Orta Asya'dan Anadolu'ya yolculuğun sergisi açıldı

Orta Asya'dan Anadolu'ya yolculuğun sergisi açıldı

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Görevlisi Metin Kar’ın “Ötüken-den Beri” isimli heykel sergisi açıldı.

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Görevlisi Metin Kar’ın “Ötüken-den Beri” isimli heykel sergisi Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde açıldı.

Heykeltraş Kar, serginin Kocaeli Üniversitesi’nde açtığı serginin devamı olduğunu belirterek bir konsept içinde ele alıp ürettiği sanatsal çalışmalarının bulunduğunu söyledi. Kar, “Burada Orta Asya’dan başlayıp Anadolu’ya uzanan yolculuğu anlattım. Bu yolculuk daha çok biçimsel olarak ele aldığım yaratılarla birlikte şekillendi. İçerik olarak beslendiğim şeyler Türk kültüründe destanlar ve anlatılar üzerine biçim kazandı. Daha çok beni ekileyen bu kültürün yolcuğuna ev sahipliği yapan kilimler oldu. Kilimler üzerinde okumalarım oldu. Orada ele alınan motiflerin aslında üç boyutlu yansıması olarak görmek mümkün oldu” dedi.  TÜRK KÜLTÜRÜNDEKİ DÖNÜŞÜMÜ ANLATIYOR  Önceki sergisi 'Çerağ'a da değinen Heykeltraş Kar, “Çerağ, Anadolu’ da,tasavvufta aydınlanma ve yol göstericidir. Ele aldığım işlerin aydınlatıcı yanı da var. Çerağ olmasının nedeni de bu eserlerin, sembollerin bir görevi var. İnsanı ileriye taşıyan, kılavuzluk yapan bir yanı da var. Bu nedenle çerağ ismini koymuştum. Bu sergimde bu yolculuğu anlatmaya devam ediyorum. Burada Böke var. Böke, Dede Korkut Destanı’nda da geçer. Su, hayat, Anadolu, kılavuz, şaman sembolleri var. Semboller kültürün taşıyıcısıdır. Biçimsel, içerik olarak o tarafa bir gönderme yapıyorum.”şeklinde konuştu. Kar, sergiyle tekrar Orta Asya’ya, geçmişe, tarihe bakınmasına, kültürel farkındalığın oluşturulmasına katkı sunmak istediğini, geçmişle bugünü buluşturmak istediğini ifade etti.  HEYKEL SEMPOZYUMUNA DA KATILDI Maltepe Belediyesi’nce geçtiğimiz ekim ayında düzenlenen halklar arası diyalog, dostluk, barış ve kültür kardeşliği temalı “Uluslararası Maltepe Taş Heykel Sempozyumu” na katılan sanatçılar arasında bulunan Kar, “Sempozyum çok başarılı bir sanatsal uğraştı. Yapılan işlerde çok iyiydi bence. Türk dünyasından heykeltraş sanatçıları da vardı. Bende Türk dünyasıyla ilgili işler üretiyorum. Sempozyumda yapmış olduğum ‘Hıdırellez’ isimli çalışmama bu sergide yer verdim. Heykelim bir buluşmayı anlatıyor. Kültürel bir buluşma aslında. Hıdırellez’de Böke var. Bahar ayında yer altından çıkarak gökyüzüne doğru devam ediyor ve mevsimleri oluşturuyor. Baharı oluşturuyor. Hıdırellez’de bizim burada bir bahar bayramı aslında. 6 Mayıs’ta baharın geldiğini müjdeler. Hızır ve İlyas’ın iki kardeşin buluşmasını o buluşmada dönüşümü başlatıyor. Hıdırellez’i bir biçim üzerinden anlatım yoluna giderek bu eseri ürettim. Orta Asya’dan uzanan bir yolculuktur bu. “ şeklinde konuştu. Sergide Kar’ın Türk kültüründe dönüşüm temasının çeşitli biçimlerle simgeleştirildiği eserleri yer alıyor. Kar’ın sergisi 17 Nisan’a dek Galeri A+B’de sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Tarih : 02.04.2022 Haber Fotoğrafları

vr9shagA6Jc1TRySPBiUzZbK.jpg

vr9shagA6Jc1TRySPBiUzZbK.jpg

vr9shagA6Jc1TRySPBiUzZbK.jpg

vr9shagA6Jc1TRySPBiUzZbK.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.