CHP NİĞDE MİLLETVEKİLİ GÜRER ESNAFIN DERDİNİ DİNLEDİ, ESNAF, "DÖKME SU İLE DEĞİRMEN DÖNMÜYOR" DEDİ

CHP NİĞDE MİLLETVEKİLİ GÜRER ESNAFIN DERDİNİ DİNLEDİ, ESNAF, "DÖKME SU İLE DEĞİRMEN DÖNMÜYOR" DEDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, il, ilçe yöneticileri ve belediye meclis üyeleriyle birlikte, Niğde caddelerindeki esnafı ziyaret etti, esnafın sorunlarını dinledi. Gürer’e dert...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, il, ilçe yöneticileri ve belediye meclis üyeleriyle birlikte, Niğde caddelerindeki esnafı ziyaret etti, esnafın sorunlarını dinledi. Gürer’e dert yanan çok sayıda esnaf, bir yandan pandemi, diğer yandan vergi ve kredi borçları nedeniyle nefes alacak durumlarının kalmadığını belirtti. Esnaf, “Vatandaşında alım gücü olmazsa bizim işler kesat”, “Taşıma su ile değirmen dönmüyor” diye konuştu.

PANDEMİDE 2 BİN 400 ESNAF KEPENK KAPATTI

Gürer, Niğde'de pandemi sürecinde 2 bin 400’e yakın esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını, 10 bin civarında vatandaşın da işini kaybettiğinğ belirtti.

Gürer’in konuştuğu çok sayıda esnaf ise pandemi sürecinde alınan tedbirlerin yanı sıra, vergi ve kredi borçları, kira, stopaj ve diğer ödemeler nedeniyle çok büyük sıkıntı içine girdiklerini söyledi. Esnaf, “Bizim sorunlarımızın yanında vatandaşın durumu da bizi etkiliyor. Vatandaşın alım gücü yok. Olabildiğince bütçesini kısıyor. Bu durumda işimiz iyice düşüyor. Çiftçi köyden kente gelmiyor. Memur, işçi, emekli kıt kanaat geçiniyor. Bu süreç mağduriyetimizi katlıyor” dedi.

“BAZI ARKADAŞLARIMIZ SİFTAH YAPMADAN DÜKKAN KAPATIYOR”

Geçtiğimiz yıl Mart ayında kapanan, 2 Mart 2021’de ise kısmen faaliyetlerine devam etmesine izin verilen kahvehane, lokanta, kafeterya gibi işletmelerin sahipleri, “Yeni kontrollü normalleşme kapsamında, bazı tedbirlerin esnetilmesi, esnafın derdine çare olmadı. Şu anda kapasitenin yüzde 50’si kadar müşteri almamıza izin veriliyor. Ancak ne yazık ki kapasitenin yüzde 10’u kadar bile müşteri gelmiyor. Bazı arkadaşlarımız ise siftah yapmadan dükkânını kapatıyor” dediler.

“KAZANCIMIZ KİRANIN YARISINI BİLE ÖDEMEYE YETMİYOR”

Kiracı konumunda olan işletme sahipleri de pandemi sürecinde yaşanan sorunlara rağmen dükkân kiralarına yapılan zamlar ve stopaj sorununa değinerek, “Böyle bir ortamda dükkân kiralarına zam yapılmasını doğru bulmuyoruz. Mevcut şartlardaki kazancımız dükkân kirasının yarısını bile ödemeye yetmiyor. Ayrıca stopaj uygulamasının da en azından pandemi süresi tamamlanana kadar ertelenmesini istiyoruz” dedi.

"ESNAF NEFES ALAMIYOR"

Gürer’e sorunlarını anlatan bazı işyeri sahipleri de çiftçilerin yaşadığı sorunların, doğrudan esnafı da olumsuz yönde etkilediğine işaret ederek, “Bu yıl ürün para etmemesi, üreticinin alışveriş alanını daralttı. Bu durum esnafı büyük ölçüde olumsuz yönde etkiledi” dedi. 

"18 AY YETMEZ, 5 YILA UZATILMALI"

Kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandığı kredilerin faizlerinin silinip anaparanın 18 ay taksitlendirileceğine yönelik Ticaret Bakanlığınca yapılan açıklamanın hayata geçirilmesi uygulamasına başlandığını anımsatan Gürer, “ Bu uygulama kısmen esnafın lehine olsa da büyük sorunlar yaşayan esnafa sürdürülebilir ve kalıcıçözüm yolları bulunmalıdır” dedi.

"YENİ KREDİLER TAHSİS EDİLMELİ"

Kredilerin 5 yıl ertelenmesi gerektiğini ifade eden Gürer, vergi, kira ve stopajla ilgili olarak da zor durumda olan esnafın lehine düzenleme yapılmasının, esnaf ve sanatkârların en önemli talepleri arasında yer aldığını belirtti. Gürer, kredisini ödeyemediği için yeni kredi verilmeyen esnafa, pandemi süreci göz önünde bulundurularak yeni kredi teminin sağlanmasının da şart olduğunu kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.