ARTVİNLİ YAYLACI MERA YASAKLARINA ÇÖZÜM BEKLİYOR: "BİZ BU İŞİ KEYİF AMAÇLI DEĞİL, ZORUNLULUKTAN  YAPIYORUZ"

ARTVİNLİ YAYLACI MERA YASAKLARINA ÇÖZÜM BEKLİYOR: "BİZ BU İŞİ KEYİF AMAÇLI DEĞİL, ZORUNLULUKTAN YAPIYORUZ"

Artvinli Şaban Beşli Ardanuç Bölgesi’nde Hemşin Koyunu besleyen nadir yaylacılardan biri. Meraların belli dönemler yasak olması nedeniyle hazır yem almak zorunda kalan Beşli, “Parayla yer...

Artvinli Şaban Beşli Ardanuç Bölgesi’nde Hemşin Koyunu besleyen nadir yaylacılardan biri. Meraların belli dönemler yasak olması nedeniyle hazır yem almak zorunda kalan Beşli, “Parayla yer de bulamıyoruz, bulursak da 1 Haziran’dan sonra… O zamana kadar dağlar, yaylalar yasak. Benim 11 çocuğum var. Bu işi keyif amaçlı değil, zorunluluktan yapıyoruz” diyor.

Ardanuç İlçe Merkezi’ne 2 kilometre uzaklıkta Afetevleri mahallesinde yaşayan Şaban Beşli, baharla beraber yola çıkarak, Ardanuç dağlarından Ardahan ve Erzurum’a kadar koyunlarını otlatıyor. Özel bir cins olan Hemşin Koyunları'nın yemini mera yasağı nedeniyle dağlardan karşılayamadığı için 300 bin liraya yakın yem parasıödediğini belirten Beşli, kendisi gibi topraksız koyunculuk yapanlar için meralarda kolaylık istiyor.

40 yıldır yaylacılık yaptığını söyleyen Beşli, “Mera konusunda çok sıkıntımız var.  Biz parayla yer de bulamıyoruz. Bulursak da 1 Haziran’dan sonra yer buluyoruz. O zamana kadar dağlar, yaylalar yasak. Bizim merada çok sıkıntımız var. Bir ben değil, tüm hayvancı arkadaşlar. Bine yakın koyunum var. Benim 11 çocuğum var. Biz bu işi keyif amaçlı değil, zorunluluktan olarak yapıyoruz” diyerek yetkililerin bu duruma bir çözüm bulmasını istiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.