MERSİN’DE MOR DAYANIŞMA’DAN 'FATURALI' EYLEM: GEÇİNEMİYORUZ

MERSİN’DE MOR DAYANIŞMA’DAN 'FATURALI' EYLEM: GEÇİNEMİYORUZ

Mersin’de Mor Dayanışma üyesi kadınlar, her geçen gün artan hayat pahalılığını protesto etti. Üzerinde “Geçinemiyoruz” yazan fatura şeklinde hazırlanmış...

ALİ EKBER ŞEN

Mersin’de Mor Dayanışma üyesi kadınlar, her geçen gün artan hayat pahalılığını protesto etti. Üzerinde “Geçinemiyoruz” yazan fatura şeklinde hazırlanmış pankart açan protestocular, yaşanan ekonomik krizden en çok kadınların etkilendiğini vurguladı.

Mersin’deki eylem, GMK Bulvarı’nda yapıldı. Mor Dayanışma üyesi kadınlar, “Ekonomi değil, zamlar uçuşta”, “Saraya değil kadınlara bütçe”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganları attı. Eylemde açılan fatura şeklindeki pankartta ise kira, temel gıda ürünleri, elektrik, gaz, ulaşım, meyve ve hijyenik pedlere yapılan zamların yüzdeleri yer aldı.

“PANDEMİNİN YÜKÜ EN ÇOK KADINLARIN SIRTINA YÜKLENDİ”

Mor Dayanışma adına açıklama yapan Zeliha Korkmaz, pandemide kadınların emeğinin değersizleştirildiğini belirterek, “Pandeminin yükünün en çok kadınların sırtına yüklendiğini ve bu süreçte yemek, temizlik gibi ihtiyaçlardan tasarruf edebilmek için kadınların evin içine ve mutfağa hapsedildiğini görüyoruz, biliyoruz. Kadınların işgücüne katılımı ve eşitsiz ücret dağılımının çarpıklığını bütün açıklığı ile görüyoruz. Çalışan kadınlar, işyerinde taciz ve mobbinge karşı savunmasız bırakılmaya çalışılırken evde ise toplumsal cinsiyet rollerinin dayattığı işleri yapmak zorunda kalıyorlar. İşsizliğin bu kadar yüksek olduğu bu kriz ortamında ücretli bir işte çalışmayan kadınlar ise bakım emeğine hapsediliyor” dedi.

"EN ÇOK YOKSULLAŞAN YİNE KADINLAR OLUYOR"

Yoksulluğun kadınlar üzerindeki etkilerini sayısal verilerle aktaran Korkmaz, şunları söyledi: 

2019 yılında 500 bin kadın, ev içi bakım hizmetleri nedeniyle işinden ayrıldı. 12 milyon kadın ise ev işleri nedeniyle çalışma hayatına giremedi. Türkiye’de işsiz kadın sayısı 2014’ten 2019’a yüzde 52 arttı, 2 milyona yaklaştı. 1 milyondan fazla kadın, uzun sürelerle ve kayıt dışıçalıştırılıyor. Türkiye’de erkekler, kadınlardan yüzde 8 fazla kazanıyor.”

“EKONOMİK KRİZ KADINLARI ŞİDDETE MAHKUM EDİYOR”

Aile içerisinde şiddete maruz kalan kadınların ekonomik problemler ve krizden dolayı yeni bir hayat kuramayıp şiddet döngüsü içerisinde kaldığını dile getiren Korkmaz, şöyle devam etti:

“Kriz ve yoksulluk en sert biçimde hayatlarımızı etkilerken iktidar koalisyonu, ‘patriyarkal, muhafazakâr, homofobik, makbul kadın ve aile’ kodlarına dayanan yeni rejimini inşa etmeye çalışmakta. Erkek şiddeti karşısında hayatını yeniden kurmaya çalışan kadınlar, sürekli iktidarın ördüğü duvarlara çarpıyor. Artan hayat pahalılığı ve işsizlik yüzünden boşanmakta zorlanan kadınlar, şiddet döngüsüne devlet eli ile geri gönderiliyor. Boşanmaların engellenmesi ve nafaka hakkımıza yönelik saldırılar yetmediği gibi, özellikle boşanma sürecinde gidecek yeri olmayan ve yüksek kiralar yüzünden ev kiralayamayan kadınlar tekrar şiddet sarmalına gönderiliyor.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.