SİNOP'TA YETİŞEN 'BİLEYDİN' MEYVESİ ŞİFA KAYNAĞI

SİNOP'TA YETİŞEN 'BİLEYDİN' MEYVESİ ŞİFA KAYNAĞI

Sinop’un gözde meyvesi “bileydin” birçok faydası ile dikkat çekiyor. Doğada kendiliğinden yetişen ve renkleriyle ağaçları süsleyen, genellikle dağ çileği...

MUSTAFA USTA 

Sinop’un gözde meyvesi “bileydin” birçok faydası ile dikkat çekiyor. Doğada kendiliğinden yetişen ve renkleriyle ağaçları süsleyen, genellikle dağ çileği olarak bilinen “bileydin” meyvesi, kışın habercisi olarak da anılıyor. Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yakup Yüzbaşı "Şifalı bir özelliği var. İçerisinde A,B,C ve E vitamini var. Bununla birlikte diğer önemli bir özelliği ise sakinleştirici ve rahatlatıcı olması. Hatta bunun fazla yenmesi sarhoşluğa da neden olmaktadır" dedi.

Yoğunluk olarak Akliman mevkisi ve Ayancık yolunda bol bulunan “bileydin” meyvesi toplanmayı bekliyor. Bileydin diğer isimleriyle “dağ çileği”, “kocayemiş” meyvesi Sinop’ta ceviz iriliğinde oluşuyor. Önce yeşil, sarı ve olgunlaştığında kırmızı rengi alan meyvenin ağaçlarda kızardığında havaların soğuyacağına inanılıyor.

Konu ile ilgili bilgi veren Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yakup Yüzbaşı, “İlimizde sahile yakın ormanlık alanlarda yetişen çok kıymetli bir meyve kocayemiş meyvesi. Halk arasında bu meyve Sultan böğürtleni, Ağaç kirazı, Ağaç çileği, dağ çileği gibi isimlerle alınıyor. Özellikle Karadeniz bölgesinde Bileydin olarak ismi anılmakta. Bilimsel ismi ise Arbutus Unedo olarak geçen fundagiller familyasına ait çalı formunda bir ağaç. Bu daha çok sahil bölgelerinde bulunan ormanlık alanlarda yetişiyor. İlimizde de oldukça fazla. Özellikle Ayancık Türkeli yolu üzeri. Yine Gerze’de bu meyveden bulmak oldukça mümkün. Şifalı bir özelliği var. İçerisinde A,B,C ve E vitamini var. Bununla birlikte diğer önemli bir özelliği ise sakinleştirici ve rahatlatıcı olması. Hatta bunun fazla yenmesi sarhoşluğa da neden olmaktadır. Böyle bir bitki Koca yemiş bitkisi“ dedi.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.