MERSİN TABİP ODASI'NDAN SGK'YA SUT TEPKİSİ: "SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI GERÇEK YÜZÜNÜ GÖSTERMEYE BAŞLADI"

MERSİN TABİP ODASI'NDAN SGK'YA SUT TEPKİSİ: "SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI GERÇEK YÜZÜNÜ GÖSTERMEYE BAŞLADI"

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile 52 ilacın geri ödeme listesinden çıkarılmasının 15 yılı aşkın süredir...

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile 52 ilacın geri ödeme listesinden çıkarılmasının 15 yılı aşkın süredir uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bir sonucu olduğunu savunarak, “Program gerçek yüzünü göstermeye ve uzun süredir planladığı‘Elini vatandaşın cebine sokma’ girişimlerini yaşama geçirmeye başladı” dedi.

Konu ile ilgili Tabip Odası’nda Yönetim Kurulu üyelerinin de katıldığı basın toplantısında konuşan Antmen, daha önce özellikle hastanelerde uygulanan katkı payları, katılım ücretleri, maaştan kesintiler, eczanelerde karşımıza çıkan fiyat farklarına yeni bir soygun girişiminin de eklendiğini öne sürdü. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 8 Eylül 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan bir tebliğ ile yaygın kullanılan 52 ilacı geri ödeme listesinden çıkardığına dikkat çeken Dr. Antmen şunları söyledi:

"VATANDAŞLAR BU İLAÇLARI CEPTEN ÖDEME İLE ALABİLECEK: Pandemi döneminde vatandaşları tarafından çok yaygın olarak kullanılan ve fiyatları 15-50 TL arasında değişen 52 ilacın bedelinin SGK tarafından ödenmemesiyle birlikte vatandaşları bu ilaçları cepten ödeme ile alabileceklerdir. Bu durum ilacı erişilebilir ve satın alınabilir olmasını zorlaştıracak, fiili olarak reçetesiz ilaçların artmasına yol açacaktır

Kutu başı kullanım miktarı fazla olan bu ilaçları SGK toplu, çok miktarda ve buna bağlı olarak iskontolu aldığı için fiyatı azalmaktaydı. Geri ödeme listesinden çıkarılan bu ilaçlar şimdi serbest piyasa kurallarına göre daha fazla bedelle satılacaktır. Fiili olarak reçetesiz ilaca dönüşecek bu ilaçlar Tarım Bakanlığı izni ile doğal ürün olarak eczane dışında da satılabileceklerdir.

ALINACAK FARKLAR YÜZDE 5 ARTTI: Bu şekilde vatandaşın cebinden çıkacak eşdeğer ilaç fiyat farkı da fazlalaşmıştır. Yapılan bu değişiklik ile de vatandaşın ilaç için ödeyeceği para arttırılmıştır. Halk için kullanılması gereken bütçenin yandaşlara peşkeşçekilmesi nedeniyle 1 milyar TL civarında açık veren SGK'nın içine düşmüş olduğu finansal kriz bahane edilerek yapılan bu değişiklikler doğrudan halkın sağlık hakkına saldırıdır ve aslında sağlıkta dönüşüm programının kaçınılmaz bir sonucudur. SGK, vatandaşları tarafından yıllardır kullanılan bu ilaçları geri ödeme listesine bir an önce almalı, AKP iktidarı, halkın sağlık hakkını daraltan, ilaca erişimi zorlaştıran ve cepten harcamayı arttıran bu düzenlemelerden ve temel olarak da sağlıkta dönüşüm programından bir an önce vazgeçmelidir. Herkese eşit, ücretsiz, nitelikli ve kamusal bir sağlık programı ile sağlık çalışanlarının iş güvenceli, insanca yaşayacağı temel ücret ile çalıştığı bir iş ortamı yaşama geçirilmelidir.”

BAKANLIK CİDDİYE ALMIYOR: Bakanlık ciddiye almasa da, bundan sonra da eleştiri ve önerilerimizi sunmaya, gerek hekimlerin özlük, ekonomik, sosyal haklarını gerekse de halkın sağlık hakkını savunmaya devam edeceğiz."

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.