KİVİNİN BAŞKENTİNDE FESTİVAL HEYECANI

KİVİNİN BAŞKENTİNDE FESTİVAL HEYECANI

Türkiye’nin kivi üretiminin yaklaşık yüzde 50’sini karşılayan Yalova’nın Altınova ilçesine bağlı Subaşı Beldesi’nde 8. Kivi Festivali yapıldı....

NEDİM GÜLER

Türkiye’nin kivi üretiminin yaklaşık yüzde 50’sini karşılayan Yalova’nın Altınova ilçesine bağlı Subaşı Beldesi’nde 8. Kivi Festivali yapıldı. Yağışlı havaya rağmen koşu, kivi pastası, kivi bahçesi gibi yarışmaların yapıldığı festivalde çok sayıda sektörden firma da stant açtı.

Yalova Kivi Üreticileri Birliği ile Subaşı Belediyesi’nin düzenlediği 8. Yalova Subaşı Kivi Festivali, yağışlı havaya rağmen yoğun ilgi gördü. Mehmet Tunalı Sosyal Tesisleri’nde yapılan festivale binlerce kişi katıldı. 

Festivalin açılış kurdelesini Yalova Valisi Muammer Erol, Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay ve Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Uğur Fidan kesti. Protokol üyeleri daha sonra stantları ziyaret etti.

Festivalin açılışında konuşan Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, "Dünyada yaklaşık 4,2 milyon ton kivi üretilirken bunun da yüzde 50'sini Çin üretmektedir. Türkiye, 73 bin ton üretimle yedinci sırada yer almaktadır. Geçen yıl ülkemizde 73 bin ton kivi üretilmiş, bunun 29 bin tonunu Yalova'da gerçekleştirdik. Yalovalıçiftçilerimizin çevre illerde kurdukları parselleri de dikkate alırsak yüzde 50'den fazlasını Yalovalıçiftçilerimizle üretiyoruz. Bu da bizlere büyük bir mutluluk veriyor" dedi. Parıldar, bu yıl 28-29 bin ton civarında bir rekolte beklediklerini kaydetti.

TÜRKİYE'DE KİVİNİN İLK ÜRETİLDİĞİ YER

Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Uğur Fidan da bu yıl festivalin 8., hasadın ise 28. yılını kutladıklarını belirtti. Fidan, “Bu yıl 25-28 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Yüzde 90’ı dalında satıldı. Bir kısmı depoya konuluyor. Depoya konulan ürünler de tüccarlarımız tarafından değerleniyor. Türkiye’de ilk Yalova’da üretildiğinden dolayı, burada depolar, ambalaj üniteleri konuşlandığı için buraya ‘Türkiye’nin kivi merkezi’ diyebiliriz. Bu yönüyle de Türkiye’deki kivi üretiminin yüzde 40’ı Yalova’dan karşılanıyor. Festivalden bir hafta sonra da hasat başlayacak zaten. Tüm üreticilerimize iyi bir sezon geçirmelerini dilerim” dedi. 

Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay da şöyle konuştu:

“Yağmurlu hava, ama mükemmel bir festival. Katılım oldukça yüksek. Buraya katılan tüm misafirlerimize teşekkür ederim. Geçen sene koronavirüsten dolayı yapamamıştık. Bizler Yalova kivisinin Türkiye’ye tanıtımından ziyade yurt dışına tanıtımını sağlayabilirsek çok daha iyi olur. Bakanlık bu konuda bize bir destek verirse inanın bizim üreticimiz bugüne kadar başardığının çok daha iyisini yapacaktır.”

Halk oyunları gösterisinin yapıldığı festivalde en iyi kivi bahçesi, en iyi kivili pasta gibi yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi. Festivalde bu yıl ayrıca 10 kilometre kivi koşusu yapıldı. Her yaştan yaklaşık 500 yarışmacı koşuda ter döktü.

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Festivalden görüntüler

* Kivi Birliği Başkanı Uğur Fidan'ın açıklamaları

* Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay'ın açıklamaları

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.