İZMİR'DEKİ BARINMA KRİZİİÇİN CHP'Lİ BAŞKANDAN ÖNERİ: KAMPÜSE KONUT DEĞİL YURT YAPIN

İZMİR'DEKİ BARINMA KRİZİİÇİN CHP'Lİ BAŞKANDAN ÖNERİ: KAMPÜSE KONUT DEĞİL YURT YAPIN

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, üniversitelerde yüz yüze eğitime sayılı günler kala İzmir'de patlak veren barınma krizine çözüm olarak,...

KERİM UĞUR

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, üniversitelerde yüz yüze eğitime sayılı günler kala İzmir'de patlak veren barınma krizine çözüm olarak, İzmir Demokrasi Üniversitesi kampüs alanına yapılmak istenen TOKİ konutlarının yerine öğrenciler için yurt inşa edilmesini önerdi. Selvitopu, "Hep savunma yapılırken dar gelirli ailelere konut yapılacak deniyor. İşte burada da dar gelirli ailelerin çocuklarına yurt yapılsın. Bunda ne sakınca var. Ya da burayı belediyelere verilirse biz Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bunu da gerçekleştirebiliriz" dedi.

İzmir'de pandemiden önce 800-1000 TL arasında olan 1+1 dairelerin aylık kiralarıüç katına fırlayıp 3000 TL'ye dayandı. Özellikle Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) kampüsünün yer aldığı Buca'da bütçelerine uygun ev ve yurt bulamayan üniversiteliler, barınma kriziyle karşı karşıya kaldı.

ANKA Haber Ajansı'nın gündeme taşıdığıİzmir'deki barınma sorununa yönelik, Karabağlar Belediyesi’nin CHP'li başkanı Muhittin Selvitopu'ndan dikkat çeken bir çağrı geldi. Daha önce ilçeye öz kaynaklarıyla 274 kapasiteli ve 5 yıldızlı otel standartlarında bir kız yurdu kazandıran Başkan Selvitopu, Karabağlar sınırları içindeki İzmir Demokrasi Üniversitesi kampüs alanına yapılmak istenen TOKİ konutlarının yerine de öğrenciler için yurt inşa edilmesini önerdi.

"ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜNE TOKİ KONUTU DEĞİL YURT YAPILSIN"

Selvitopu, "Karabağlar'da biliyorsunuz, üniversite konusu tartışılıyor. Biz hep konuta karşıçıkıyoruz, üniversite alanına dahil edilsin diyoruz. İşte oraya konut yapılacağına bence yurt yapılsın. Bunun ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğu da ortaya çıkıyor. Yani üniversite alanından alınsın ve oraya yurt binaları yapılsın. Büyük bir ihtiyaç. Neden yapılmaz bilmiyorum. Karabağlar'da şu anda böyle bir imkan da var. Ya da bunlar belediyelere verilirse biz Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bunu da gerçekleştirebiliriz. Buca bize yakın bir ilçe. Oradaki yurt çevre yolu üzerinde olacak. Çok rahatlıkla Buca kampüsüne 5-10 dakikada öğrenci ulaşabilir. Orada öyle bir imkan da var. Orada yurt yapılmasıçok daha güzel olur. Yani hep savunma yapılırken "dar gelirli ailelere konut yapılacak" deniyor. İşte burada da dar gelirli ailelerin çocuklarına yurt yapılsın. Bunda ne sakınca var. Bu yönüyle bence değerlendirilmesi gereken bir konudur. Üniversite alanına konut değil, yurt yapılsın diyoruz. Konut yapılacak bölgeler, yerler var ayrıca" diye konuştu.

"20 KİŞİLİK KAPASİTEMİZ KALDI"

Geçen yıl CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açılışını yaptığı Karabağlar Belediyesi Atatürk Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu'yla da ilgili bilgi veren Selvitopu, "Kapasitemiz az kaldı. Ama gelen öğrencilere kapasitemiz doğrultusunda cevap vermeye çalışıyoruz. 20 civarında bir kapasite kaldı. Yurt ihtiyacı büyük bir ihtiyaç. Özellikle büyük kentlere dışarıdan gelen öğrencilerin barınması anlamında önemli bir ihtiyaç. Biz de zaten o ihtiyacı göz önüne alarak geçtiğimiz yıl yurt binamızı yaptık ve öğrencilerimizin hizmetine sunduk. Bu binamız 274 öğrenci kapasiteli, 5 yıldızlı otel standartlarında. Her şey var. Spor salonundan, ütü salonuna, kütüphanesine, aklınıza gelebilecek her türlü hizmet orda var. Öğrencilerimiz orada kalacaklar. Belediye olarak da biz de ihtiyaçları neyse karşılayacağız" dedi.

"YURDA ZAM YAPMADIK, GEÇEN YILKİİLE AYNI FİYAT"

Başkan Selvitopu şöyle devam etti:

"Geçen yıl pandemi nedeniyle üniversiteler açılamadı. Bu yıl açıldı. Ülkede yaşanan ekonomik koşulları da biz dikkate alarak bu yıl herhangi bir zam yapmadan bir önceki yılın fiyatını uyguladık. O fiyat da nedir? Öğrenci başına sabah kahvaltısı, akşam yemeği dahil aylık 1.290 TL. Bu ücrete herhangi bir zam yapmadık. Dolayısıyla bu yıl çok rağbet gördü. Şu anda kontenjanımız neredeyse dolmak üzere. Bugün itibari ile 250'ye yakın öğrenci kaydını yaptırmış durumda. Biz de ilk başta tereddüt ediyorduk rağbet görür mü ilgi görür mü diye. Ama şu anda yaşıyoruz ki büyük bir ihtiyaç. Tabi böyle bir tesis yapmış olmaktan da büyük onur duyduk, gelen öğrencilere böyle bir imkân sunduğumuz için. Ayrıca yurdumuzdan belli uzak akslara servis de kaldırıyoruz belediye araçlarımızla. Öğrencilerimizim rahat etmesi için her türlü imkânı seferber etmiş durumdayız. Öğrencilerimiz ve aileleri rahat olsunlar. Onların hepsi bizim misafirlerimiz, bizim çocuklarımız. Biz öğrenim süreçleri içerisinde belediye olarak onlara sahip çıkacağız, en iyi şekilde ağırlayarak öğrenimlerini görmelerini sağlayacağız. Bu fiyat 2021-2022 öğrenim sürecinde geçerli olacak."

"BÜTÇEMİ ZORLAMAYACAK BİR FİYAT, ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM"

Yurtta kalan öğrencilerden Fatma Beyza Olgun ise şunları söyledi:

"İzmir Demokrasi Üniversitesinde Psikoloji Bölümü 1.sınıf öğrencisiyim. İzmir’e geldiğimde çok yurt aradım.  Özel yurtlara ve olabilecek tüm yurtlara baktım, telefonla da görüştüm. Fiyat olarak özel yurtlar çok yüksek. Ailemin bütçesini aşacak boyutta. Karabağlar Atatürk Kız Öğrenim Yurdunu buldum. Kendileriyle görüştüm yardımcı oldular. İnternet üzerinden yurdu inceledim, odaların fotoğraflarına baktım ve buraya geldiğimde de aynı görüntüyle karşılaştım. Yurdumuzda spor salonu var, çalışma odaları var. Yemekler çeşitli ve lezzetli çıkıyor. Kahvaltı ve akşam yemeği dahil. Bu kadar imkan olmasına rağmen istenen ücretin bu kadar uygun olmasını beklemiyordum. Gayet makul bir fiyat söylendi. Özel yurtların istediği ücretin yarı fiyatı diyebilirim. Bu bütçemi de zorlamayacak bir fiyat. Bu imkanları bizlere sunduğu için Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’na da teşekkür ederiz."

HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATMIŞTI

Karabağlar Belediyesi, 38 hektarıİzmir Demokrasi Üniversitesi’ne tahsisli, 42 hektarına ise TOKİ tarafından konut yapılmak istenen Uzundere'deki 80 hektarlık alanla ilgili hukuk mücadelesi başlatmıştı. Belediyenin başvurusunu değerlendiren Ankara 4. İdare Mahkemesi, imar planı olmaksızın çıkılan ihaleyi oybirliğiyle hukuka aykırı bulup iptal etmişti. Konut yapılmasına karşıçıkan Başkan Selvitopu ise kampüsün tamamının üniversiteye ayrılmasını istemişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.