SEKTÖREL GÜVEN HİZMET, PERAKENDE VE İNŞAATTA ARTTI

SEKTÖREL GÜVEN HİZMET, PERAKENDE VE İNŞAATTA ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; sektörel güven, hizmet sektöründe yüzde 1,2, perakende ticaret sektöründe yüzde 0,6 ve inşaat sektöründe yüzde 7,1 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; sektörel güven, hizmet sektöründe yüzde 1,2, perakende ticaret sektöründe yüzde 0,6 ve inşaat sektöründe yüzde 7,1 arttı.

TÜİK, ağustos ayına ilişkin sektörel güven endekslerini açıkladı. Buna göre; mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi, ağustos ayında temmuz ayına göre, hizmet sektöründe yüzde 1,2, perakende ticaret sektöründe yüzde 0,6 ve inşaat sektöründe yüzde 7,1 arttı. Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi, temmuz ayında 114,8 iken ağustos ayında yüzde 1,2 oranında artarak 116,1 değerini aldı.

GELECEĞE DÖNÜK HİZMETLERE OLAN TALEP BEKLENTİSİ YÜZDE 2,1 AZALDI

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş durumu alt endeksi yüzde 3,6 artarak 116,0 oldu. Son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep alt endeksi yüzde 2,3 artarak 113,1 değerini aldı. Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi ise yüzde 2,1 azalarak 119,3 oldu.

PERAKENDE TİCARETTE GELECEĞE DÖNÜK İŞ HACMİ-SATIŞ BEKLENTİSİ YÜZDE 4,4 GERİLEDİ

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi, ağustos ayında yüzde 0,6 oranında artarak 110,3 değerini aldı. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş hacmi satışlar alt endeksi yüzde 7,9 artarak 121,3 oldu. Mevcut mal stok seviyesi alt endeksi yüzde 1,4 azalarak 85,7 değerini aldı. Gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksi ise yüzde 4,4 azalarak 123,9 oldu.

EN OLUMLU HAVA İNŞAAT SEKTÖRÜNDE

Sektörel güvende ve geleceğe dönük beklentilerde en olumlu hava, inşaat sektöründe görüldü. TÜİK verilerine göre; mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi, bir önceki ayda 86,3 iken ağustos ayında yüzde 7,1 oranında artarak 92,4 değerini aldı. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi yüzde 5,4 artarak 83,0 oldu. Gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi ise yüzde 8,5 artarak 101,8 değerini aldı.

İnşaat sektöründe ağustos ayında girişimlerin yüzde 52,6'sı, faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını, yüzde 47,4'ü ise faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduğunu belirtti. İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel faktörlerden "finansman sorunları" temmuz ayında yüzde 26,7 iken ağustos ayında yüzde 30,5, "talep yetersizliği" temmuz ayında yüzde 19,2 iken ağustos ayında yüzde 24,6 ve "diğer faktörler" temmuz ayında yüzde 22,8 iken ağustos ayında yüzde 21,0 oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.