MERKEZ BANKASI TARAFINDAN HER GÜN SAAT 11.00'DE KUR BELİRLENMESİ UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLDİ

MERKEZ BANKASI TARAFINDAN HER GÜN SAAT 11.00'DE KUR BELİRLENMESİ UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLDİ

Döviz ve altın hesaplarından TL mevduat ve katılım hesaplarına dönüşümde, Merkez Bankası tarafından her gün saat 11.00'de kur belirlenmesi uygulamasından...

Döviz ve altın hesaplarından TL mevduat ve katılım hesaplarına dönüşümde, Merkez Bankası tarafından her gün saat 11.00'de kur belirlenmesi uygulamasından vazgeçildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB) Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesine ilişkin tebliğlerde değişiklik yapıldı. Karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlandı.

Yapılan değişiklikle "dönüşüm kuru" ve "vade sonu kuru" kavramları yeniden tanımlandı. Buna göre, dönüşüm kuru yerine "döviz tevdiat hesapları ve döviz cinsinden katılım fonu hesaplarında bulunan dövizin Türk lirasına çevrildiği gün Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen döviz alış kuru" tanımlaması getirildi.

Vade sonu kuru da "Türk lirası mevduat veya katılma hesabının vadesinde Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen döviz alış kurunu" olarak düzenlendi.

Düzenlemeyle Döviz ve altın hesaplarından TL mevduat ve katılım hesaplarına dönüşümde, Merkez Bankası tarafından her gün saat 11.00'de kur belirlenmesi uygulamasından vazgeçildi. Bunun yerine Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre rutin olarak ilan kur esas alınacak.

FARK KATILIM BANKASINCA KARŞILANACAK

Tebliğ değişiklikleri uyarınca, katılma hesabına sağlanacak getiri, Merkez Bankası'nın katılım bankaları ile açık piyasa işlemleri kapsamında yaptığı bir hafta vadeli geri satım vaadi ile alım işlemlerinde oluşan maliyetten düşük olması halinde aradaki fark, katılım bankacılığı esasları çerçevesinde katılım bankasınca karşılanabilecek. Karşılanmayan kısım için Merkez Bankasınca ödeme yapılmayacak.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.