İMAMOĞLU: İSKİ, EKONOMİK OLARAK EN CİDDİ MAĞDUR EDİLEN KURUMUMUZDUR, ÇARE BULUNMAZSA HUKUKİ OLARAK HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ

İMAMOĞLU: İSKİ, EKONOMİK OLARAK EN CİDDİ MAĞDUR EDİLEN KURUMUMUZDUR, ÇARE BULUNMAZSA HUKUKİ OLARAK HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSKİ'nin ekonomik olarak en ciddi mağdur edilen kurum olduğunu, geçen yıl 1 milyar 300 milyon...

Haber: OKTAY YILDIRIM / Kamera: ANIL VEREL

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSKİ'nin ekonomik olarak en ciddi mağdur edilen kurum olduğunu, geçen yıl 1 milyar 300 milyon lira olan elektrik faturasına bu yıl 2 milyar 700 milyon lira ödendiği, suya zam yerine indirim yapıldığı bir ortamda, zor koşullarda iş ve işlemlerine devam ettiğini söyledi. İmamoğlu, "Eğer bu konuya olağanüstü genel kurulda çare bulunmazsa, hukuk önünde hakkımızı arayacağız. Bunun anlamı; ‘16 milyon İstanbulluya su verme’ Bunun anlamı; ’16 milyon İstanbullunun atık suyunu arıtma’ demektir” dedi.

İBB iştiraklerinden İSKİ, tarihi yarımadada yıllardır yaşanan su baskınlarına son verecek yağmur suyu tünelinin yapımını başlattı. İmamoğlu, Unkapanı Köprüsü'nün altında başlatılan yağmur suyu tünelini kazacak tünel kazma makinesinin (TBM) çalışmasını, verdiği telsiz komutuyla başlattı.

İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu’nun eşlik ettiği İmamoğlu, gazetecilere çalışmayla ilgili açıklama yaptı. İmamoğlu’nun konuşması satır başları ile şöyle:

ZOR KOŞULLARA RAĞMEN ÇOK HIZLI İLERLİYORUZ: Tünelin başlama noktası olan Unkapanı Köprüsü’nü geçen yıl yürütülen hızlı çalışmayla yeniledik. Alibeyköy-Eminönü tramvay hattının da Cibali’ye kadar olan bölümüyle hizmet vermeye başladı. Unkapanı Köprüsü çevresi ve yağmur suyu tünelindeki çalışmaların tamamlanmasıyla tramvay hattı Eminönü’ne uzayacak. Çok hızlı gidiyor arkadaşlar. Çok zor koşullarda, zor bir zemini yönetiyoruz. Daha önce Eminönü-Alibeyköy hattında, yaklaşık 60-65 metrelere kadar kazık çakmak zorunda kaldık. 2,5 kilometrelik, sözüm ona rayları takılı olan tramvay hattını tekrar söküp, tekrar yapıp, üstüne tramvayı yapmak zorunda kalmıştık. İşte aynı zemin zorluğunu burada çözerek, Eminönü’ne doğru gidiyoruz. Çok hızlı bir biçimde, inşallah bu baharın sonunda tramvay işlemlerinin de -ki bir yandan daha erken de başlamasını hesap ediyoruz, Eminönü'nden ters yönüyle beraber- başlayarak inşallah tramvayımızı Eminönü'ne kadar taşımış olacağız. O da bu işlerinin bir parçası.

YAĞMUR SULARINI HALİÇ’E TAŞIYACAK BİR TÜNEL: Bir başka işlem; buradaki atık suların toplanması. Bir başka işlem; buradaki yağmur sularının da Haliç'e birleşmesiyle ilgili. Hemen az ileriden de çalışmaların sürdüğü biçimiyle, İSKİ, bu bağlantıları yapmıyor. Yer altından tarihi hassasiyetleri koruyarak, buradaki tarihi kalıntıları koruyarak, kurul kararlarını alarak en doğru metotla onu yapıyoruz. Bir başka husus; buradan başlattığımız 3 metre 40 santim çapındaki tünel inşaatımız. Bu tünel neye yarayacak? Aslında yıllardır çözüme kavuşmamış tarihi yarımadanın yağmur sularını, su baskınına sebep olan birtakım noktaların, Aksaray, Yenikapı olsun, birtakım noktaların toparlanmasını ve özellikle Aksaray aksından bu bölüme, yani Likos Deresi diye tariflediğimiz Vatan Caddesi hattından, her ne kadar görmesek de orada bir dere var diye tarif edelim, o derenin yağmur sularını, temiz suyunu Haliç'e aktaran bir tünel sistemini burada harekete geçirmiş olacağız. Bu işlemimiz, çok değerli bir işlem. Bir başka işlemi de Likos Deresi'nin güneyine doğru, yani Marmara Denizi'ne doğru da ihale süreçlerini arkadaşlarım yürütüyor.

BU EKONOMİK KRİZ ORTAMINDA BIRAKIN ZAM ALMAYI, İNDİRİMLE ÇIKIYORUZ: Bir yılda, yani geçen sene 1 milyar 300 milyon ödediğimiz elektrik faturası, bu sene 2 milyar 700 milyon olduğu yerde, bırakın zammı, indirim yapıldığı bir ortamda, bu zor günlerde işlerine ve işlemlerine devam ediyor. Çünkü bu hizmetler, geri bırakılamaz hizmetler. O bakımdan bulunduğumuz yerde, 4-5 tane, yıllardır ihmal edilmiş bir şantiyenin göbeğindesiniz aslında. Daha dün mazota zam geldiği, elektriğin artık yüzde 100 küsur zamlandığı bir ortamda, biz, ne yazık ki İSKİ'den bırakın zam almayı, indirimle çıkıyoruz genel kuruldan. Tabii ki olağanüstü genel kurula taşıyacağız. Tabii ki bu konudaki kamuoyu bilgilendirmelerini yapacağız ama benim gönlümden ne geçer? Bu tür hususları masada çözelim. Bu tür hususları, bir politik mesele yapmadan, örneğin mazota zam geliyorsa, benzine zam geliyorsa dolmuşa, taksiye nasıl zam vermeyeceksin? Mümkün mü bu yani? Yani işin tabiatına aykırı. Mecbursun. Mecbursun. Çünkü taksi de mazotunu koyacak veya gazını koyacak ve yolcu alacak, yolcu taşıyacak.

İSKİ, EN MAĞDUR EDİLEN KURUMUMUZ: İSKİ, bu anlamda en ciddi mağdur edilen kurumumuzdur. Bu konuda acil bir siyasi görüşme talep ettim. İlgili grup başkanvekilleriyle yapacağım. Eğer bu konuya olağanüstü genel kurulda çare bulunmazsa, hukuk önünde hakkımızı arayacağız. Çünkü bunun anlamı; ‘16 milyon İstanbulluya su verme’ demektir. Bunun anlamı; ’16 milyon İstanbullunun atık suyunu arıtma’ demektir. Yani bugünkü bütçe değerlerimiz 14-15 milyara çıktı İSKİ'de. Geçirilen bütçemiz, 7,5-8 milyar lira. Yani bunu nasıl yöneteceksiniz? Bu olmaz. O bakımdan ekonomi, gerçeklerle konuşuluyor. Tablolar nettir, rakamlar nettir. Manipülasyonu yapmak isteyen dil, onu yapabilir ama o anda yapar. Bir dakika sonra biter onun ömrü ve orada hiçbir geçerliliği kalmaz. O bakımdan rakamlar, fiyatlar, ortamdaki zamlar, bunlar realitedir. Yalan konuşmazlar, gerçekleri yansıtır. Keşke bunları konuşmasaydık ama ülkemizin ekonomisi, bunu bize ne yazık ki konuşturuyor.”

İSTANBUL’UN İLK BELEDİYE BAŞKANININ MEZARINI ZİYARET ETTİ

İBB Başkanı İmamoğlu daha sonra Unkapanı’ndaki İstanbul Manifaturacılar Çarşısı'nda (İMÇ) esnaf ve vatandaşlarla sohbet etti. Daha sonra çarşıda bulunan ve Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinden bir gün sonra İstanbul'a belediye başkanı ve kadı olarak tayin ettiği Hızır Çelebi'nin mezarını ziyaret edip dua okudu.

İmamoğlu, “Genel Başkanımızla aynı aileden olduğu tespitli. Sayın Kılıçdaroğlu da özel bir ilgi duyuyor. İstanbul’un ilk kadısı yani ilk belediye başkanı diye geçer. Acaba bu türbeyi daha farklı bir yere taşıyabilir miyiz diye konuştuk. Öyle bir arzusu olmuştu. Burada biraz zemine gömülü kaldı. Vakıflar doğru olmaz demişti” dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.