NURETTİN CANİKLİ: EKONOMİ TEK BİR DENGEDEN İBARET DEĞİLDİR, DENGELER MANZUMESİDİR

NURETTİN CANİKLİ: EKONOMİ TEK BİR DENGEDEN İBARET DEĞİLDİR, DENGELER MANZUMESİDİR

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli, Merkez Bankası başkanlarına kanunla verilen öncelikli görevin fiyat istikrarının sağlamak olduğunu, bugüne kadarki...

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli, Merkez Bankası başkanlarına kanunla verilen öncelikli görevin fiyat istikrarının sağlamak olduğunu, bugüne kadarki tüm başkanların da bu hedefe sadık kaldığını belirtirken, "Ekonomi tek bir dengeden ibaret değildir, bir dengeler manzumesidir" ifadesini kullandı.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınması ve piyasaların verdiği tepkiye dair bir dizi açıklamalarda bulunan AKP Genel Başkan Yardımcısı Canikli, “Merkez Bankası başkanlarına kanunla verilen öncelikli görev fiyat istikrarının sağlanmasıdır. Bugüne kadar görev yapan tüm Merkez Bankası başkanları kanunla verilen fiyat istikrarının sağlanması hedefine hep sadık kalmışlardır. Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirilen herhangi birisinin bu hedefin dışına çıkması mümkün değildir, eşyanın tabiatına aykırıdır” dedi.

Sosyal medya hesabıüzerinden açıklama yapan Canikli, “Hükümetlerin temel hedefi olan istikrarlı büyümenin ancak öngörülebilir ve makul seviyelerde kontrol edilebilen fiyatlar genel düzeyi ile gerçekleştirilebildiği bilimsel bir olgudur. Para politikası araçları da bu gerçek göz önünde bulundurularak dizayn edilir” ifadesini kullandı.

Canikli, TL cinsi varlıklara sağlanan reel getirinin pozitif bir değerde dengelenmesinin, TL cinsi varlıklara olan talebin canlı tutulması için gerekli olduğuna işaret etti. Canikli, “Negatif reel faizin TL cinsi varlıklardan altın ve dövize doğru yönelişi ve dolarizasyonu hızlandırdığı bilinmektedir ve görülmüştür. Ekonomi tek bir dengeden ibaret değildir, bir dengeler manzumesidir. Tüm bu dengelerin birlikte değerlendirilmesi ve modellenmesi gerekir. Pozitif reel faizin para ikamesini durduracak, hatta ters para ikamesinin önünü açacak seviyede olması rasyonel olmanın bir gereğidir" ifadelerini kullandı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.