KEPÇENİN ÖNÜNE OTURUP İNŞAATI ENGELLEYEN KIYMET TEYZENİN ADI PARKA VERİLECEK: “BUGÜN YİNE OLSA AYNI ŞEYİ YAPARDIM”

KEPÇENİN ÖNÜNE OTURUP İNŞAATI ENGELLEYEN KIYMET TEYZENİN ADI PARKA VERİLECEK: “BUGÜN YİNE OLSA AYNI ŞEYİ YAPARDIM”

Edirne’de yeşil alan olarak kullanılan arsaya inşaat yapmak için gelen iş makinesinin önüne oturarak durduran 82 yaşındaki Kıymet Pekel, 7 yıl önceki direnişinin sonucunu nihayet aldı....

GÖKHAN TUZLADAN

Edirne’de yeşil alan olarak kullanılan arsaya inşaat yapmak için gelen iş makinesinin önüne oturarak durduran 82 yaşındaki Kıymet Pekel, 7 yıl önceki direnişinin sonucunu nihayet aldı. Edirne Belediyesi, tapusunu aldığı arsayı park olarak düzenleyecek. Kıymet Teyze, “Bugün yine olsa aynışeyi yapardım” dedi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kıymet Pekel'i evinde ziyaret ederek parka adını vermek için kendisinden izin aldı.

Kıymet Pekel, 1. Murat Mahallesi’nde Haşim İşcan Caddesi üzerinde yeşil alan olarak kullanılagelen arsaya inşaat yapılmasına karşı direnişe geçmişti. 30 Mart 2014 yerel seçimlerini kazanan Belediye Başkanı Recep Gürkan da henüz mazbatasını almadan 31 Mart 2014’te Kıymet Teyze’yi ziyaret ederek bir önceki dönemde yapılan imar planı değişliği kararını yargıya taşıyacaklarını ve yeşil alana inşaat yapılmasına izin vermeyeceklerini, alanın “Kıymet Teyze Parkı” olarak halkı kullanımına açılacağının sözünü vermişti.

HUKUK MÜCADELESİ SONA ERDİ

Başkan Gürkan, yedi yıl süren hukuk mücadelesinde yargının belediye lehine verdiği kararı sosyal medya hesabından paylaştıktan sonra Pekel’i de dün evinde ziyaret ederek uygulanacak proje hakkında bilgi verdi. Başkan Gürkan, “Bu yolları falan kaldırıyoruz. Toplam bin 100 metrekare. Bir ayımız var. Bir ay sonra pırıl pırıl teslim edeceğiz sana. Senden izin de istemeye geldim. Sen o gün kepçenin önüne oturunca, daha yapmadan parkın adı belli oldu; Kıymet Teyze Parkı. Sen istemedin ama izin verirsen adını Kıymet Teyze Parkı olsun” dedi. Pekel de parkın adının “Kıymet Teyze” olmasına onay verdi.

O GÜNE YENİDEN DÖNDÜ

Öte yandan yedi yıl önce kepçeye karşı direndiği güne ait görüntüleri izleyen Pekel, “Bugün yine aynışey olsa yapar mıydınız?” sorusuna “Yapardım, dedim ama ben daha orada söz verdim. 90 yaşına da gelsem, o vincin altına dururum dedim ve nitekim de kısmet oldu bugün. Bekliyordum ama üzülüyordum da. Koskoca yer ziyan, pis yani üzülüyorum. Etraf temiz olsun bundan başka yerimiz yok. Bugün bir deprem olsa doğru oradayız” dedi.

“ŞİMDİ HANIMLAR ÖNDE”

Konuşmasın arasında kadınların bu tür olaylarda rol almaya başladığına da dikkat çeken Pekel, “Yavrum biz çok ileri gittik. Oluyor. Olsun da. Kadınlar bile karışıyor. Evvelce biz erkeklere bırakıyorduk. Erkeklerin işine karışmıyorduk. Ama şimdi hanımlar önde. Çok çok önde” ifadesini kullandı.

“YARADILIŞ GEREĞİÇAĞIRILDIM”

Pekel o gün kendisinin yaradılış gereği oraya çağrıldığını ve iş makinesinin önünde durduğunu söyledi ve “Yoldan geçerken onun altına çağırıldım geldim ama neden olduğunu bilmiyorum. Fakat içine girince öğrendim. Ama 90 yaşında bile olsam şimdi yine bir şey yapılsa, bozulma falan yine otururum. Ama inşallah olmaz. Olmasın. Buranın başka hava alacak, nefes alacak yeri yok. Buraya ev olmaz” diyerek arsanın ailelerin çocuklarını oynatabilecekleri bir alan olmasının daha doğru olacağını ifade etti.

Kıymet Teyze, adının parka verilecek olmasını ise şöyle değerlendirdi:

“Biz bugün buradayız yarın yokuz. Ama o toprak daima var. Verilmiş, bırakılmış. Sen niye kurcalıyorsun? Vakti, saati geldi, güzel bir şey çıkıyor orta yere. Hakikaten güzel bir şey. Boş alanları bırakanlar seve seve hediye etsinler. Benim olsa yerim, seve seve hediye ederim. Hiç para da düşünmem. İsmimin verilmesini de istemem. Çocuklarımıza sevindirici, yardımcı olalım.” 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

* 31 Mart 2014 tarihine ait görüntü

* Kıymet teyzenin evinin önündeki alan

* Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın ziyareti

* Kıymet Teyze ile röportaj ve o anları izlerken görüntüler

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.