LÜLEBURGAZ'A YAPILACAK GÖÇ ANITI BELİRLENDİ

LÜLEBURGAZ'A YAPILACAK GÖÇ ANITI BELİRLENDİ

Lüleburgaz Belediyesi’nin Siteler Mahallesi’nde tamamlanmak üzere olan parka yapacağı“Göç Anıtı” alanında uzman heykeltıraşların ve Lüleburgaz’daki göçmen derneklerinden temsilcilerin...

Lüleburgaz Belediyesi’nin Siteler Mahallesi’nde tamamlanmak üzere olan parka yapacağı“Göç Anıtı” alanında uzman heykeltıraşların ve Lüleburgaz’daki göçmen derneklerinden temsilcilerin oylarıyla belirlendi. Göç Anıtı için 8 heykeltıraşın 14 projesini değerlendiren jüri, aynı zamanda kendisi de Bulgaristan göçmeni olan ve Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ferit Yazıcı’nın eseri seçildi. 

Lüleburgaz Belediyesi’nin Siteler Mahallesi, Açelya ve Manolya Sokak kesişiminde yer alan 5 bin metrekarelik parka yapacağı“Göç Anıtı” jürinin oylarıyla belirlendi. 8 sanatçının 14 projeyle katıldığı oylamada seçici kurulda Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, Prof. Dr. Rahmi Aksungur, Heykeltıraş Tertip Komitesi Başkanı Niyazi Dedeoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Güncer, Lüleburgaz Bulgaristan Göçmenleri Derneği (BUL-GÖÇ) Başkanı Yüksel Mert, Balkan Yarımadası Göçmenleri Derneği (BAL-GÖÇ) Başkan Yardımcısı Gülhan Çolak, Kültür İşleri Müdürü Reşide Candan ve Park ve Bahçeler Müdürü Hüseyin Becerenel yer aldı. Yapılan oylama sonucunda Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ferit Yazıcı’nın Göç Anıtı için tasarladığı proje seçildi. 

GÖÇ ANITI NASIL OLACAK? 

Aynı zamanda kendisi de Bulgaristan göçmeni olan 1972 Razgrad doğumlu Dr. Ferit Yazıcı, tasarladığı projesinde sembolik olarak göçmen kuş olan leylekleri kullandı. Dr. Yazıcı, leyleklerin aynı zamanda iyilik alameti olarak kabul edilmesi, mitolojik olarak da Eski Mısır’da Tanrı Tot’un dönüştüğü bilgeliğin sembolü varlık olarak kabul edildiğini ve ayrıca Japon kültüründe ölümsüzlük sembolü olduğunu belirtti. Bunlarla birlikte Dr. Yazıcı projesiyle ilgili hazırladığı başvuru dosyasında şunları söyledi:

“Leyleklerin yöneldiği ve iki prizmanın arasında bulunan boşluk Bulgaristan ve Türkiye arasında bulunan sınır çizgisinin tam bir izdüşümüdür. Sınır çizgisi dik olarak kullanılmış ve bir nevi kapı oluşturması amaçlanmıştır. Sağ tarafta yer alan prizmanın üzerinde yer alan şekil ise Türkiye Cumhuriyeti bayrağıüzerinde yer alan Ay ve Yıldızın bir kısmıdır. Prizmayı sarmalayarak tasvir edilmesinin nedeni izleyenleri merak ettirip anıtın etrafında dolaşmasını sağlamak içindir. İzleyiciler anıtın diğer tarafına geçtiklerinde ise Ay Yıldızın, yıldız kısmını göreceklerdir. Yıldızın bulunduğu prizmanın karşı tarafında yer alan prizmanın üzerindeki boşluğa bir dörtlükte yer alan sözler iç bükey olarak uygulanacaktır.”

Dr. Yazıcı’nın tasarladığı Göç Anıtı’nda, bir göçmen olarak kendi yaşadıklarını içeren kendisine ait bir dörtlük de yer alacak.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.