KAYSERİLİ EMLAKÇI: “KİRALAMA İŞİNE YABANCI DAHA ÇOK GELİYOR. SURİYELİ, ÖZBEKİSTANLI, AFGAN…”

KAYSERİLİ EMLAKÇI: “KİRALAMA İŞİNE YABANCI DAHA ÇOK GELİYOR. SURİYELİ, ÖZBEKİSTANLI, AFGAN…”

Kayseri emlakçı Zikrullah Aslan “Kiralık evi yabancılar tutuyor. Ev sahipleri genelde yabancılara veriyor. Sıkıntı yaşamadığını düşünüyor” derken,...

DAVUT GÜLEÇ

Kayseri emlakçı Zikrullah Aslan “Kiralık evi yabancılar tutuyor. Ev sahipleri genelde yabancılara veriyor. Sıkıntı yaşamadığını düşünüyor” derken, emlakçı Osman Altay ise “Ev kiralama işine yabancı daha çok geliyor. Suriyeli, Özbekistanlı daha çok geliyorlar. Afganlılar çok geliyorlar” diye konuştu.

Kayseri’nin Kocasinan ilçesi Mevlâna Mahallesi’nde emlakçılık yapan Zikrullah Arslan ile Melikgazi ilçesi Hunat Mahallesinde emlakçılık yapan Osman Altay; satılık, kiralık konutlar ile yerli ve yabancı müşteriler ile ilgili açıklamalar yaptı.

Zikrullah Aslan, şunları söyledi:

“Mesleğimizin iyi yönleri de var, kötü yönleri de var. Ama şu anda kötü günlerini yaşıyoruz. Bu ev kiralamaları konusunda, satışları konusunda biz şu anda ‘ayakçı emlakçı’ tabiriyle gördüğümüz insanların zararlarını çekiyoruz.

Çoğu esnafımız iş yerlerini kapattılar, Türk olan. Yabancı uyruklu insanlar biraz daha işyeri açmaya başladılar. Biraz da onun etkisi var. Bizim ticaretimizi bayağı etkiledi. Şu anda da iş yerleri hep yabancı. Levhalarına bakıyoruz, yabancı olduğu levhalarından da belli oluyor. Satılık evleri eskiden Türk vatandaşı alıyordu ama şu anda yabancılar da müşteri olmaya başladı.

Son 2-3 senedir, ev satamıyoruz. Kiralık ev versek de hep sorunlu. Kiralıklara da fazla bakamıyoruz. Ama kiralık evi yabancılar tutuyor. Yabancılar da zaten kanunları bizden iyi öğrenmişler. Ev sahipleri genelde yabancılara veriyor şu anda. Çünkü sıkıntı yaşamadığını düşünüyor. Ama evden çıktıkları zaman aşırı derecede, evinde masrafının olduğunu görüyor.

Mesleğimiz şu anda kan kaybediyor. Niye kaybediyor? Sebeplerinden bir tanesi işi bu olmayan, emlakçılık olmayan mobilyacısı olsun, terzisi olsun, berberi olsun, yoldan geçeni olsun, şoförü olsun, otobüs şoförü olsun hepsi bunu yapmaya çalışıyor. Hatta şunu da söyleyeyim. Apartman kapıcıları bile bu işi yapıyor. Komisyon alacağız diye. Yani ehli yapmıyor. Şu anda ehlilerini vatandaş tercih etmiyor.

Oda kaydı olan, emlak belgesi olan, emlakçı dükkânı olanları tercih etmemeye çalışıyor. 50 lira 100 lira eksik vereceğim diye bu tip adamları tercih ediyorlar, tercih ettiklerinden dolayı da emlakçılık şu anda kayboluyor, şu anda can çekiştiriyoruz. Bunlara devletimiz önlem alırsa çok iyi olur. Hem biz de bu mesleğimizden ekmek yeriz. Yoksa halimiz harap.”

"İŞ YOK OTURUYORUZ, GELENLER DE SPOR YAPTIRIYOR"

Emlakçı Osman Altay ise şöyle konuştu:

“Genelde piyasa durgunluğu var. Bekliyoruz. Avrupalılar biraz döviz yükselmesinden dolayı alım yapmıyorlar. Biraz onun etkisi var tabi. Avrupa’ya yatırım yapıyorlar. Tabi biz tavsiye etmiyoruz. Türkiye’mize yapsınlar istiyoruz. Hatta bizim görüşümüz Avrupa’daki yaşlılarımıza şu öneride bulunuyorum. Avrupa’daki birikimlerini Türkiye’ye getirseler -mesela karı-koca çocuğu olmayıp da orada yaşayanlar özellikle- inan Türkiye’mizin ekonomisi değişir. Onlara tavsiyem bunu yaparlarsa daha iyi olur.

Şu an satıcı çok, alıcı pek nadir. Alan yok, satan çok. İhtiyaçlarından dolayı işte. Biraz ekonomik durumlarından dolayı ihtiyaç var. Satıcı daha fazla. Maalesef yabancılar da bulamaz oldu. Kiralık ev şu anda sınırda. Türkiye’mize gelenler Iraklı var, İranlı var, Pakistanlı, Özbekistanlı, Suriyeli. Yani eski eski çok evler para eder oldu yani. Kiralık ev bulunmuyor maalesef.

Herkes mesleğini yapsın istiyorum. 4 tane eski sandalye, bir tane masa koyup da emlak ofisi yapanlar yazık yani. Herkes mesleğini yapması lazım. Buna devletimizin dur demesi lazım.

Piyasa yüzde 100’e kadar düştü yani. İş yok. İşimiz çok etkilendi. Oturuyoruz, akşama kadar 10 tane müşteri gelmiyor. Gelenler de bize spor yaptırıyor. Soruyor gidiyorlar yani. Fiyat öğreniyorlar gidiyorlar. Alan-satan yok.

Ev kiralama işine yabancı daha çok geliyor. Suriyeli, Özbekistanlı daha çok geliyorlar. Afganlı, hele Afganlılar çok geliyorlar. Bir de bakıyoruz hep gelenler bekar. Bunların ailesi, anası, bacısını orada koyup geliyorlar, burada ev tutuyorlar. Ben anlamadım. Yani çok şu günlerde 50 tane olsa kiraya verilir. Ev sahibi yabancılara vermemizi istiyor. Çünkü yabancılar para sormuyorlar. Eski evlerini yüksek fiyata verdikleri için yabancıları tercih ediyorlar.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

* Emlakçı Zikrullah Arslan

* Emlakçı Osman Altay

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.