KURAKLIK ARICILARI DA VURDU: "POLEN MİKTARINDAKİ DÜŞÜKLÜK ARININ GELİŞMESİNİ ENGELLEDİ"

KURAKLIK ARICILARI DA VURDU: "POLEN MİKTARINDAKİ DÜŞÜKLÜK ARININ GELİŞMESİNİ ENGELLEDİ"

Kuraklık arıcılığı da olumsuz etkiledi. Niğde Ulukışlalıüreticiler, “Bahar yağmurları da yağmayınca gecikme oldu. Polen miktarındaki düşüklük ise arının gelişmesini de engelledi....

Kuraklık arıcılığı da olumsuz etkiledi. Niğde Ulukışlalıüreticiler, “Bahar yağmurları da yağmayınca gecikme oldu. Polen miktarındaki düşüklük ise arının gelişmesini de engelledi. Kolonilerde ‘asker’ diye tabir edilen ve bal çeken arıların sayısının 15 bin civarında olması gerekirken bu yıl ne yazık ki bu rakam 5 bine kadar düştü" dedi. 

Niğde Ulukışla ilçesi sınırlarında 1600 rakımlı yükseklikte arıcılık yapan vatandaşları ziyaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sorun ve talepleri dinledi. Arıcılar, bu yıl etkisini gösteren kuraklığın arıcılığı da olumsuz yönde etkilediğini belirterek, kuraklık nedeniyle hem verim hem de kalitede düşüş olacağını söyledi.

Bal üretimindeki verim kaybının yüzde 70’lere ulaşabileceğini belirten Gürer, köylerde önemli bir gelir kaynağı olan arıcılığın kuraklık nedeniyle risk altına girdiğini belirtti.

ARI SAYISI DÜŞTÜ

Her yıl mart ayında arıların gelişmeye başladığını, ancak bu yıl kuraklık nedeniyle gelişim sürecinin iki ay gecikerek mayıs ayına kadar sarktığını ifade eden üretici, “Bu yıl kış mevsiminde tam kış olmadı, bahar yağmurları da yağmayınca gecikme oldu. Polen miktarındaki düşüklük ise arının gelişmesini de engelledi” dedi.

Başka bir üretici ise şunları söyledi:

“Kolonilerde ‘asker’ diye tabir edilen ve bal çeken arıların sayısının 15 bin civarında olması gerekirken bu yıl ne yazık ki bu rakam 5 bine kadar düştü. Bu nedenle arıcılık risk altına girdi. Böyle giderse arıcılık bu bölgede bitebilir. Bu arılar yeterince gelişmediği için de gelecek bahara kalmaz, çünkü kolonideki asker arı sayısıçok az. Bugünden önlem almak gerekir.”

"KİRAZ VERİMİNDE ARININ ETKİSİ BÜYÜK"

Bölgedeki kiraz veriminin düşük olmasının da arıcılıkta yaşanan sorunlarla dolaylı bağlantılı olduğuna işaret eden üretici, “Mevsimsel değişiklikler nedeni ile arılar gelişemedi. Arı olmadığı için çiçek zamanında, tozlaşma da yeterince olmadı. Kirazda en büyük tozlaşmayı sağlayan; birinci rüzgar, ikinci arı, arı olmazsa tarım da zora girer. Arı olan yerlerde kiraz var, arıların az olduğu bölgelerde ise kiraz verimi düşük” diye konuştu.

GÜRER: "ARICILARIN ZARARLARI KARŞILANSIN"

CHP’li Gürer ise bölgede arıcılığın son yıllarda ciddi bir ivme kazandığını ancak kuraklığın etkisiyle yüzlerce arıcının bu yıl mağduriyet yaşadığını belirtti. Gürer, şöyle konuştu:

“Bal üretimi bu yıl ciddi oranda kuraklıktan etkilendiği görülüyor. Bunun yanında mevcut arı kovanlarının, önümüzdeki bahar döneminde işlevselliğini yitireceğinden endişe ediliyor. Bu durumda arıcılara bir tarım yardımı yapılması gerekiyor. Bölgede arıcılık yapanların zayiatlarının karşılanıp onlara, maddi destekten öte desteği arı olarak yapılarak arıcılığın önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi sağlanabileceği ifade ediliyor. Tarım Bakanlığı bu yönde çalışmada bulunmalıdır.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.