MUNZUR ÜNİVERSİTESİÖĞRENCİLERİ: “OKUMAK İÇİN KALACAK YER İSTİYORUZ”

MUNZUR ÜNİVERSİTESİÖĞRENCİLERİ: “OKUMAK İÇİN KALACAK YER İSTİYORUZ”

Tunceli’deki Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler barınma sorunlarına dikkat çekmek üzere yürüyüş eylemi yaptı. Belediye önünde bir araya gelen...

HÜSNİYE KARAKOYUN 

Tunceli’deki Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler barınma sorunlarına dikkat çekmek üzere yürüyüş eylemi yaptı. Belediye önünde bir araya gelen grup, buradan Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü. Ellerinde “Suriyeliye yer var öğrenciye yok”, “Tunceli’de sokakta kaldık. Munzur’a ses ver”, “Okumak için kalacak yer istiyoruz” pankartlarıyla yürüyen öğrenciler barınma giderilmesini istedi.

Öğrencilerin eylemi sırasında alana gelen Tunceli Emniyet Müdür Yardımcısı Erden Bursalı, dağılmaları yönünde uyarı yaptı. Bursalı, “Dediğim gibi valilik makamında bir 30-40 arkadaşımız valimizle görüştü, detaylı bilgi verildi. İlimizde, onu da söyleyeyim hukuki yaptığınız konu hukuki olarak, valilik makamının almış olduğu kararlar var. Sizin haberiniz yok, il dışından geldiğiniz için. Sonuçta eylem ve etkinlikler belirli kurallar çerçevesinde yerine getiriliyor arkadaşlar. Yani dediğim gibi bayan arkadaşlarımız TOBB yurduna an itibarı ile müracaat edebilirler. Oraya girebilirler” dedi.

Emniyet Müdür Yardımcısı Bursalı ile öğrenciler arasında şu konuşma geçti:

“Kız öğrenci: Bir şey sorabilir miyim?

Bursalı: Tabii buyurun

Kız öğrenci:Şimdi ben 700. sıradayım ve yedeğim o TOBB yurduna ben girebilir miyim sizce?

Bursalı: Geçici olarak alınacaksınız…

Kız öğrenci: Geçici olarak değil…

Bursalı: Ama siz oraya girdikten sonra oradan sizi yönlendirecekler. Oranın boyutunu bilmiyorum. Siz oraya girdikten sonra kalacağınız süre veya yeni olarak imkan sağlanana kadar geçici orada kalacaksınız.

Kız öğrenci: Ben de size şunu söyleyeyim ben zaten misafir öğrenci olarak o bize o yurda gidiniz dediniz. Biz o yurtta kaldık, şimdi asiller gelsin diyorsunuz şu anda da asilleri bekliyoruz. Ben şu an korkuyorum yabancıyım (il dışı) da yani

Bursalı: Anlıyorum da yani bayan arkadaşlarımız şu andan itibaren TOBB yurduna girebilirler oraya alınacak, bir sıkıntı yok.

Erkek öğrenci: Peki erkekler?

Bursalı: Erkekler için de çözüm bulunuyor. Dediğim gibi dün sayın Valimiz bir grupla görüştü. Rektörlük, AFAD, il gençlik, KYK koordineli olarak çözüm bulunuyor arkadaşlar.

Başka bir öğrenci: Haftaya bizim derslere yetişebilecek mi?

Kız öğrenci: Derse odaklanamıyoruz, zaten şu anda kafamda evler var.

Başka bir öğrenci: O zaman online’a geçilsin, bizde memleketlerimize gidelim o zaman. Bir çözüm bulun. Derslere odaklanamıyoruz, gerçekten çok sıkıntılıyız.

Başka bir öğrenci:Şu an bizim bölüm Radyo Televizyon Sinema geçen sene açıldışu an onun binası bile yok. Hepimiz birlikte okuyoruz.  

Kız öğrenci: Madem böyle bir şey var, hocamız diyor ki, 50 kişiyiz 48 kişi yerleştirildi. İkinci yerleştirme 60 kişi olacak. Madem bu kadar üniversiteleri açıyorsunuz, neden böyle yurtların az olduğunu bize söylemiyorsunuz. Biz burada dışarıda kalacağımız için çok korkuyoruz.

Kadın: Görüşme konusunda ısrar edin vali ya da rektörle…

Kız öğrenci: Söyledik işte, böyle hallediyoruz diyorlar ama korkuyoruz.

Kadın: Millet işine geçiyor o zaman sizde sonuç olana kadar bekleyin.

Kız öğrenci: Sonuç olana kadar her zaman diyorlar bak arkadaş söyledi beş kişi. Ben şimdi gitsem odama asil geldi mi? Ben de odadan çıkacağım. Bekleyin, bekleyin diyorlar.

Erkek öğrenci: Bu üniversitenin lojmanları varmış o lojmanlar neden açılmıyor peki?

Kadın: Onları rektöre soracaksınız.

Erkek öğrenci: hani rektör nerede? Rektörü arıyoruz

Kadın: işte bunda ısrar edin, muhatap arıyoruz deyin.  

Erkek öğrenci: Bizim partiyle, bir şeyle alakamız yoktur hocam, biz hakkımızı arıyoruz. Bir şey diyeyim mi hocam. Şu an bir köpek dışarda kalsa binlerce kulübe, içeri alırlar Türkiye ayaklanır, ama biz dışardayız kimse ayaklanmıyor bu benim çok zoruma gidiyor. Yani bir hayvan için Türkiye ayağı kalkıyor ama bin beş yüz öğrenci için kimse bir şey yapmıyor zoruma gidiyor.

Kadın:Şu an sadece burası değil, Türkiye’nin Her yeri böyle

Kız öğrenci: Okumaya destek verirler, okuyun derler ama iş okumaya gelince de destek vermezler.

Kadın: Kadın arkadaşlar 800’de yedeklerde değil mi?

Kız öğrenci: Ben 700’üncü sıradayım.

Kadın: Bu da demektir ki, en az bin iki yüz.

Kız öğrenci: Diyorum işte 700. Sıradayım birazdan alırlar birazdan alırlar yine dışarda kalırız biz.

Erkek öğrenci:Üniversitenin öğrenci 6010 ama kız yurtlarının ve erkek yurtlarının toplamı 1500 bile değil.

Kız öğrenci:İnternet sitelerinde bile yenilememişler sevindim özellikle.

Bursalı: Tamam arkadaşlar ben söyledim bayan arkadaşlar için TOBB’a müracaat yapabilirler. Erkek arkadaşlar için de görüştüm. En kısa süre içerisinde şu an çözüm aşamasında, çözülecek size de yardımcı olunacak. Sayın valimizle de dünkü grupla da bu şekilde görüşmüşler. Onun haricinde dediğim gibi arkadaşlar, haklı olarak refleks olarak tepki gösteriyorsunuz. Bilmeniz gereken şeylerde var. Valilik makamının almış olduğu birtakım kararlarda var. Bu şekilde toplanmanız, basın açıklaması yapmanız yasal olarak biraz sıkıntı. Onun için…

Kız öğrenci: Bizim dışarda kalmamız sıkıntı değil yani? Biz bir siyasi parti bir şey yapmıyoruz. Sadece kalacak yer istiyoruz.

Bursalı: Bakın ben size çözümü söyledim, sizde bize yardımcı olun arkadaşlar.

Kadın: Kız yurduna gittiklerinde kalabilecekler mi?

Bursalı: Kalabilecekler.

Kız öğrenci: Asiller geldi mi yine aynısını yapacaksınız işte diyorsunuz geçici. Geçici çözüm istemiyoruz.

Bursalı: Onun şeyi ben değilim, benim yapacak işlerin arasında aracı işlerle…

Kız öğrenci: O zaman bizi onunla görüştürmeye yardımcı olun.

Bursalı: Bakın dün valilik makamıyla görüşüldü, konudan herkesin bilgisi var

Kadın: Belediye başkanına verdikleri bir söz var Dersimspor kulübünün önceden kaldığı bir yer varmış, 160 kişilik. Denildi ki dün bize belediye başkanına, size söz veriyoruz yarın orayı açacağız, resmi yazı destek bekliyoruz.

Vatandaş: O zaman yetkili olan biri gelsin o da açıklama yapsın

Bursalı: Yapılmış olduğu çalışmaları söylüyorum. Anlatabildim mi? Ben size demiyorum şurada kalın burada kalın. Sayın valim gerekli görüşmeyi dünkü gruba yapmış arkadaşlar.

Kadın: AFAD konutlarında sizi barındıralım uygunsa demişler, peki olmazsa demişler. Vali de demiş ki o zaman yapacak bir şey yok

Kız öğrenci: Gerekli açıklamayışu şekil yaptı. Bizi aşağıya indirdi yanına iki öğrenci çağırdı, biz oturduk, kızlar söyledi.

Kadın: Gerekli açıklama neydi peki?

Kız öğrenci: AFAD’tı, buydu yani. Sonra da vali demiş ki ‘ben emlakçı değilim.’ Kız öğrenciye öyle demiş ben emlakçı değilim nasıl diyor ya? Diğer yurda da diyorlar geçici sürece. Tamam yine geçici olsun, ama ben orada da bir asil gelecek beni odamdan çıkaracak ne malum. Bize bir söz vermeleri lazım. Madem bu kadar öğrenci alıyorlar boş kontenjan var diye, haberlere şey yapıyorlar bunu da bize yapmaları lazım. Biz eğitim görmeye geldik. Aklımda ders yok, apartmanlar nerede ben nerede kalacağım? Her sabah kalkıyorum acaba asil bir öğrenci geldi mi? Bununla yaşamak istemiyorum.

Erkek öğrenci:Öğrenciye ev verilmiyor, verilmek istenilse bile 6 ay peşin isteniliyor. Bir ay sonra okullar kapansa biz ne yapacağız? O parayı vereceğiz. 12 bin lira veremeyiz.”

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.