İMAMOĞLU'NDAN İBB MECLİSİNE: "İSTANBUL İÇİN HAYATİ KONULARDA BİZİ BEKLETMEYİN, ÇOK ACELEMİZ VAR"

İMAMOĞLU'NDAN İBB MECLİSİNE: "İSTANBUL İÇİN HAYATİ KONULARDA BİZİ BEKLETMEYİN, ÇOK ACELEMİZ VAR"

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Bu ay içerisinde, Büyükşehir Belediyesi Meclisi’mizden dış borçlanma için onay aldık. İBB...

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Bu ay içerisinde, Büyükşehir Belediyesi Meclisi’mizden dış borçlanma için onay aldık. İBB Meclisi’ndeki tüm siyasi parti gruplarına teşekkür ediyorum. İstanbul için hayati önem arz eden diğer konularda da bizi bekletmemelerini her siyasi parti grubuna da buradan tavsiye ediyorum. Çok acelemiz var. Bir an önce işi bitirip, diğer kısma devam etme arzusundayız" dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattının kazma işlemini yapan TBM (Tunel Boring Machine-Tünel Delme Makinesi) cihazının geçişi için düzenlenen etkinlikte konuştu.

İstanbul nüfusunun, 20 milyona yaklaştığını belirten İmamoğlu, “Ulaşımın en önemli ağı, raylı sistemler ve metrolardır. Ne yazık ki İstanbulumuz, bu konuda geç kalmıştır. Bu konudaki açığı hızlıca kapatmanın yoğun bir çalışması içerisindeyiz” dedi. İmamoğlu, daha sonra şunları söyledi:

“KARBON-NÖTR KENT OLABİLME HEDEFİNİ KOYDUK: Dünya rekoru denebilecek sayıda metro hattında etkin bir biçimde işlerimizi yürütüyoruz. Ulaştırma Bakanlığı'nın da yaptığı hatları katarsak, aslında bu rekor daha da yukarılarda. Bir şehirde yapılan metro ve kilometre sayısı açısından baktı miktarı açısından baktığımızda rekor bir sayıya ulaşıyor. Tabii bu metro işinin bir başka yönü daha var. Ulaşımdaki hızlılık, güven ve özellikle zaman yönetimi açısından oluşan faydanın yanı sıra, çevre dostu olması, karbon salınımını azaltması, minimuma indirmesi, çevre duyarlılığı açısından da İstanbul adına çok çok önemli bir çalışma. 2050 yılı hedeflerine dair İstanbul kenti olarak, karbon-nötr kent olabilme hedefini koymuş da bir şehiriz. 

PENDİK-KAYNARCA BÖLÜMÜ 2023 YILINDA HİZMETE AÇILACAK: Dünyanın aynı anda en çok metro yapılan kenti konumundayız. 2023 yıl sonunda bu hattın Pendik-Kaynarca bölümünü açmış olacağız. Burada, Sabiha Gökçen'e vatandaşımızın ulaşmasına dönük de çok önemli bir aşamayı bitirmiş olacağız. Şu anda yüzde 15’lik bir ilerlemeyi sağladık. İkinci aşamamız ise, Kaynarca Merkez-Tuzla arası olacak. Altı istasyonlu ve sekiz kilometreyi aşan bu kısmı da 2025 yılında açmayı hedefliyoruz. Bu hatta işletmek üzere de 100 yeni araç alımı için finans çalışmalarının sonuna yaklaşıyoruz.

DIŞ BORÇLANMA ONAYI ALDIK, BU SEVİNDİRİCİ: Bu ay içerisinde, Büyükşehir Belediyesi Meclisi’mizden dış borçlanma için onay aldık. Bu da sevindirici. İBB Meclisi’ndeki tüm siyasi parti gruplarına teşekkür ediyorum. İstanbul için hayati önem arz eden diğer konularda da bizi bekletmemelerini ve hızlıca bize ayak uydurmalarını her siyasi parti grubuna da buradan tavsiye ediyorum. Çok acelemiz var. Bir an önce işi bitirip, diğer kısma devam etme arzusundayız.

BİZİM İÇİN KAVUŞMA VATANDAŞLARI METROYA BİNDİRDİĞİMİZ GÜNDÜR: İstanbul’daki etkin raylı sistem rakamı 250 kilometreler seviyesinde. Bu düşük bir seviye. Hedeflenen rakam olan 650 kilometre de zamanla yetersiz kalacak. Şu anda mevcut haliyle, neredeyse üçte biri civarında bir sayıya sahibiz. Ve biz, hızlı adımlarla ve bu işi yüzde 51 seviyeye getireceğiz. Bugün yaptığımız ve yapacağımız projeler, bir bakmışsınız 5 değil, 10 yıl içerisinde yine yetersiz hale gelir. O bakımdan bizim yaptığımız bu işlerin gerçek anlamda, İstanbul'un geleceğini huzurlu bir sürece kavuşturması için, aynı zamanda İstanbul'un da disiplinli bir biçimde gerçekten aynı masada bütün akılların konuşabildiği ve bir arada karar olabildiği, şeffaf bir yönetim anlayışıyla sürecin çalışması, mekanizmaların oluşması şarttır.

İSTANBUL'UN GELECEĞİNİ EN OLGUN, EN DOĞRU BİÇİMDE PLANLAYACAĞIZ: İnşallah İstanbul'un geleceğini de hep birlikte, en olgun, en doğru bir biçimde planlayacağız ve İstanbul'umuzu çok yakın bir gelecekte, ulaşımda da huzurlu bir sürece hep beraber kavuşturmuş olacağız. Ama bizim için esas buluşma, bu işlerin bitiş günüdür. Vatandaşımızı o metrolara bindirdiğimiz gündür. Umut ediyorum ki, Allah kazasız, belasız, sıkıntısız bir şekilde tamamına erdirsin. Bütün emekçi dostlarıma, buradaki bütün emekçi kardeşlerime ve bütün yüklenicilerimize, bizim çalışma arkadaşlarımıza ve emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.”

"EKSİK PARÇALARI BİRLEŞTİREN BİR HAT"

İBB Raylı Sistemler Daire Başkanı Pelin Alpkökin de etkinlikte yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“Anadolu Yakası'nda göreve geldiğinizden beri çalıştırdığımız 8’inci TBM'miz. Hattımızın işletme senaryosuna bakarsak; Kadıköy'den gelen bir trenimiz, şu an Ulaştırma Bakanlığımız tarafından yapım işleri devam eden Sabiha Gökçen hattına entegre olup, Sabiha Gökçen Havalimanı'na gidebilecek. Veyahut Pendik merkezden binen bir yolcumuz, hiç aktarmasız yine Sabiha Gökçen Havalimanı'na gidecek. Yine Kadıköy'den binen bir yolcumuz da Tavşantepe'den Kaynarca merkeze kadar hiç aktarmadan gelebilecek. Dolayısıyla aslında Anadolu Yakası'nın ulaşım ağı içerisinde eksik parçaları birleştiren çok önemli bir hattımız bu.”

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.