RADYASYONA KARŞI 93'LÜK DURAN ADAM!

RADYASYONA KARŞI 93'LÜK DURAN ADAM!

Gaziemir'deki eski kurşun döküm fabrikası alanına gömülü nükleer atıkların temizlenmesi için CHP'li Belediye Başkanı Halil Arda tarafından başlatılan "Duran Adam" eylemine 93 yaşındaki...

Gaziemir'deki eski kurşun döküm fabrikası alanına gömülü nükleer atıkların temizlenmesi için CHP'li Belediye Başkanı Halil Arda tarafından başlatılan "Duran Adam" eylemine 93 yaşındaki Mehmet Öner'den de destek geldi. Atıkların bulunduğu Emrez Mahallesi'nde oturan kızını her ziyaret ettiğinde genzinin yandığını söyleyen Mehmet Öner, "Zehir saçan bu alana artık devlet el atmalı" dedi.

Gaziemir Belediye Başkanı CHP'li Halil Arda'nın Emrez Mahallesi'ndeki eski kurşun döküm fabrikası alanına gömülü nükleer atıkların temizlenmesi için başlattığı "Duran Adam" eylemine birçok kesimden destek geldi. Eyleme katılanlar arasında en dikkat çeken isim ise 93 yaşındaki Mehmet Öner oldu.

"BU ZEHİR ÇOCUKLARDA İZ BIRAKIYOR"

Cilavuz Köy Entitüsü’nden 1948 yılında mezun olduğunu ve 40 yıl öğretmenlik yaptığını belirten Mehmet Öner, Emrez Mahallesi’nde oturan kızını ziyaret ettiğinde genzinin yandığını söyledi. İnsanların nefes almakta zorlandığını söyleyen Öner, "Kızımı ziyaret ettiğimde kokuyu hissediyor, yağmurla birlikte çevreye yayılan pisliklere şahit oluyordum. Fabrikadan barut kokusu yayılıyordu. Zehir saçan bir koku bu. Yağmur yağınca fabrika bahçesinden pis sular mahalleye akıyor ve çocuklar da orada oynuyordu. Çocukların sağlığının kötü etkilendiğini görebiliyordum. Bu zehir onlarda iz bırakıyor" dedi.

"DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİM"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na çağrıda bulunan ve alanın temizlenmesini isteyen Mehmet Öner şöyle konuştu:

"Bu alan yıllardır zehir saçıyor. İnsanları bu atıklardan kurtarmak için Belediye Başkanımız Halil Arda’nın mücadele verdiğini görüyorum. Başkanımız bu alanı tedavi etmek için mücadele veriyor. Belediyemiz sağ olsun temizlenmesi için uğraşıyor. Devletimizin de buraya el atması, buranın hastalığını temelinden kurutması gerekiyor. Tüm kurumların birleşip buraya bir çare bulmasını istiyorum. Alan temizlendikten sonra park yapılarak bölge insanlarının kullanımına verilebilir. Buranın temizlenmesi için yapılacak her çalışmaya, her türlü mücadeleye ben de destek vermeye devam edeceğim.”

100 BİN TONDAN FAZLA ATIK

‘İzmir’in Çernobil’i olarak bilinen ve normalin 219 katıüstünde radyasyon tespit edilen alandaki korkunç gerçek 2007 yılında ortaya çıkmıştı. Fabrika alanında, rastgele etrafa atılmış nükleer çubuklar tespit edilmişti. Olaya el koyan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) 70 dönümlük arazide radyoaktif ve tehlikeli atık miktarının yaklaşık 100 bin ton olduğunu açıklamıştı. 

Görüntü Dökümü

  • 93 yaşındaki Mehmet Öner ile röp.
  • Mehmet Öner'den detay görüntü
  • Belediye Başkanı Halil Arda'nın duran adam eyleminden görüntü
  • Fabrikanın olduğu alandan detay görüntü

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.