HBB, ÇÖLYAK VE DİYABET HASTALARI İÇİN UMUT OLAN ORTA ASYA ATA BUĞDAY TOHUMUNU YEŞERTTİ

HBB, ÇÖLYAK VE DİYABET HASTALARI İÇİN UMUT OLAN ORTA ASYA ATA BUĞDAY TOHUMUNU YEŞERTTİ

Hatay Büyükşehir Belediyesinin denemek üzere ektiği Türkistan kökenli ata tohumu olan Akkonak buğdayları yeşerdi.

 

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş,  kısa süre önce Doğu Türkistan’dan getirilen ve 21 gün önce ekilen ata tohumlarını EXPO alanı Medeniyetler Bahçesi’nde toprakla buluşturmuştu.

 

Yetiştiği bölgelerde üç metre boyuna ulaşan Akkonak buğdayından, dekarında 700-800 kg buğday ve 3 ton sap çıkıyor ayrıca slaş olarak hayvan yemi olarak kullanılabiliyor.

 

Yaklaşık her 11 kişinin diyabet (şeker) hastası olduğu Türkiye’de ve çok sayıda çölyak hastasının glütensiz olması sebebiyle tüketebileceği buğday, Avrupa Birliği ülkeleri için de çok büyük bir pazar ve depremden en çok etkilenen Hatay’ın kırsal kalkınması açısından oldukça önem taşıyor.

 

“DEKARINDA 700-800 KG BUĞDAY ALINABİLİYOR”

 

Besin değeri yüksek ve glütensiz olan Akkonak buğdayının ekildiği bölgede incelemelerde bulunan Başkan Savaş, “ 21 gün önce Akkonak buğdaylarımızı burada ekmiştik. Temmuz ayında ektiğimiz Buğdaylarımız yeşerdi, boy verdi ve boyları oldukça uzadı. Türkiye’de birçok buğday çeşidi var. Bu buğday türü Türkiye’de hiç üretilmiyor. Üretildiğinde çiftçimize önemli bir destek olacak ve normal buğdayın çok üzerinde sapının da değerli olduğu için şehrimizde yetişmesi bizim için oldukça önemli. Şeker hastalarının rahat kullanabileceği glütensiz ve besin değeri yüksek bir buğday. Normal buğdayın da çok üzerinde fiyatta satılabilirsiniz. Ekildiğinde dekarında 700-800 kg buğday alınabiliyor.” dedi.

 

“AKKONAK BUĞDAYI HAYVAN YEM MALİYETLERİNİ YÜZDE 30’A DÜŞÜRECEK ”

 

Akkonak buğdayının, hayvan üreticileri için çok önemli bir buğday olduğunu da ifade eden Savaş, “ İnsanlarımızın hayvan üretiminde en çok para harcadığı gider yemdir ve slaştır. Biz eğer Akkonak buğdayını yeytiştirebilirsek yem fiyatı yüzde 30’a düşecek. Çok verimli ve para kazanılması açısından da üreticimiz için bu durum çok önemli. Buğdayın daha önce ekilmesi gerekiyor fakat biz de denemek istedik. Üretime, hayvancılığa ve çiftçilerimize destek olmak istiyoruz. Eğer buğdayın üretimi burada tam olarak gerçekleşirse diğer ülkeler ile rekabet de edebiliriz. Bizler çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz” diyerek kırsal kalkınma projelerine devam edeceklerini vurguladı.

0gfkc9h1nj7pwIezpo32o6yd.jpg

xbvchpwmsdumbqI6ca5nggvr.jpg

qutzsg03wl9iznxlbhyyo6b2.jpg

xyykhjhrzwzgqjexidoreamn.jpg

4l6evnbmtiscy8er1uwkf5z9.jpg

cnpw2c3f96omglaysdbnop5e.jpg

o6wqsngnwrmjlbof9t3mu4de.jpg

4sdc7xofwaz093riktejpq1c.jpg

eanhk2l8q975uofivzwxq3lc.jpg

ntpgag47cmjhnv5dyxelw9zy.jpg

jdu3lj5noarrz9qbelkhpav2.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.