SEFERİHİSAR'DAKİ JES PROJESİNE TEPKİ BÜYÜYOR

SEFERİHİSAR'DAKİ JES PROJESİNE TEPKİ BÜYÜYOR

Seferihisar Belediye Başkanıİsmail Yetişkin, Orhanlı Köyü'ne yapılmak istenen jeotermal enerji santraline (JES) karşıçıkarken, "Orası tamamen organik bir köy. Organik pazarında adı olan...

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Orhanlı Köyü'ne yapılmak istenen JES'e karşıçıkarken, "Orası tamamen organik bir köy. Organik pazarında adı olan bir bölge. Dünyaca ünlü erkence zeytini yetişiyor. O proje bu zeytinin popülasyonunu olumsuz anlamda etkileyecek. Köyden göçü engellemeye çalışıyoruz ama o insanlar tarım yapmazsa o köyden göç başlar. Ayrıca çevre kirliliği açısından sonuçları da olacaktır" dedi.

İzmir'in Seferihisar İlçesi'ne bağlı Orhanlı Köyü'nde, Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Mühendislik ve İnşaat A.Ş tarafından kurulması planlanan Jeotermal Enerji Santrali için çalışmalar devam ediyor. Projeyi hayata geçirmek isteyen firma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED raporu başvurusunda bulundu. Seferihisar Belediye Başkanıİsmail Yetişkin ise projeye tepki gösterdi.

HAYATI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Orhanlılı köylülerin de karşıçıktığı JES projesinin Seferihisar’a nefes veren ağaçları, içme su kaynaklarını tehlike altına soktuğunu vurgulayan Başkan Yetişkin, şunları söyledi:

"Projenin hayata geçirilememesi için tüm haklarımızı kullanacağız. Yarın bilirkişi gelip alanda inceleme yapacak. Projeyle ilgili halkın hiçbir bilgisi yok. Orası tamamen organik bir köy. Organik pazarında adı olan bir bölge. Çiftçilerimiz, köylülerimiz üretiyor. O bölgede dünyaca ünlü erkence zeytini yetişiyor. O proje bu zeytinin popülasyonunu olumsuz anlamda etkileyecek. Köyden göçü engellemeye çalışıyoruz ama o insanlar tarım yapmazsa o köyden göç başlar. Ayrıca çevre kirliliği açısından sonuçları da olacaktır. Bize, ‘santrallerde geri dönüşüm yapıyoruz’ diyorlar. Bunu bize ispatlamaları lazım. Halka anlatmaları lazım. Ben yaptım oldu derelerse hukuki haklarımızı sonuna kullanacağız.” 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Seferihisar Belediye Başkanıİsmail Yetişkin, bugün bölgede incelemede bulunup çevreci avukatlardan bilgi aldı

-Daha önce köylülerin yaptığı "JES'e hayır protestosundan arşiv görüntüsü

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.