KİRAZLIYAYLA KADINLARINDAN  'DÜNYA SU GÜNÜ' MESAJI: "GÖLÜMÜZ KURUDU,  ADALET İSTİYORUZ"

KİRAZLIYAYLA KADINLARINDAN 'DÜNYA SU GÜNÜ' MESAJI: "GÖLÜMÜZ KURUDU, ADALET İSTİYORUZ"

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde yapımı süren Çinko-Bakır-Kurşun Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı'na karşı uzun süredir mücadele veren köylüler, kuruyan...

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde yapımı süren Çinko-Bakır-Kurşun Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı'na karşı uzun süredir mücadele veren köylüler, kuruyan Kamışlı Gölü üzerinden seslendiler. Şirketin çalışmalarını sonlandırmasını isteyen Kirazlıyaylalılar, "Kurbağaların durduğu yerde kadınlar duruyor artık. Adalet istiyoruz biz, adalet" diye sitem ettiler.

Kirazlıyaylalılar, uzun süredir zenginleştirme tesisi ve atık barajına karşı mücadele veriyorlar. Geçimlerini tarım ve hayvacılıktan sağlayan Kirazlıyayla sakinleri, şirketin köylerindeki ağaçları kestiğini, Kamışlı Gölü'nü de kurttuğunu söylüyorlar. 

Buna karşışirket, çalışmalarını sürdürüyor. Şantiye kamyonlarının gürültüsü ve tozundan rahatsız olduklarını, doğalarının bozulduğunu ifade eden Kirazlıyaylalılar, kuruyan Kamışlı Gölü üzerinden yetkillere seslendiler: "Adalet istiyoruz." 

Hukuk mücadelelerini süredüren Kirazlıyayla sakinler, "Dünya Su Günü'nde kuruyan gölleri üzerinde yaptıkları açıklamayla doğanın korunmasının önemine dikkat çektiler. 

"TARIM ARAZİLERİMİZİ 1 AY SONRA SULAYACAK SUYUMUZ YOK"

Yapımı süren projenin köye zararlar verdiğini belirten Kirazlıyayla Köyü Derneği Başkanı Nedim Kakaç, “Bu zararlardan dolayı, köyümüzün sulama suları, göletlerimiz kurumuştur. Hayvanlarımızın şu an içecek suyu yok. Köyümüzde yapılan tesisin zararını ben yetkililerden bununla ilgili el atmalarını rica ediyorum. Köyümüzde hayvanlarımızı suladığımız 12 çeşme şu an yerle bir oldu. Maalesef tesisin verdiği zararlardan dolayıçeşmelerimiz kaldırılmıştır. Hayvanlarımızın içecek suyu yok. Kamışlı Göl dediğimiz bölgede kazıklar çakılmasından dolayı gölümüzün de suyu boşalmıştır. Tarım arazilerimizi maalesef 1 ay sonra sulayacak suyumuz yok” diye konuştu.

"ÇÖZÜLMÜŞ PROBLEMİMİZ YOK"

Kirazlıyayla Köyü Derneği yöneticilerinden Ali Osman Sakız, tesisin inşaatının sürdüğünü söyleyerek, “Aldığımız bilgiye göre Devlet Su İşleri’nden (DSİ) ortalama yıllık şimdilik 200 bin metreküp su izni almış durumdular. Fakat Kirazlıyayla’nın su sıkıntısı yıllardan beri devam etmektedir. Maalesef tarımla ilgili sulamada hala çözülmüş bir problemimiz yok” dedi.

"BİR DAMLA BİLE SU KALMAYACAK"

Kuruyan Kamışlı Gölü’nden köylülerin tarım arazilerini suladıklarını ifade eden Sakız, “Tesis başladığından beri 12 tane çeşmemiz, Kamışlı Göl kurudu, yukarıda bir göl vardı, o da kurudu. Şu an havalar yağışlı gidiyor fakat ortalama 1 ay sonra Kirazlıyayla’nın tarım alanlarını sulayacak bir damla bile suyu kalmayacak durumda” diyerek yaşanabilecek tehlikeye dikkat çekti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.