Mısır mahkemesi eski cumhurbaşkanı adayını 15 yıl hapis cezasına çarptırdı

Mısır mahkemesi eski cumhurbaşkanı adayını 15 yıl hapis cezasına çarptırdı

Kahire'deki bir mahkeme Abdel Moneim Aboul Fotouh ve diğer bazı İslamcı liderleri uzun hapis cezalarına çarptırdı.

Agence France-Presse ve Reuters haber ajansına göre bir Mısır mahkemesi, eski cumhurbaşkanı adayı Abdel Moneim Aboul Fotouh ve yasadışı Müslüman Kardeşler'in önde gelen isimlerini Pazar günü "yanlış haber yaymak" ve devleti devirmeyi planlamaktan uzun hapis cezalarına çarptırdı. .

Ailesine göre çeşitli tıbbi rahatsızlıkları olan 70 yaşındaki Aboul Fotouh, temyize tabi olarak 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı, mahkeme pazar günü karar verdi.

Aboul Fotouh'un Güçlü Mısır partisinin genel başkan yardımcısı Mohamed al-Qassas 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ayrıca 15 yıl hapis cezasına çarptırılan İhvan'ın eski baş rehberi Mahmud Ezzat, halihazırda diğer suçlamalardan birden fazla müebbet hapis cezasını çekiyor.

İnsan hakları grupları, Mısır'daki bu tür toplu cezaları defalarca eleştirdi ve yetkilileri adil yargılamalar sağlamaya çağırdı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü de dahil olmak üzere gruplar, Aboul Fotouh ve el-Kassas gibi kişilerin tutuklanması ve yargılanmasının sadece İslamcı siyasi muhalifleri değil, aynı zamanda demokrasi yanlısı aktivistleri, gazetecileri ve ve çevrimiçi eleştirmenler.

Aboul Fotouh, 2011 yılında Mısır cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmaya karar verdiğinde gruptan kovulan eski bir Müslüman Kardeşler lideridir. O ve el-Kassas, Başkan Abdel Fattah El-Sissi'nin hükümetine yönelik sert eleştirilerini dile getirdikten sonra Şubat 2018'de gözaltına alındı.

Kahire'deki mahkeme ayrıca Moaz el-Sharqawi'yi, Mısır'ın 2013'te "terörist" örgüt olarak tanımladığı yasadışı bir grup olan Müslüman Kardeşler'e üyelik de dahil olmak üzere benzer suçlamalardan 10 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Mısır, o zamanlar ordu şefi olan Sisi'nin, 2013'teki kitlesel protestoların ardından demokratik olarak seçilen Müslüman Kardeşler Başkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesine öncülük etmesinin ardından Müslüman Kardeşleri yasakladı.

Mursi, 2019'da bir hapishane mahkeme salonunda çöktükten sonra öldü, grubun diğer liderleri, liberal ve İslamcı eleştirmenlere kadar uzanan siyasi muhalefete yönelik geniş kapsamlı bir baskının sonucu olarak hapse atıldı veya ülkeyi terk etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.