SAĞLIK EMEKÇİLERİ SENDİKASI: KARARINIZ YOK HÜKMÜNDEDİR

SAĞLIK EMEKÇİLERİ SENDİKASI: KARARINIZ YOK HÜKMÜNDEDİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile İstanbul Sözleşmesinin feshedilen bir tepki de Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'ndan geldi. "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz, Kararınız...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine bir tepki de Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'ndan geldi. "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz, Kararınız Yok Hükmündedir!" başlığıyla yayınlanan bildiride, "İktidarın kadın düşmanlığını ve sivil darbe uygulamalarını devam ettirdiğine tanık oluyoruz" denildi.

SES'ten yapılan açıklamada; İstanbul Sözleşmesi'nin feshinin, Türkiye'nin taraf olduğu tüm temel insan hakları belgelerini tartışmalı hale getireceğine dikkat çekildi. Açıklamada şöyle denildi:

"2011 yılında imzalanan ve 2014 yılında TBMM onayıyla yürürlüğe "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin dün gece Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile feshedildiği açıklandı.

İstanbul Sözleşmesi, başta cinsiyeti nedeni ile kadınlara uygulanan şiddet olmak üzere şiddete uğrayan her bireyi korumayı ve şiddeti önlemeyi esas alan uluslararası bir sözleşmedir. Dolayısıyla sözleşmeden çekilmek, sözleşmenin referans aldığı ve Türkiye’nin de taraf olduğu tüm temel insan hakları belgelerini de tartışmalı hale getirmek anlamına gelecektir. Dahası, Anayasa'daki eşitlik ilkesinden, şiddeti önlemek ve maruz bırakılanları korumakla ilişkili diğer yasalardan vazgeçildiğinin, devlet olarak kadın-erkek eşitliği ve kadına karşışiddeti önleme politikasının terk edildiğinin tüm dünyaya ilan edilmesidir. İstanbul Sözleşmesi gündelik siyasete, konjonktüre göre kabul edilecek ya da vazgeçilecek bir sözleşme değil, hayatın tüm alanlarında kadın erkek eşitliğini sağlamayı hedefleyen bir sözleşmedir.  

İstanbul Sözleşmesi kadınların her türlü şiddet ve ayrımcılıktan korunması, kadınlarla erkekler arasında eşitliğin yaygınlaştırılması, bu amaçlar için kapsamlı bir çerçeve, politika ve tedbirler tasarlanması ve uluslararası işbirliğinin yaygınlaştırılmasını sağladığı için ve ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ ilkesine dayandığı için uzun süredir iktidarın hedefindeydi.

Bir taraftan insan hakları eylem planları açıklanırken, diğer taraftan ülkenin yarısını oluşturan kadınlar için olmazsa olmaz olan İstanbul Sözleşmesi’nin bir gece yarısı TBMM devre dışı bırakılarak, Anayasa hiçe sayılarak oluşturulan kararname ile kaldırılmasıyla iktidarın kadın düşmanlığını ve sivil darbe uygulamalarını devam ettirdiğine bir kez daha tanık olduk.

Tekrar tekrar ve bıkmadan usanmadan yüksek sesle söylemeye devam edeceğiz: Sivil darbe niteliğinde olan kayyum politikalarına, parti kapatmalara, halkın vekillerinin vekilliklerinin düşürülmesine, tüm kadın düşmanı politikalara ve faşist uygulamalara karşı kazanılmış haklarımızdan, barışçıl, şiddetsiz bir yaşam mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.