Tescilli Marka İşareti Nasıl Alınır?

Tescilli Marka İşareti Nasıl Alınır?

Gıda, temizlik ya da giyim deyince aklınıza gelen ilk markaları düşünün. Tescilli Marka İşareti Nasıl Alınır?

Gıda, temizlik ya da giyim deyince aklınıza gelen ilk markaları düşünün. Şimdi de bu markaların bağlı olduğu şirketlerin resmi isimlerini hatırlamaya çalışın. Markaları düşündüğünüzde aklınıza pek çok isim gelmesine rağmen, şirketlerin isimlerini sıralamaya çalıştığınızda yavaşladınız, öyle değil mi?

Bunun sebebi, markanın şirketlerin yüzü olmasından kaynaklanır. Geliştirilen markalar, sağladıkları güven, kalite ve ulaşılabilirlik sayesinde hem sektörde hem de tüketiciler arasında şirketlerini temsil etme özelliği elde etmiş olur. 

İşte tam da bu noktada, tescilli marka kavramının önemine değinmeden olmaz. Peki, tescilli marka ne demek?

Tescilli Marka Nedir?

Tescilli marka; piyasaya sunulmuş bir ürünün sahip olduğu markanın, art niyetli kişi veya kişiler tarafından kullanılmasını ve bu suretle marka sahibinin maddi ve manevi zarar görmesini engellemek amacıyla gerçekleştirilen tescil işlemidir.

Marka tescili ile birlikte, şirketler yasal olarak korunan bir hale getirilmiş olurken ilerleyen süreç içerisinde markanın lisansının verilmesi, devredilmesi ya da miras yoluyla bırakılması hakları da elde edilir.

Tescilli Marka İşareti Nasıl Alınır?

Bir şirketin piyasaya sunmuş olduğu ürün veya hizmetin diğer şirketlerin ürün veya hizmetlerinden ayrılması, tescilli marka işareti alınması yoluyla gerçekleşir. “Tescilli marka işareti nasıl yapılır?” diye soracak olursak karşımıza Türk Patent Enstitüsü çıkacaktır. Türk Patent Enstitüsü tarafından talep edilen belgelerin ilgili kuruma teslim edilmesiyle birlikte, marka tescil başvurusu resmiyet kazanır ve marka koruma altına alınır.

Tescilli Marka Devri Nasıl Yapılır?

Bir diğer önemli soru ise “Tescilli marka devri nasıl yapılır?” olarak karşımıza çıkar. Tescilli marka devri, tescil edilmiş olan markanın sahibinin bilgisinin değişmesi anlamına gelmektedir. Tescilli ya da tescil başvurusu halindeki markaların, bir başka kişiye devri mümkündür.

Bunun için marka devir sözleşmesi hazırlanmalı ve bu sözleşmenin tarafların imza yetkilileri ya da vekilleri tarafından Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 148. maddesinin 4. fıkrasına göre noter huzurunda imzalanması gereklidir. Noter huzurunda gerçekleştirilen bu işlemin ardından, atlanmaması gereken bir diğer aşama ise devir sözleşmesinin bir örneğinin devir kayıt ücreti ile birlikte Türk Patent Enstitüsü’ne sunulması olacaktır.

Tescilli Marka Kullanma Cezası

Şirketler, her ne kadar markalarını tescil ettirmiş olsalar dahi, zaman zaman markalarının usulsüz kullanımına ilişkin sorunlar yaşayabilmektedir. Marka sahibinin izninin dışında, markanın veya ayırt edilemeyecek kadar bir benzerinin kullanılması yoluyla taklit edilmesi 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 30. maddesine göre marka hakkına tecavüz olarak değerlendirilir.

Marka hakkına tecavüz suçunun soruşturulması ise ancak şikayet yoluyla gerçekleştirilir. Bu durumda ilgili şirket, tescilli markasının uygunsuz bir şekilde kullanıldığını öğrendiği andan itibaren altı ay içinde Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunmalıdır.

Tescilli marka kullanma cezası şu şekillerde değerlendirilir:

  • Kişi tescilli bir marka hakkını ihlal ederek mal veya hizmet sunar; markanın ithalini, ihracını ya da satışını gerçekleştirir, nakleder veya depolarsa 20 bin güne kadar adli para cezası ile bir ila üç yıl arası hapis cezasına;
  • Marka tescil işaretini mal veya ambalajın üzerinden yetkisi olmamasına karşın kaldırırsa 5 bin güne kadar adli para cezası ile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına;
  • Yetkisi olmadan bir başkasına ait tescilli bir markayı devreder, lisans veya rehin verirse 5 bin güne kadar adli para ile iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına karar verilir.

Şirketinizi ve markanızı imajını zedeleyecek her türlü girişimden koruyarak, maddi ve manevi zararları bertaraf etmek için siz de Destek Patent’in konusunda uzman ve profesyonel ekibi ile en kısa sürede iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.