SİYASİ PARTİLERE YÖNELİK NEFRET SÖYLEMİ SONA ERMELİ”

TİHV VE İHD’DEN AÇIKLAMA: “MUHALİF SİYASİ PARTİLERE YÖNELİK NEFRET SÖYLEMİ SONA ERMELİ”

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD), HDP İzmir İl binasındaki saldırının ardından “Başta HDP olmak üzere muhalif siyasi partilere yönelik siyasi iktidar...

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD), HDP İzmir İl binasındaki saldırının ardından “Başta HDP olmak üzere muhalif siyasi partilere yönelik siyasi iktidar sözcüleri tarafından kullanılan nefret söyleminin sona ermesini istiyoruz” açıklamasını yaptı. Ortak açıklamada, "İçişleri Bakanı’nın istifasını, istifa etmez ise azledilmesi" istendi.

TİHV ve İHD, HDP İzmir İl binasında yapılan saldırıyı, ortak yazılı açıklama ile kınadı. Açıklamada, saldırının tüm boyutlarıyla birlikte etkili olarak soruşturulması ve aydınlatılması istendi.

“Siyasi iktidar sözcüleri tarafından HDP’ye ve HDP’li siyasetçilere yönelik nefret söylemi çok sık olarak kullanılmaktadır. Bu tarz nefret söylemlerinin etkisiyle HDP binaları sık sık fiziki saldırıya uğramaktadır” denilen açıklamada, “siyasi iktidarın nefret söyleminin sadece HDP’ye yönelik olmadığı” belirtildi ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara Çubuk’ta karşı karşıya kaldığı saldırı ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Rize İkizdere’de karşı karşı karşıya kaldığı saldırı teşebbüsü anımsatıldı. Açıklamada, şu değerlendirme yapıldı:

“HDP’ye yönelik bu saldırılar maalesef polisin görünüşte koruduğu binalarda gerçekleşmektedir. HDP İzmir İl Binası’nın önünde polis koruması olduğu halde bu saldırıönlenememiştir. Bu durumda saldırılara göz yumulduğu gibi bir sonuç çıkarılabilir.

Bu nedenle meşru bir siyasi parti olan HDP’yi her fırsatta hedef haline getiren tutum sergileyen başta İçişleri Bakanı Soylu’nun istifa etmesi veya derhal görevinden azledilmesi gerekmektedir.

Siyasi iktidar sözcülerinin bu tutumundan da güç alan kimi kişilerin HDP İzmir İl Binasıönünde de herkesin tanıklığında zaman zaman fiziksel saldırıya da ulaşan eylemleri olmuştur. Parti yöneticileri polisi defalarca uyarmıştır. Ancak görüldüğü gibi saldırgan kişi bir parti görevlisini parti binası içinde öldürebilmiştir.”

Ortak açıklamada, “olayın HDP’li hukukçular dahil edilerek etkili bir şekilde soruşturulması ve tüm yönleriyle açığa çıkarılması” talep edildi. Diğer talepler ise şöyle sıralandı:

“Başta HDP olmak üzere muhalif siyasi partilere yönelik siyasi iktidar sözcüleri tarafından kullanılan nefret söyleminin sona ermesini istiyoruz. Nefret söyleminde bulunanlar hakkında etkili soruşturma ve kovuşturma yöntemlerine başvurulmasını istiyoruz. İçişleri Bakanının istifa etmesini, etmez ise azledilmesini istiyoruz. HDP binalarının sahici olarak korunmasını istiyoruz. HDP hakkında açılan kapatma davasının reddedilmesini talep ediyoruz.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.