SAĞLIK BAKANI KOCA: HAZİRAN SONU İTİBARIYLA 40 YAŞÜSTÜNÜ AŞILAMAKTA KARARLIYIZ

SAĞLIK BAKANI KOCA: HAZİRAN SONU İTİBARIYLA 40 YAŞÜSTÜNÜ AŞILAMAKTA KARARLIYIZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Haziran ayı sonu itibariyle 40 yaşüstü vatandaşımızı aşılamak istiyoruz, bunda kararlıyız. Ayrıca yaz dönemi boyunca 18 yaşüstü gençlerimizi de aşılamayı...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Haziran ayı sonu itibariyle 40 yaşüstü vatandaşımızı aşılamak istiyoruz, bunda kararlıyız. Ayrıca yaz dönemi boyunca 18 yaşüstü gençlerimizi de aşılamayı planlıyoruz" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Trakya bölgesi ile ilgili değerlendirme toplantılarının ardından, Edirne İl Sağlık Müdürlüğü'nde bir basın toplantısı yaptı.

Covid-19 aşılama programı hakkında da bilgi veren Koca, "Haziran ayı sonu itibariyle 40 yaşüstü vatandaşımızı aşılama istiyoruz, bunda kararlıyız. Ayrıca yaz dönemi boyunca 18 yaşüstü gençlerimizi de aşılamayı planlıyoruz. Şu an toplam, sözleşmesini yaptığımız 240 milyon aşıdan bahsediyoruz" dedi.

Koca, basın toplantısında şunları söyledi:

“VATANDAŞLARIMIZIN OLDUKÇA UYUM GÖSTERDİ: Bazı vatandaşlarımız memleketlerine ve tatil bölgelerine olağandan daha fazla hareket başlattılar. İstanbul'dan Trakya'ya olan hareketlilik artışı da bugünkü gündemimizdeydi. Bu durumun virüsün yayılması için yeni fırsat olmaması açısından Edirne’yi merkeze alarak bölgedeki durumun değerlendirmesini yaptık. Kısıtlamaların ilk üç gününde vatandaşlarımızın oldukça uyum gösterdiklerini izledik. Aşılama programına uyum sahada ele aldığımız konular arasındaydı.

SİNOVAC YAKINDA SEVK EDİLMEYE DEVAM EDECEK: Yeni sözleşmelerimiz ve aşı tedarikindeki iyileştirmelerle kapasitemizi harekete geçirip daha hızlı bir aşılama programı yürüteceğiz. Sputnik aşısı ile birlikte Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun verdiği üç aşı oldu. Sputnik aşılarının 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay yapılması beklenmektedir. Sinovac aşısı da tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle yakında planlandığışekilde sevk edilmeye devam edilecek.

VAKA SAYILARI YARI YARIYA AZALMIŞ DURUMDA: Kısıtlamalarla birlikte vaka sayısında önemli bir düşüş başlamıştır. Düşüşün daha da artacağıöngörülmektedir. Kısıtlamalara uyum iyi seviyede başladı. Böyle devam etmesi halinde bayram sonrasında çok daha öngörülebilir planlar yapabileceğiz. Sevindirici haber şu ki vaka sayıları neredeyse yarı yarıya azalmış durumda. Edirne'de yatak doluluk oranımız yüzde 52, yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 66. Edirne aşılama programını başarıyla yürüten illerimizden.

Tekirdağ'da son dönemde vaka düşüş oranımız yüzde 40. Yatak doluluk oranımız yüzde 60. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 74. 65 yaşüstü vatandaşlarımızın aşılanma oranı yüzde 85. Çanakkale'de 135 filyasyon ekibimiz görev yapıyoruz. Bu ilimizde de vaka düşüş oranı Edirne gibi yüzde 50. Yatak doluluk oranı yüzde 42. Yoğun bakım atak doluluk oranı ise 69. 65 yaşüstünün aşılanma oranı yüzde 88,2.

Kırklareli'nde vaka düşüş oranımız 35. Yatak doluluk oranımız yüzde 33 ile oldukça düşük. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 58. 65 yaşüstünün aşılanma oranı yüzde 86.

3-4 AY İÇİNDE 18 YAŞÜSTÜ HERKESİ AŞILAMA KONUSUNDA KARARLIYIZ: Haziran ayı sonu itibariyle 40 yaşüstü vatandaşımızı aşılama istiyoruz, bunda kararlıyız. Ayrıca yaz dönemi boyunca 18 yaşüstü gençlerimizi de aşılamayı planlıyoruz. Bizim şu an toplam sözleşmesini yaptığımız 240 milyon aşıdan bahsediyoruz. 100 milyon dozu Sinovac ki önümüzdeki günlerde olumlu birtakım gelişmelerle bu sevkiyatın bu ay için başlayabileceğini tahmin ediyoruz. Sputnik'le ilgili 50 milyon doz 6 ay içinde teslim edilmek için anlaşma yapıldı. Biontech'le ilgili de 90 milyon doz şeklinde sözleşme yapıldı. Haziran ayında 30 milyon doz şeklinde netliğe kavuşan bir miktarı söyleyebilirim. 3-4 ay içerisinde yani yaz döneminde 18 yaş ve üstü tüm vatandaşlarımızı aşılama konusunda kararlıyız.

SPUTNİK İÇİN İLK SEVKİYAT MAYIS'TA: (Sputnik aşısı) Takvim 6 ay içinde 50 milyon doz aşının gelmesi şeklinde. İlk sevkiyatın mayıs ayı içinde olmasını bekliyoruz. Bir iki ay içerisinde bu netleşmiş olur. Geldikten sonra güvenlik testlerinden sonra hemen başlanır.

YERLİ AŞI EYLÜL AYI İÇİNDE KULLANIMA GEÇEBİLİR: Bakanlığımızın desteklediği bu aşının Faz-2 gönüllülerinde çalışması bitti, Faz-3 aşamasına bir iki hafta içinde geçilmiş olacak. Eğer planladığımız şekilde, başarılı biçimde bu süreç devam ederse, eylül ayı içinde bu aşının kullanıma geçebileceğini söylemek istiyorum.

MUHTARLAR İÇİN AŞILAMA YARIN BAŞLIYOR: Muhtarlarımız salgın döneminde olağanüstü bir çaba gösterdiler. Özellikle teşekkür ediyorum, filyasyon ekiplerimizde bile yer aldılar. Yarından itibaren bütün muhtar kardeşlerimizin aşılama takvimi başlamış olacak. İsteyen yarından itibaren randevusunu alabilir.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.