MEMURLAR ANKARA’DA EYLEMDE: “NASIL GERÇEK ENFLASYONA YETİŞEBİLİRİM?”

MEMURLAR ANKARA’DA EYLEMDE: “NASIL GERÇEK ENFLASYONA YETİŞEBİLİRİM?”

Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası ve Üniversite İdari Personel Sendikası’nın Ankara Ulus’ta düzenlediği eylem yaptı. Eşi yeni doğum yapan memur Mehmet Kahraman, “Alıyorum 100 lira...

HABER: TAMER ARDA ERŞİN- KAMERA: ÜNAL AYDIN

Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası ve Üniversite İdari Personel Sendikası’nın Ankara Ulus’ta düzenlediği eylem yaptı. Eşi yeni doğum yapan memur Mehmet Kahraman, “Alıyorum 100 lira zam, aylık market hesabıma bakıyorum 200 lira zam gelmiş. Nasıl gerçek enflasyona yetişebilirim ben” dedi.

TEÇ- SEN ve Üniversite İdari Personel Sendikası, Ankara Ulus’ta yaptığı eylemle 6. Toplu Sözleşme döneminde memura yapılmasını istediği zam oranını açıkladı. Eylem sırasında ANKA Haber Ajansı’na konuşan İbrahim Albeni, zamlara yenilmemek istediklerini belirterek, “25 yıllık devlet memuruyum. Zamlara faturalara yetişemiyoruz. Kredi kartlarıyla çevirerek günü kurtarıyoruz. Markete düşünmeden, hesaplamadan, planlamadan alışveriş yapamıyoruz. En temel ihtiyaçlarımızdan bile kısar hale geldik, hesaplar hale geldik” dedi.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranının kendilerinin enflasyonunu yansıtmadığını açıklayan Mehmet Kahraman de kıt kanaat geçindiklerini açıklayarak, şunları söyledi:

“Türkiye şartlarında aileden destek alanlar var. Avrupa’da böyle bir şey var mı? Yok. 18 yaşına geldiğinde bir birey olabiliyor. Bizim Türkiye’de ailenin katkılarıyla ayakta kalmaya çalışıyoruz.”

“MEMURUN KAYBI YÜZDE 33”

(Toplu sözleşme görüşmelerinde) Gerçek rakamlar yansıtılırsa memnun kalırız. Şu anda kamu personelinin yüzde 33 maaş kaybı var. Gerçek enflasyona göre. Bu rakamlar maaşımıza yansıtılırsa bizler memnun oluruz. Memurun kazanmasıçarşı pazarı da kazandırır. Ben ne kadar kazanırsam, o kadar harcarım. Bu çarşıyı da hareketlendirir.

“KENDİ ENFLASYONUMA BAKIYORUM”

Ben kendi enflasyonuma bakıyorum. TÜİK’e suçlama yapamam. Ama diyorum ki ben kendi enflasyonuma bakıyorum, bir bireyim. Kamuda çalışıyorum, kendi maaşımdan baz alarak büyük kayıplarımız oldu. Yüzde 33 enflasyonda kayıplarımız oldu, enflasyona yenik düştük.

“AYDAN AYA ZAM GELİYOR”

Daha önce bir eşim vardı, bir ben vardım. Üstümüzden, başımızdan kısıp geçiniyorduk. Ama günümüz şartlarında tabii ki çocukların istekleri oluyor. İstekleri dediğim bunlar temel şartlar yani. Doğum ücretleri, hastaneler buna yetişemiyoruz. Bebek bezine bile kısa zamanda yüzde 30 zam geldi. Gün güne katlıyor bebek mamaları. Ateş pahası. Ben ürünlere zam yapılmayacak, maaşımız aynı kalacak olsa, ona da razıyım. Ben alıyorum 100 lira zam, aylık market hesabıma bakıyorum, 200 lira zam gelmiş. Nasıl gerçek enflasyona yetişebilirim ben. 6 ayda 100 lira zam aldım, aldığım ürünlere bakıyorum afaki rakamlar. Son zamanlarda hele. Bir önceki dönemlerde 6 ayda birdi, şimdi aydan aya ürünler daha da pahalanıyor.”

“KÖTÜ BİR PEYNİRİN KALIBI 60 LİRA”

22 yıldır bir üniversitede memurluk yapan Meltem Şeyhun, maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini süt ve ürünlerine gelen zamlarla açıkladı. Şeyhun, TÜİK’in açıkladığı zamların gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, “Peynirin fiyatı hiç açıklanmıyor. Yüzde 200’den daha fazla arttı. Kötü bir peynirin kalıbı 60 lira” diye konuştu. Şeyhun, kredi kartlarıyla geçinmeye çalıştıklarını vurgulayarak, “Maaşımız bize kesinlikle yetmiyor. Kira, faturalar derken zaten maaşımız bitiyor. Biz hep borç içinde yaşıyoruz” dedi.

“SADECE DOĞALGAZ, ELEKTRİĞE GELEN ZAM YÜZDE 15”

Üniversite İdari Personel Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Erdem Yalçın, pazardaki enflasyon ile TÜİK’in açıkladığı enflasyon arasında fark olduğunu dile getirerek, “Elektrik ve doğalgaza yaptığı zam yüzde 15, memura verdiği sadece yüzde 10. Resmi olarak yapılan zamları bile hesaplasanız, zaten düşük olduğunu sizler de biliyorsunuz” diye vurguladı.

SEYYANEN 1250 LİRA ZAM TALEP ETTİLER

TEÇ-SEN Genel BaşkanıÜmit Demirel, önümüzdeki iki yıla ilişkin zam taleplerini açıklarken, memurun maaşındaki erimeyi de anlattı. Demirel, memura seyyanen 1250 lira zam yapılmasını, önümüzdeki yıllara ilişkin de 2022 yılının ilk 6 ayında 500 lira+ enflasyon farkı, ikinci 6 ayında 500 lira+ enflasyon ve 2023 yılında ilk 6 ayında 500 lira+ enflasyon ve ikinci 6 ayında 500 lira+ enflasyon istediklerini duyurdu.  

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.