HRANT DİNK DURUŞMASI SONRASI AİLENİN AVUKATI KONUŞTU: KARAR HATALIDIR

HRANT DİNK DURUŞMASI SONRASI AİLENİN AVUKATI KONUŞTU: KARAR HATALIDIR

Hrant Dink davasının karar duruşması sonrasında Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu, arkadaşları ve meslektaşlarıÇağlayan Adliyesi önünde açıklama yaptı. Avukat Bakırcıoğlu,...

Hrant Dink davasının karar duruşması sonrasında Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu, arkadaşları ve meslektaşlarıÇağlayan Adliyesi önünde açıklama yaptı. Avukat Bakırcıoğlu, sürecin ve yaşananların etkili bir şekilde soruşturulmadığını belirterek, “Karar hatalıdır” dedi.

Ağop Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinin 14'üncü yılında aralarında dönemin ilgili kamu yöneticilerinin de bulunduğu  76 kişinin yargılandığı davada nihayet karar açıklandı. 2'si ağırlaştırılmış 4 müebbet hapis ve 28 yıla varan oranlarda hapis cezalarının çıktığı 30 kişinin ise beraat ettiği davayla ilgili olarak Dink ailesinin avukatı, arkadaşları ve meslektaşlarıÇağlayan Adliyesi önünde açıklama yaptı. Avukat Hakan Bakırcıoğlu, sürecin ve yaşananların etkili bir şekilde soruşturulmadığını belirterek, şunları söyledi:

"İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, cinayete giden süreç ve bu süreçte yaşananlar etkili bir şekilde soruşturulmamıştı ve Hrant Dink'i linç kampanyasını düzenleyenler hakkında iddianame düzenlenmemişti. Başsavcılık tarafından cinayete iştirak eden, cinayette sorumluluğu olan devlet görevlilerinin önemli bir kısmı hakkında iddianame düzenlenmemişti. Ve soruşturmada esas olarak da cinayet kararını kimlerin verdiği, hangi süreçlerden geçirilerek bu emrin hayata geçirildiği somut olarak açığa çıkartılmamıştı.”

"BİRÇOK KİŞİNİN HATALI ŞEKİLDE BERAATIYLA SONUÇLANMIŞ BİR KARARDIR"

Avukat Bakırcıoğlu kararın hatalı olduğunu şöyle anlattı: 

“Sınırları ve kapsamları belirlenmiş olan bu davada bugün verilen karar önemli ölçüde hatalar içeren bir karardır. 2012 yılında da o dönemde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen bir karar olmuştu. Ve bu karar Yargıtay tarafından 2013 yılında bozulmuştu. Bugün verilen karar da Hrant Dink cinayetinin tüm yönleriyle açığa çıkartmayan ve sorunlar hakkında hüküm kurmayan bir karardır. Bu karara itiraz edeceğiz. Elbette ki bu kararın bozulması ve yargılamanın hakkıyla yapılması için sonuna değin bu süreci zorlayacağız. Bu karar bozulacaktır. Bu karar hatalı bir karardır. Bu karar cinayette sorumluluğu olan ve delillerle açığa çıkmış olan birçok kişinin hatalışekilde beraatiyle sonuçlanmış bir karardır." 

"ÖLDÜR DİYENLER YARGILANMALI, HRANT İÇİN ADALET GERÇEKLEŞMELİDİR"

Hrant’ın arkadaşları adına Bülent Aydın da kararı eleştirerek, şunları söyledi:

“Hrant'ın arkadaşları da sözünü söylemek ister. Biz 14 yıldır izlediğimiz bu davanın ve kararıyla ilgili görüşlerimizi önümüzdeki günlerde ayrıntılı olarak sizlerle paylaşmaya çalışacağız biraz önce hrant dink ailesinin avukatların söylediklerine katılıyoruz. Bu davanın bu cinayetin üstündeki karanlık perdeyi kaldırmadığını bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Biz ilk günden beri nasıl bu cinayette payı ve parmağı olan herkesin mahkeme karşısına çıkması ve hak ettiği cezaya çarptırılmasına kadar bu davayı takip edeceğimizi adalet mücadelesini sürdürebileceğimizi daha önce defalarca söyledik. Bugün bir kez daha tekrar ediyoruz, Hrant Dink cinayetine karar verenler bu süreci işletenler ortaya çıkmalıdır. Öldür diyenler yargılanmalıdır. Hrant için adalet gerçekleşmelidir. Bu nedenle bu kararla adalet mücadelesi sona ermedi. Belki yeni bir aşamasına geçti. Tekrarlamak istiyorum, biz bitti demeden bu dava bitmez.” 

"20'NİN ÜZERİNDE KAMU GÖREVLİSİNİN DAHİL EDİLMESİ GEREKİRDİ"

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan ve Uluslararası sınır tanımayan gazeteciler temsilcisi Erol Önderoğlu da karara ilişkin yorumda bulundular.

Danzikyan, “Karar, Dink ailesi avukatlarının da söylediği gibi eksik bir karardır. Hrant’ı korumayanlar, Hrant Dink hakkında bir cinayet ihbarı olduğu halde korumayanlar, cinayet işleyen örgüt üzerine operasyon yapmayanların cezasız kaldığını görüyoruz” dedi, Önderoğlu, şu görüşleri savundu:

“14 yıldır izlediğimiz bu dosyayla ilgili birkaç söz söylemek istiyorum. Sınır tanımayan gazeteciler açısından bu dosya nasıl ki bir zamanlar Ergenekon terör örgütü dosyası diye adledilen süreçte ne şekilde siyasi hesaplara malzeme edildiyse bugünkü kararlar da Hrant Dink cinayetinde rol alan devlet içindeki aktörlerin tamamının dahil edilmediğini ve birtakım başka siyasi hesapları karşılamak için manipüle edildiği izlenimi verdi. Dolayısıyla dink ailesi avukatlarının Avrupa insanlar hakları mahkemesine yaptığı başvuruda da gösterdiği gibi bu dosyaya 20’nin üzerinde daha kamu görevlisinin dahil edilmesi gerekirdi.” 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.