SELANİK GÖÇMENLERİNE, "SABATAYİST" DİYEN MÜFTÜYE, CHP'Lİ VEKİLLERDEN TEPKİ: " HAİNLİKTE SINIR TANIMIYORLAR"

SELANİK GÖÇMENLERİNE, "SABATAYİST" DİYEN MÜFTÜYE, CHP'Lİ VEKİLLERDEN TEPKİ: " HAİNLİKTE SINIR TANIMIYORLAR"

Akçakoca İlçe MüftüsüŞaban Soytekinoğlu'nun, Selanik göçmenlerinin yüzde 90'nının sabatayist olduğu yönündeki açıklamalarına tepkiler sürüyor.Selanik göçmenlerinin sivil toplum örgütlerini...

MEHTAP BELEN

Akçakoca İlçe Müftüsü Şaban Soytekinoğlu'nun, Selanik göçmenlerinin yüzde 90'nının sabatayist olduğu yönündeki açıklamalarına tepkiler sürüyor. Selanik göçmenlerinin sivil toplum örgütlerini ziyaret eden CHP Bursa Milletvekilleri Erkan Aydın ve Yüksel Özkan, Soytekin'in sözlerine, " Hainlikte sınır tanımıyorlar" sözleriyle tepki gösterdi.

ANKA'nın haberine göre, Bursa'da Selanik göçmenleri tarafından kurulan sivil toplum örgütlerini ziyaret eden Aydın ve Özkan, Soytekin'in açıklamaları ile ihanette sınır tanımadığını belirterek, Diyanet İşleri Başkanlığı ve savcıları göreve davet ettiler.

"BUNUN ADI PROVOKATÖRLÜK"

Görevi insanları iyiliğe, güzelliğe yönlendirmek olan bir müftünün görevini bırakarak kin ve nefret duygularına iten ve anayasaya göre suç işleyen bir görev edindiğini ifade eden CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, son dönemde din kisvesi adı altında toplumu bölmeye yönelik sözler söyleyenlerin güçlerini kimden aldıklarınıçok iyi bildiklerini söyledi. Bunun ne dinle ne de insanlıkla bir ilgisi olmadığını kaydeden Aydın şunları söyledi:

“Bunun adı provokatörlüktür. Şunu iyi bilmelilerdir ki Mustafa Kemal Atatürk sadece Selaniklilerin değil 83 milyonun önderidir. Bu topraklarda özgürce nefes alabiliyorsak, o müftünün o sözleri söylediği camide ezan okunabiliyorsa Büyük Önderimiz Atatürk ve silah arkadaşlarının verdiği mücadele sayesindedir. Bu sayede o makamlara gelip bizim vergilerimizle maaş alanlar, evine ekmek götürenler maalesef hainlikte sınır tanımıyorlar. Dinimizi karanlık düşüncelerinize alet etmeyin. Tüm Selanikli kardeşlerimi kucaklıyorum.”

“AÇILAN SORUŞTURMALARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Müftünün, Selanik göçmenlerine ilişkin sözlerini, " Bilinçli bir saldırı" olarak nitelendiren CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan ise buna benzer saldırıların geçmişte de yaşandığını ve bunu kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi. Özkan, “Halkın arasında kin ve nefret tohumları saçan bu şuursuzca açıklamaları kınıyorum. Bu insanlar Kurtuluş Savaşı’nda din adamı kimliği altında emperyalistlerle işbirliği yapmış bazı kesimlerin katıntılarıdır. Yapılan bu ırkçı açıklamalara karşı haklı tepkisini koyan STK’ların yanındayız ve açılan soruşturmaların takipçisi olacağız” diye konuştu.

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şube Başkanı Dr. Ali Emin Latif de açıklamaları kınadığını belirterek bu sözlerin nice kahramanlar yetiştirmiş Balkan camiası için çok büyük hakaret olduğunu ifade etti. Latif, "Bu tarih cahiline gereğinin derhal yapılmasını istiyoruz" dedi.

Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Korkut ise açıklamaların kabul edilemez olduğunun altınıçizerek, “Aslında Selanik Göçmenlerini hedef alan bu açıklamanın ardında bizleri ve hemşehrimiz Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü hedef aldığı aşikardır. Bir kamu görevlisinin bu şekilde ayrımcılık yapması halka kin ve nefret tohumları ekmesi bir din görevlisine yakışan bir durum değildir. Hak ettiği cezanın verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

MÜFTÜ SOYTEKİN'İN TEPKİÇEKEN AÇIKLAMASI

Selanik göçmenlerine ilişkin açıklamaları nedeniyle Düzce İl Müftülüğü tarafından hakkında soruşturma başlatılan Akçakoca İlçe Müftüsü Şaban Soytekinoğlu, Sakarya'nın Karasu İlçesi'nde verdiği cuma namazı vaazında şunları söylemişti:

"Yüzde 90’ı Selanik göçmeni ve Sabetayist. Ne demek Sabetayist? Müslümanlığa girmiş gözüken Yahudiler. Aslında Müslüman değil. Bunlar dünyanın neresinde olursa, şu an ses çıkarmadıklarına bakmayın, İstanbul’da gezi olaylarında otellerinde insanları barındıran kimdi? Gene Yahudiler idi. Şu an birisi bir takımın başında. Bunlar gücü, kuvveti eline geçirdiği zaman size de aynısını yaparlar."

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.