KADINLAR İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NİN FESHİNİ TÜRKİYE GENELİNDE PROTESTO ETTİ

KADINLAR İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NİN FESHİNİ TÜRKİYE GENELİNDE PROTESTO ETTİ

Cumhurbaşkanı'nın imzasıyla İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi, Türkiye genelinde kadınların protestosuna yol açtı. Ankara, İstanbul, İzmir, Balıkesir, Bursa, Bitlis, Çorum, Denizli,...

Cumhurbaşkanı'nın imzasıyla İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi, Türkiye genelinde kadınların protestosuna yol açtı. Ankara, İstanbul, İzmir, Balıkesir, Bursa, Bitlis, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Konya, Muğla, Şanlıurfa illerinde yapılan protestolarda "Kararı geri çek, Sözleşme'yi uygula" sloganları yükseldi.

Yurt genelindeki protestolarda, "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Kadın cinayetlerini durduracağız", "Kararı geri çek, Sözleşme'yi uygula", "Asla yalnız yürümeyeceksin", "Direnen kadınlar dünyada her yerde", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" sloganları atılırken, şu mesajlar verildi:

ANKARA: Dün gece bu ülkedeki bütün kadınların can güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nde çıkma kararı alındı. Sadece bir kişinin imzasıyla bu karar alındı. Bu ülkede milyonlarca kadın her gün şiddetle baş başa. Bu ülkede kadınlar her gün öldürülüyor. Ama kadınların en temel güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden bir imzayla çıkma cesaretini gösterdiler. Sözleşme'yi geri çektirmeyeceğiz, Sözleşme’nin her maddesini uygulayacaklar. Bizler yaşam hakkımız için mücadele ediyoruz. Kadınların hayatı bir imzaya bağlı değildir.

İSTANBUL: Kadınların yaşamakla birlikte daha fazla eşit ve özgür yaşamak istediğinin farkındalar. Aşırı buluyorlar bizi. Bu yüzden eşitliğe, özgürlüğe düşmanlar.

İZMİR: Karşıyaka’da polis karakolunun yanında bir arkadaşımız bıçaklandı, kimse korumadı. Kadınlar, ölmek istemiyoruz dediğinde her kadının başına bir polis mi dikeceğiz diyorlardı. Evet, gerekirse bu eylemlere yığdığınız polisleri her kadının başına dikeceksiniz.

"KADIN CİNAYETLERİNİN AZALDIĞI TEK YILIN 2011 OLMASI TESADÜF DEĞİLDİR"

EDREMİT: 2008 yılından beri bu ülkede 3433 kadın boşanmak istediği için, çalışmak istediği için, okumak istediği ya da evlenmek istemediği için bir erkek tarafından öldürüldü. Sayısını belirleyemediğimiz kadar çok kadın arkadaşımız her türlü şiddet ve tacize maruz kaldı. Bu süreçte kadın cinayetlerinin azaldığı tek yılın 2011 olması tesadüf değildir. 2011 yılında kadın cinayetlerinin önüne geçilebileceğini ve kadına yönelik şiddetin durdurulabileceğini gördük. Bundan sonra da İstanbul Sözleşmesi uygulanırsa kadına yönelik şiddetin engellenebileceğini biliyoruz. Siz, milyonlarca kadını yok sayamazsınız. Milyonlarca kadını evlere kapatamaz, sokaklardan ve meydanlardan silemezsiniz. Milyonlarca kadını susturamazsınız. Kadınları korumakla görevli devlet yetkilileri dün gece İstanbul Sözleşmesi’ni fesih kararı aldı. Bizler Sözleşme’nin fesih kararını kabul etmiyoruz. Kararı geri çek, Sözleşme’yi uygula!

ŞANLIURFA: Gece yarısı Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı kararıyla aniden, kadınları koruyacak ve yaşatacak İstanbul Sözleşmesi’nin feshedildiğini öğrendik. Bu kararı tek bir kişi kendi başına aldı. O sözleşmeyi imzalatanlar biziz. Kadınların yaşama hakkı mücadelesini bu ülkenin meydanlarına kazıyan biziz.

DENİZLİ: Hiçbir kadının ölümü karanlıkta kalmayana kadar, İstanbul Sözleşmesi’ni etkin bir biçimde uygulayana kadar biz bu meydanları bırakmayacağız. Asla yalnız yürümeyeceksin.

"HÜKÜMET BİR AVUÇ KADIN DÜŞMANININ YANINDA DURUP MİLYONLARCA KADINI KARŞISINA ALDI"

KONYA: Biz kadınlar dün gece sosyal medyadan İstanbul Sözleşmesi’nin feshedildiğini öğrendik. Biz kadınlar öldürülüyoruz. Sokaklarda, iş yerlerimizde, okullarımızda, evlerimizde her yerde öldürülüyoruz. Bizim güvencemiz olan İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi kadın cinayetlerinin önünü açmaktan başka hiçbir şey değildir. Hükumet bir avuç kadın düşmanının yanında durup milyonlarca kadını karşısına aldı. Biz buna izin vermeyeceğiz. Biz meydanları terk etmeyeceğiz. Biz buradayız. Biz yaşam hakkımızı da alacağız. Diğer tüm haklarımızı da alana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”

DİYARBAKIR: İstanbul Sözleşmesi, kadına karşı yönelmiş her türlü şiddeti önlemeyi, şiddete maruz kalmış kadınlara yönelik etkin soruşturma ve kovuşturma süreçlerinin yürütülmesini, mevcut şiddetin ortadan kaldırılmasını amaçlayan çerçeve bir sözleşmedir. Kadına karşışiddetin ve aile içi şiddetin ortadan kaldırılması için bütüncül politikalar üretmeyi ve devletin bu politikaları etkin yürütmesini ve uygulamasını amaçlar.

"KADINLARI DURDURMAYIN, KATİLLERİ DURDURUN"

ÇORUM: Sizler kadınları durdurmaya çalışıyorsunuz. Kadınları durdurmayın. Katilleri durdurun, tecavüzcüleri durdurun, yasayı uygulamayan yetkilileri durdurun; onlara gerekli cezayı verin. Kadınların mücadelesini bu şekilde baltalayamazsınız. Sanıyor musunuz ki biz korkacağız? Elbette ki mücadelemiz daha da büyüyecek. Çünkü bizler bu ülkede canımız pahasına yaşıyoruz. Kadınlar artık uyandı. Asla eskiye dönmeyeceğiz. Bizler mücadelemizi sizlere kabul ettireceğiz.

MUĞLA MENTEŞE: Bu kararı, tek bir kişi kendi başına aldı. O sözleşmeyi imzalatanlar biziz, mücadelemizle adım adım kadınların yaşam hakkı mücadelesini bu ülkenin meydanlarına kazıyan biziz. Siz bu kararı geri çekeceksiniz.

 

Görüntü Dökümü

1- Ankara

2- İstanbul

3- İzmir

4- Balıkesir/Edremit

5- Bursa

6- Şanlıurfa

7- Konya

8- Diyarbakır

9- Balıkesir

10- Çorum

11- Bitlis

12- Muğla

13- Denizli

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.