HAKİMLER SAVCILAR KURULU'NA 7 ÜYE SEÇİLDİ

HAKİMLER SAVCILAR KURULU'NA 7 ÜYE SEÇİLDİ

TBMM Genel Kurulu, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) 7 yeni üyesini seçti. Partiler arasında varılan uzlaşma doğrultusunda gerçekleşen seçimde; HSK üyeliklerine, Ergün Şahin, Ömür...

TBMM Genel Kurulu, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) 7 yeni üyesini seçti. Partiler arasında varılan uzlaşma doğrultusunda gerçekleşen seçimde; HSK üyeliklerine, Ergün Şahin, Ömür Topaç, Sinan Esen, Aysel Demirel, Cumhur Şahin, Bilal Temel ve Hamit Kocabey seçildi. Seçilen üyeler dört yıl görev yapacak.

Yargıtay ve Danıştay üyeleri, öğretim üyeleri ile avukatlar arasından Anayasa Adalet Karma Komisyonu'nda belirlenen 21 aday HSK üyelikleri için yarıştı. 21 adaydan 7'sini seçmek için gizli oylama yapıldı. Partiler arasında varılan uzlaşma doğrultusunda birinci oylamada üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu sağlandı. Yargıtay kontenjanından Ergün Şahin, Ömür Topaç, Sinan Esen, Danıştay kontenjanından Aysel Demirel, öğretim üyesi kontenjanından Cumhur Şahin, avukat kontenjanından Bilal Temel ve Hamit Kocabey HSK'nın yeni üyeleri oldu.  

Komisyon sürecinde uzun süren müzakereler ittifakla sonuçlanmıştı. Millet İttifakı'ndan üç, Cumhur İttifakı'ndan dört isim üzerinde anlaşma sağlanmıştı. AKP Ergün Şahin, Bilal Temel, Aysel Demirel'i, MHP Hamit Kocabey'i, CHP Ömür Topaç'ı, İYİ Parti Sinan Esen ve Cumhur Şahin'i işaret etti.

Bu uzlaşmaya tepki gösteren HDP Grubu ise “pazarlık yapıldığı” ve “liyakatın ön plana alınmadığı” gerekçesiyle seçimlere katılmadı.

TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonlarıüyelerinden kurulu Karma Komisyon, 20 Mayıs’ta, 7 HSK üyeliği için Yargıtay kontenjanından 50, Danıştay kontenjanından 10, avukat kontenjanından 42, öğretim üyesi kontenjanından 12 olmak üzere seçime giren 114 kişiden, 21’ini aday adayı olarak belirlemişti. Seçilen HSK üyeleri, dört yıl boyunca görev yapacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.