ŞANLIURFALI ÇİFTÇİİYİ PARTİ GRUBU'NDA KONUŞTU: "HİÇBİR KURUM, HİÇBİR SİYASİ BUNLARIN ÖNÜNE GEÇEMİYOR, BU NASIL BİR DEDAŞ"

ŞANLIURFALI ÇİFTÇİİYİ PARTİ GRUBU'NDA KONUŞTU: "HİÇBİR KURUM, HİÇBİR SİYASİ BUNLARIN ÖNÜNE GEÇEMİYOR, BU NASIL BİR DEDAŞ"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Grup toplantısında bu hafta kürsüyüŞanlıurfa’da çiftçilik yapan Bayram Sarı’ya bıraktı. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) tarafından çiftçilerin hesaplarına bloke konulduğunu belirten Sarı, “Hiçbir kurum, hiçbir bakanlık, hiçbir milletvekili, hiçbir siyasi onların önüne geçemiyor. Biz buna bir anlam veremiyoruz. Bu nasıl bir DEDAŞ. Madem böyle yapacaklardı neden bu DEDAŞözelleştirildi” diyerek yakındı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Grup toplantısında bu hafta kürsüyü Şanlıurfa’da çiftçilik yapan Bayram Sarı’ya bıraktı. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) tarafından çiftçilerin hesaplarına bloke konulduğunu belirten Sarı, “Hiçbir kurum, hiçbir bakanlık, hiçbir milletvekili, hiçbir siyasi onların önüne geçemiyor. Biz buna bir anlam veremiyoruz. Bu nasıl bir DEDAŞ. Madem böyle yapacaklardı neden bu DEDAŞözelleştirildi” diyerek yakındı.

Akşener, Şanlıurfa’ya yaptığı gezide derdini dinlediği çiftçilerin elektrik faturası yakınmasını söz verdiği gibi İYİ Parti Grup Toplantısına taşıdı. Akşener, kürsüyü çiftçi Sarı’ya bıraktı. Çiftçilik yapan yurttaşların kimlik bilgilerinin Tarım Bakanlığı tarafından DEDAŞ’a verildiğini belirten Sarı; “Bana göre bu bir anayasal suçtur” dedi. 

Sarı, yaşadıkları sorunlarışöyle anlattı:

BANA GÖRE ANAYASAL SUÇ:Şanlıurfa’da DEDAŞ denilen kuruma borcu olsun veya olmasın tüm çiftçi hesaplarına bloke konulmaktadır. Çiftçi alacağı destekleri almak üzere bankaya gittiğinde ‘hesabında para yok’ deniliyor. Sulama birliklerine gidiyor diyor’ DEDAŞ kesmiş.’ Sulama birliklerinin DEDAŞ’a borcu var. DEDAŞçiftçinin hesaplarına el koyuyor. Kanunsuz, yasadışı, hak tanımaz bir şekilde, hangi hukuki yollardan geçmiş bu DEDAŞ mağdur çiftçilerimizin hesaplarına bloke koyabilmektedir. Yüzbinlerce tarımla iştigal eden Türk ve Şanlıurfalıçiftçilerimizin bu çiftçi kayıt sistemini; TC’lerini, bütün bilgilerini bu kuruma bu DEDAŞ’a kimler vermiştir. Bana göre bu bir anayasal suçtur.

MADEM BÖYLE YAPACAKLARDI NEDEN DEDAŞÖZELLEŞTİRİLDİ: 2015 yılında Tarım Bakanlığı, çiftçilerin bütün bilgilerini masumiyetini, karinesini, TC’sini, bütün bilgilerini DEDAŞ denen kuruma bire bir yüzbinlerce çiftçinin kayıtlarını veriyor. Böyle bir uygulama var mı? Hiçbir kurum, hiçbir bakanlık, hiçbir milletvekili, hiçbir siyasi onların önüne geçemiyor. Biz buna bir anlam veremiyoruz. Bu nasıl bir DEDAŞ. Madem böyle yapacaklardı neden bu DEDAŞözelleştirildi.

BU İŞKENCE NE?: DEDAŞ, tam çiftçiler tarlasını hazırlamışürününü ekecek veya ürününü ekmiş tam sulamaya başlayacak. En önemli yerde enerjiyi kesiyor. Niye kesiyorsun? Sulama birliklerinin bana borcu var. Git borcunu tahsil et. Zaten iki üç ay da bir çiftçinin hesaplarına desteklemeler giriyor, blokeni koyuyorsun onları da faiziyle birlikte tahsil ediyorsun. Bu işkence ne? İlçemde, Bozova’da 20 bin dönüm şekerpancarı DEDAŞ’ın enerji kesmesinden dolayı toprak altında çürüdü. GAP’ın başkenti, Mezopotamya’nın göbeğinde, Dicle ve Fırat’ın arasında olan Şanlıurfa’da, sen bu tarımı yapamıyorsan, Yozgat’ta mı yapacaksın? Kırşehir’in hali ne olacak? Nevşehir’in hali ne olacak? Kayseri’nin hali ne olacak?

BİZ TARIM ÜLKESİYİZ: Benim ülkem, herkes ülkesi ile övünür. Benim ülkem, ben ülke olarak bir Apple telefonu 20 bin Türk lirasına satıyorsam, bir Apple bilgisayarı 30 bin Türk lirasına satıyorsam, ben bir Boeing uçağını 150- 200 milyon dolara satıyorsam, tarımı ikinci plana atabilirim, olabilir. Ama biz tarım ülkesiyiz.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.