Naci Görür: Türkiye’de İlk

Naci Görür: Türkiye’de İlk

Depreme Dirençli Kent Esenyurt programında sanayicilere seslenenProf. Dr. Naci Görür, “Türkiye’de ilk kez bir belediye başkanı ilçesini depremdirençli kent haline getirmek için benimle çalışmak istedi. Böyle birçalışmanın belediye tarafından ısrarla ve gönül vererek yapılmak istenmesihepimizin minnet duyacağı bir şey. Keşke bütün belediyeler, bütün kurum vekuruluşlar aynı duyarlılıkta olsa” dedi.

Esenyurt’u depreme hazırlamak ve deprem anında yapılacakçalışmaları belirlemek amacıyla Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurttarafından planlanan Depreme Dirençli Kent Esenyurt programının dördüncütoplantısı yapıldı. Esenyurt Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya EsenyurtBelediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür,sanayiciler ve iş insanları katıldı. Deprem konusunun beka meselesi olduğunadikkati çeken Görür, “İlk kez bir ilçenin Belediye Başkanı ‘Bu ilçemizi, bizdeprem dirençli hale getirmek istiyoruz. Sizin modelinizi de çok dinledim. Bumodeli biz uygulamak istiyoruz. Bana yardımcı olur musunuz?” dedi. Ben de benkendi düşüncelerimin ilk kez kayıtsız şartsız o ilçede uygulayacağımıhissettim” diye konuştu.

“Bütün BelediyelerdenBekliyoruz”

Deprem konusunda bütün belediyelerin aynı duyarlılıkta olmasıgerektiğini vurgulayan Görür şöyle konuştu: “Türkiye'nin GSMH’nın yüzde 6’sınıkarşılayan bir ilçeyle karşı karşıyayız. 2 milyona yakın nüfusu ve çok gelişmişbir iş dünyası var. Büyük gökdelenler var, yeni bir yerleşim alanı ve buyerleşim alanının deprem tehdidi altında olduğu biliniyor. Özellikle zeminkoşulları da öyle. Yani çok iç açıcı değil, hem insanların emniyeti vebinalarımızın emniyeti açısından hem de ekonomi açısından. Beklenen deprem içinböyle bir çalışmanın belediye tarafından inatla, ısrarla ve gönül vererekyapılmak istenmesi tabii hepimizin başta minnet duyacağı ve keşke bütünbelediyeler bütün kurum ve kuruluşlar aynı duyarlılıkta olsalar diyebeklediğimiz şey.”

“Halk Buİşe El Koymalı”

Halkın deprem konusunda çözümler sunan siyasilere oy vermesigerektiğini belirten Görür şunları ekledi: “Bütün siyasi partiler şu andadepremin ülkenin birinci derecede, hatta en başta gelen sorunu olduğunubiliyor. Çünkü insanlarımız ölüyor. 10 binlerce insanımızı her depremdekaybediyoruz. Depremler de durmuyor. Her an her yerde deprem olabilir. Yinebinlerce insanımızı kaybedebiliriz. İşte onun için ben halkın bu işe el koymasıgerektiğini düşünüyorum. Halk ‘Eğer benden oy almak istiyorsan benim oturduğumilçeyi, bulunduğum yeri deprem dirençli yap. Öyle bir niyetin olsun, o varsakapım sana açık. Ben sana oy da veririm.’ desin. Siyasetçi de halkı memnunetmek için var. Zaten halk ne istiyorsa onu yapar. Onun için halk sorununa elkoymalı ve kendisi çözümü bizzat siyasi partilerden istemeli. Başka türlüsiyasi partiler deprem sorununu çözmeye hazır değil. Çünkü zor iş; sabır ister,yatırım ister, ciddiyet ister. Ama depremi birinci sorun olarak koymalı. Kimdepremi çözmeye niyetliyse oyunu da o partiye vermeli.”

“Kenti DepremeHazırlıyoruz”

Programda devraldığı tablo ve ilçede yaptığı çalışmalarla ilgilibir sunum gerçekleştiren Başkan Bozkurt, “Deprem bu ülkemizin bir gerçeği.Esenyurt'ta da geçmişte önemli riskleri barındıran düzeyde yapı stoklarıyapıldığı için bizim için çok önemli bir sorun. Göreve geldiğimizden beri busüreci doğru yönetmeye çalıştık. Envanterler oluşturuldu. Esenyurt'un fizikialt yapısı ve üst yapısı incelendi, sorunlar tespit edildi. Esenyurt'un depremedirençli hale getirilmesi için Naci Hoca’yla çalışmalara başladık. Onunsistemini uyguluyoruz. 6 ana dalda bir kentin depreme dirençli yapılması içinne yapılması gerekiyorsa onun alt yapısını hazırlıyoruz. Çalışmamız eğitimlerve eylem planlarıyla devam ediliyor. Halkı bilinçlendirmek için sanayicilerle,iş adamlarıyla, muhtarlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, okullarla, devletkuruluşlarıyla, bütün bu kenti oluşturan katmanlarla bir araya geliyoruz. Artıkhangi bölgede kaç şiddetinde deprem olacağı, hangi bölgelerde nasıl hasarolacağını biliyoruz. Böyle öncü bir çalışmaya katkı sunduğu için ben NaciHoca’ma çok ama çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye’yeÖrnek Olacak

Göreve geldikleri günden bu yana doğal afetlere karşı hazırlıknotasında çalışmalar yürüttüklerini belirten Bozkurt, “Bugüne kadar yapılmamasıgereken birçok şey yapıldı. Maalesef böyle bir zeminin üzerinde işimiz çok zor.Belki de Türkiye'nin en zor bölgelerinden bir tanesinde bu işi yapıyoruz. Amabiz asla umutsuz değiliz, çözümsüz değil, belki biraz gerilerden başlayacağızama ben sistemli çalışmamız durumunda hızlı bir şekilde bu sorunu çözeceğimizeinanıyorum. Vatandaşlarımızın da yaptığımız çalışmaya sahip çıkması durumundabu sorunu hızlı bir şekilde çözeceğimize inanıyorum. İnşallah Türkiye'ye örnekbir sonuç elde edeceğiz hep beraber” dedi.

“Önemli BirÇalışma”

Sanayicilerinde elini taşın altına koyarak fabrikalarınınkontrollerini yaptırmaları gerektiğini söyleyen İSİFED Başkanı MuammerÖmeroğlu, “Esenyurt için böyle bir çalışma yapılması son derece önemli. ÇünküTürkiye ekonomisinin yüzde 6’sı burada ve 3 bine yakın sanayi kuruluşu var. Biran önce yapılması, önlemlerin bir an önce alınması lazım. Çünkü Türkiyeekonomisinin yüzde 6’sında bir problem olması sadece Esenyurt’a değilTürkiye’ye zarar. Çok gecikmiş bir çalışmaydı ama Başkanımız bu dönemdeüzerinde duruyor. İnşallah çözecek” ifadelerini kullandı.

“Örnek Olmalı”

ESİDER Eski Başkanı Fevzi Torolsan, “Başkanımız Esenyurt’ta birçoköncü proje yarattı. Esenyurt’taki sanayinin varoluşuna ve sanayinin geçeceğineyapıcı yaklaştığını düşünüyorum. Dolayısıyla belediye olarak konuya bu şekildeyaklaşılıyor olması çok önemli. Çünkü bu sadece bir söylem değil, bugünizlediğimiz çerçevede kapsamlı ve sıfırdan başlayan bilimsel bir çalışma. Bununsürdürülebilmesi çok önemli. Bunun yönetimler üstü bir proje olarak bölgemizdesürdürülmesi ve ülkemize örnek olmasını diliyorum.

pxec5wohynbgrstoqfzksdmd.jpg

m5b7bnpqttzjc9ruhhgedam1.jpg

uead4t0fqkaps1bn5yrrf8jw.jpg

2apjq3jb0xrmzfh5tmlbevi9.jpg

9hgbwmru4bqal5oyrs0wkoIs.jpg

gsw8kqIhpso5xknunotyegrp.jpg

ydtovgss9iuwnv4ccqIlwfkk.jpg

lkmIypm5ebyqw4xxufvri06s.jpg

s7lyijch5gjnfse4kdou36lb.jpg

avcdpvxnbjuqkw6kcw72yqf5.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.