SAYIŞTAY: ORMAN YANGINI EYLEM PLANLARI TAMAMLANMADI

SAYIŞTAY: ORMAN YANGINI EYLEM PLANLARI TAMAMLANMADI

Sayıştay, “Orman Genel Müdürlüğü'nün ormanlık alanlar ve çevresinde yangın eylem planlarının hazırlanmadığını” tespit etti. İklim değişikliği...

ÖZGÜR EREN YILMAZ

Sayıştay, “Orman Genel Müdürlüğü'nün ormanlık alanlar ve çevresinde yangın eylem planlarının hazırlanmadığını” tespit etti. İklim değişikliği ile birlikte yoğun olan orman yangını riskinin daha da artacağını vurgulayan Sayıştay, "Orman yangın zararlarının tespiti ile ilgili tüm verilerin işlenerek, bu alanların ormanlaştırılmasıçalışmalarının tamamının coğrafi bilgi sisteminde takibi yapılmalıdır" uyarısı yaptı.

Sayıştay’ın Orman Genel Müdürlüğü’ne ilişkin 2020 raporuna göre; Türkiye’deki toplam ormanlık alanın yüzde 60'ını birinci ve ikinci derece yangına hassas alanlar oluşturmasına karşılık, yangın eylem planlarının her yerleşim yeri için hazırlanmadığı ve yanan alanlar ile bu alanlarda yapılan çalışmaların tamamının coğrafi bilgi sistemi kapsamında izlenmediği belirtildi.

“Coğrafi Bilgi Sistemlerinin kullanılmasıyla, yangınlar ile daha etkili mücadele edilerek yangınların yol açtığı ekonomik kayıplar ve büyük zararlar azaltılabilir” diyen Sayıştay denetçileri, Akdeniz iklim kuşağında yer alan Türkiye ormanlarının büyük bölümünün özellikle yaz aylarında yoğun bir yangın riski altında bulunduğuna dikkat çekti.

“2020 yılında orman yangınlarının sayısında ve yanan alan miktarlarında önemli bir artış olduğu görülmektedir. Üstelik gelecekte iklim değişiklikleri nedeniyle orman yangınları sayısının daha fazla artacağıöngörülmektedir” diyen Sayıştay, “Orman yangınlarıyla etkili mücadele ederek yangın zararlarınıönlemek için yangın eylem planlarının ormanlık alanların bitişiğindeki yerlerde de hazırlanması sağlanmalı ve orman yangın zararlarının tespiti ile ilgili tüm verilerin işlenerek, bu alanların ormanlaştırılmasıçalışmalarının tamamının coğrafi bilgi sisteminde takibi yapılmalıdır” uyarısını yaptı.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.