
HOPA KOOPERATİF BAŞKANI VAYİÇ: "ÇİFTÇİLERİN YARISI TARIM KREDİ'YE BORÇLU, YARISI DA ONLARA KEFİL. SİSTEM BU ŞEKİLDE KURULMUŞ"
HDP’nin 'Herkes İçin Adalet' kampanyası kapsamında başlattığı 'İş ve Aş Buluşmaları' Karadeniz’de sürüyor. Hopa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Harun Vayiç'i ziyaeret ederek...
Hopa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Harun Vayiç, "Çiftçilerin yarısı Tarım Kredi Kooperatifi'ne borçlu, yarısı da onlara kefil. Sistem bu şekilde kurulmuş. 4600 üyemiz var. Bu sene beşinci senemiz. Para kazanıyoruz, ama kazandığımızı, kârı devlete olan borçlara veriyoruz. Normalde üreticiye yüzde 50 kâr payı dağıtmamız gerekiyor, ama üreticiye vermek yerine bu tarz şeylere ödüyoruz" dedi.
Aralarında HDP Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan’ın da bulunduğu heyet, 'İş ve Aş Buluşmaları" kapsamında Karadeniz’de. Heyet, Karadeniz turunda Artvin'de Hopa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Harun Vayiç ile görüşerek sorunlarını dinledi. Devletin çaya koyduğu kota sistemi nedeniyle, çayıözel sektöre satmak zorunda kaldığını, özel sektörün ise çayı istediği fiyattan aldığını belirten Vayiç, bu nedenle fiyatların bu yıl 2.5 liraya kadar düştüğünü anlattı.
Çay üretiminde teşvik yok diyen üreticiler, teşviklerin artırılması gerektiğini belirtti. Vayiç, çay üreticisinin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıyı, “Çay üreticilerinin yarısı bankalara borçlu, diğer yarısı da onlara kefil” diyerek anlattı.
HDP’li Paylan ile Kooperatif Başkanı Vayiç arasında geçen diyalog şöyle:
HARUN VAYİÇ: Çiftçiler bankalara borçlu, yarısı da kefil.
GARO PAYLAN: Kredi Kooperatifine mi borçlu, yoksa Ziraat Bankası’na mı?
HARUN VAYİÇ: Kredi Kooperatifi’ne borçlu. Gübreleri Kredi Kooperatifi’nden alıyorsun zaten. Geçen sene gübre fiyatı 2 idi bu sene 2,600’e çıkardılar. Onu da vadeli aldığında her ay 50-100 lira olarak faiz konuluyor üzerine.
GARO PAYLAN: Gübre fiyatıüzerinde yüzde 20-25 zam var yani?
HARUN VAYİÇ: Evet. Zaten Kooperatife üye olmak için iki kefil gerekiyor.
GARO PAYLAN: Herkes birbirine kefil.
HARuN VAYİÇ: Aynen öyle. Yarısı borçlu yarısı da onlara kefil. Sistem bu şekilde kurulmuş.
GARO PAYLAN: Kooperatifin kaç üyesi var?
HARUN VAYİÇ: 4.600 üyemiz var. Açık söyleyeyim, bu sene beşinci senemiz. Para kazanıyoruz, ama bizim geçmişimiz biraz sorunlu olduğu için kazandığımızı kârı devlete olan borçlara veriyoruz. Biz kamu kurumlarına çay veriyoruz. Oradan "borcu yok" isteniyor bizden. Biz beş senedir bunlarla uğraşıyoruz. Normalde üreticiye yüzde 50 kâr payı dağıtmamız gerekiyor. Kazanıyoruz ama üreticiye vermek yerine bu tarz şeylere ödüyoruz.
GARO PAYLAN: Markanız var mı?
HARUN VAYİÇ: Hopa Çay Koop markamızın adı.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.