Karacabey Tarım İşletmesi Koşusu’nun galibi Kayıpsız oldu

Karacabey Tarım İşletmesi Koşusu’nun galibi Kayıpsız oldu

3 yaşlı Arap taylarına mahsus, 1400 metre çim pistteki yarışa 14 safkan katıldı. Birkan Bora Akarsu’nun sahibi olduğu, antrenörlüğünü ise Miraç İpek’in üstlendiği Kayıpsız (Odinhan - Hankızı / Sezginbey) jokeyi Gökhan Kocakaya idaresinde zafere uzanan isim oldu. Sultansuyu Tarım İşletmesi tarafından yetiştirilen al erkek tay, ilk Grup koşu galibiyetini hanesine yazdırdı.

2025 yılı Karacabey Tarım İşletmesi Koşusu’nu (Açık-G2/DHT) izlemek için tıklayınız.

Tabelanın ikinci basamağına Fesih Çetinbaş idaresindeki Ağır Oğlum isimli safkan yerleşirken, Akın Sözen ile Doğuyurt üçüncü, Ahmet Çelik ile Tirilye Kartalı dördüncü, Mehmet Salih Çelik ile Gürgökbey de beşinci sırada yer aldı.

Kazanan Kayıpsız için koşudaki bitiriş derecesi 1.32.92 olarak kayıtlara geçti, farklar ise 1 Boy - 2 Boy - 1,5 Boy - 1/2 Boy şeklinde sonuçlandı.

Yarışın ardından Şeref Tribünü’nde düzenlenen törende, kazanan tayın sahibi adına Miraç İpek’e kupasını, Tarım İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Hakan Nalbantoğlu takdim etti.

Hakan Nalbantoğlu ayrıca, kazanan safkanın yetiştirildiği Sultansuyu Tarım İşletmesi adına Karacabey Tarım İşletmesi Müdürü Ünal Kılıç’a da kupa takdim etti.

Törene Genel Sekreterimiz Gülnur Gülerce, TİGEM At Islahı ve Yetiştiriciliği Dairesi Başkanı Dr. Ali Ayar, TİGEM At Islahı ve Üretim Şube Müdürü Yıldıray Çil, TİGEM At Sağlığı ve Soy Kütüğü Şube Müdürü Ahmet Emin Böcügözlü de katıldı.

 

Karacabey Tarım İşletmesi

TİGEM’e bağlı Karacabey Tarım İşletmesi Müdürlüğü, Bursa - Balıkesir - İzmir devlet karayolu üzerinde Karacabey ile Mustafakemalpaşa ilçeleri arasında yer almaktadır. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle 1926 yılında çıkarılan 867 Sayılı Kanun ile İşletme; “Karacabey Harası” adıyla Ziraat Vekâletine devredilmiş, 1983 yılına kadar ülkemiz hayvancılığının ıslahı yönünde önemli ve başarılı çalışmalara imza atmıştır. Cumhuriyet döneminde, Avusturya ve Macaristan’dan getirilen Esmer sığır ırkı ile yerli Boz ırkı melezlenerek ülke hayvancılığına ve bölge şartlarına daha iyi uyum sağlayan kombine sığır ırkı olan Karacabey Esmeri kazandırılmıştır. Diğer taraftan koyunculuk ıslah çalışmalarında Alman Etçi Merinosu ile yerli Kıvırcık ırkının melezlenmesi sonucu Karacabey Merinosu (Türk Merinosu) ırkı geliştirilmiş ve yetiştiricilere dağıtılmıştır. 1983 yılında çıkarılan 60 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Haralar, İnekhaneler ve Devlet Üretme Çiftlikleri tek çatı altında toplanmış; Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsünde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) kurulmuştur. Aynı yıl Karacabey Tarım İşletmesi TİGEM’e bağlanmıştır. Karacabey Tarım İşletmesi hayvancılık faaliyetlerinin yanı sıra çevre ve bölge şartlarına uygun olarak hububat, mısır, ayçiçeği ve yem bitkileri tohumluğu üretimi yapmakta ve bu tohumları ülke çiftçisinin hizmetine sunmaktadır. Ayrıca İşletmede safkan Türk Arap atı yetiştiriciliği yapılmakta, nesli kaybolmaya yüz tutmuş Türk çoban köpekleri olan Kangal (Karabaş) ve Karbeyaz (Akbaş) ırkları seleksiyona tabi tutularak ırk özelliklerinin korunması sağlanmaktadır. İşletme bünyesinde 2006 yılında kurulan Aygır Sperması Üretim Laboratuvarı, Türkiye’nin ilk Aygır Sperma Dondurma Laboratuvarı olma özelliğine sahiptir. Bu laboratuvarda üretilen Caş, Ayabakan ve İzbatur isimli aygırlara ait spermalar 2012 yılında Fas’a; Turbo, Ayabakan, Tamerinoğlu ve Hızlıtay isimli aygırlara ait spermalar ise 2020 ile 2022 yılları arasında Katar’a ihraç edilmiştir. Karacabey Tarım İşletmesi Müdürlüğü, bugün 578 baş safkan Arap atı varlığıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

6mbuxrch2fac3oeIlpzapjhq.jpg

58rwbtwroti9cpzefhlbo3lu.jpg

llvuIjap3wnpzv84nzoaqfyo.jpg

f2xqiwlnmr8dczetnsmp1zhe.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.