İYİ PARTİLİ ATAŞ: 100 KAYSERİLİDEN 18’İ YOKSUL

İYİ PARTİLİ ATAŞ: 100 KAYSERİLİDEN 18’İ YOKSUL

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, TBMM Genel Kurulu’nda; Kayseri’ye verilen sözlerin yıllardır tutulmadığını söyledi. Ataş, “Kayseri’de yoksulluk...

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, TBMM Genel Kurulu’nda; Kayseri’ye verilen sözlerin yıllardır tutulmadığını söyledi. Ataş, “Kayseri’de yoksulluk oranı yüzde 17,6’ya yükselmiştir, diğer bir deyişle her 100 Kayseriliden yaklaşık 18’i yoksul durumdadır” dedi.

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, hafta içinde TBMM Genel Kurulu’nda; Kayseri’nin sorunlarını değerlendirdi. Ataş, şunları söyledi:

“KAYSERİ’DE YOKSULLUK ORANI YÜZDE 17,6”

“İktidar tarafından unutulmuş sahipsiz bırakılmış koca bir şehrin adıdır Kayseri ve vatandaş bunun hesabını ilk seçimlerde soracaktır. Memleketim Kayseri iktidarın görmezden gelmesi sonucu tarımdan sanayiye, sağlıktan eğitime, ticaretten ulaşıma, turizmden çevreye, demografik yapıdan kültürel yapısına her konuda sürekli geriye gitmektedir. Hâlbuki Kayseri çok eski zamanlardan beri sanayi, ticaret ve tarım şehri olarak anılır, diğer Anadolu şehirlerinin başınıçekerdi. AKP iktidarının Kayseri’yi kaderine terk etmesiyle kamu yatırımlarını hak ettiği ölçüde almayan, teşviklerden mahrum bırakılan, yaklaşık 1,5 milyon nüfusuyla 15’inci sırada olan Kayseri kişi başına düşen millî gelirde 23’üncü sıraya kadar gerilemiştir, yani Kayseri her geçen gün yoksullaşmaktadır. Kayseri’de yoksulluk oranı yüzde 17,6’ya yükselmiştir, diğer bir deyişle, her 100 Kayseriliden yaklaşık 18’i yoksul durumdadır.

Kayserilinin ticari zekâsı yüksektir. Altı bin yıl önceye dayanan ilk ticari belgelerin çıkarıldığı Kültepe, uluslararası ticaretin ve ilk sanayileşmenin doğduğu yer olan şehrimizde ticaretin dahi bitme noktasına gelmesinin sorumlusu AKP iktidarıdır. Sanayi ve ticaret için en önemli konuların başında lojistik gelmektedir. En başta hem ham maddeye ulaşım hem de ürün satışı için elzem olan ulaşım altyapısı Kayseri’de sanayiye, ticarete, turizme kadar her sektörü olumsuz etkilemektedir. Kayseri’de ticaret kara yolu taşımacılığına bağlı hâle gelmiştir, ulaşım altyapısı yetersizdir. Bu durum da lojistik maliyetlerini artırmaktadır. Dolayısıyla, başkalarının 3 liraya mal ettiği bir ürünü Kayserili 5 liraya almak zorunda kalmaktadır.

“ULAŞIMDA EN KÖTÜ 7. İL”

AKP yıllardır biz yol yaptık dese de o yol Kayseri’ye uğramamıştır. Tıpkı hızlı trenin bir türlü Kayseri’ye uğramadığı gibi. Kayseri’de bin kilometrekare başına düşen demir yolu uzunluğu sadece 15,3 kilometredir, kara yolunun uzunluğu ise 66,4 kilometredir, Türkiye sıralamasında 74’üncü sırada bulunmaktadır. 3 organize sanayi bölgesi, 16 sanayi sitesi, 1 serbest bölge, 2 teknoloji geliştirme bölgesi olan ve Türkiye’nin tam ortasında olan Kayseri ulaşımda en kötü 7’nci il konumundadır. AKP yirmi yıldır sürekli ‘Biz yol yaptık’ dese de o yol maalesef Kayseri’ye uğramamıştır, tıpkı hızlı trenin bir türlü Kayseri’ye uğramadığı gibi.

“YILLARDIR SÖZ VERDİLER, TUTMADILAR”

On yıldır Kayseri’ye her gelen bakan söz verdi gitti, milletvekili söz verdi gitti, Cumhurbaşkanı söz verdi gitti. Sonuç, ulaşılamayan kocaman bir şehir. Hava yolu ulaşımı da diğerlerinden farksız; köy garajından farksız bir havaalanı, yetersiz uçuşlar, yine ulaşılamayan bir Kayseri. Buradan tekrar tekrar söylüyorum, Kayseri’yi ulaşılabilir hâle getirin, limanlara erişim sağlayın, kara yolları ve demir yollarını genişletin, mevcut demir yolu ağını bölgenin ihtiyaçlarına göre yenileyin, sözünüzü tutun, hızlı treni Kayseri’ye getirin. Size son bir şans. Yoksa zaten İYİ Parti iktidarında bunları biz yapacağız.”

Yıllar içinde Kayseri'de tarım ve hayvancılık sektörü de sekteye uğramıştır. Kayseri'nin son beş yılda yüzde 11,4 tarım alanı ranta kurban edilmiştir, son on beş yılda kaybolan tarım alanı ise tam 743 bin dekardır. Bu miktar yaklaşık olarak İstanbul'un toplam tarım alanı kadardır. Bu bile tek başına Kayseri'ye ve Kayseri çiftçisine yapılan ihaneti gözler önüne sermektedir. Rantın, AKP'nin hatalı tarım politikalarından kurtarabildiğimiz tarım alanlarında da sulama problemi yüzünden yeterli verimi alamıyoruz. Şehrimizde sulama projeleri yirmi yıldır tamamlanamamıştır. Develi 2’nci merhale, Bahçelik, Yamula barajlarından toprağına su bekleyen çiftçiye verdikleri cevap “Ödenek yok.” olmuştur. Yazlık kışlık saraylara, aile üyelerinin vakıflarına, müteahhitlerine, danışmanlarına, yandaşlarına olan ödenek Kayserili çiftçiye gelince yok olmuştur. İktidarın ilçe bazında teşvikler vermemesi nedeniyle Yahyalı'nın kirazı, elması, Tomarza'nın kabak çekirdeği, Pınarbaşı'nın patatesi, pancarı. Yamula’nın patlıcanı, İncesu’nun üzümü, Akkışla ve Bünyan’ın gilaburusu, Develi’nin gaceri, Sarız’ın buğdayı, Yeşilhisar’ın ay çekirdeği sahipsiz kalmıştır”

İlçelerimizin pek çok mağduriyeti daha bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi de doğal gazdır. Her yere ulaşan doğal gaz Kayseri'nin 6 ilçesine hâlen gelmemiştir. Sarız ve Pınarbaşı ilçelerimiz planlamaya dahi alınmamıştır, planlamaya alındığı söylenen Sarıoğlan, Akkışla, Felahiye, Özvatan’a sözde 2023’te doğal gaz gelecek. Kısacası, iktidar tarafından unutulmuş, sahipsiz bırakılmış koca bir şehrin adıdır Kayseri. Ancak Kayserili bunun hesabını ilk seçimlerde sorar.” 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.