ERDOĞAN:  YETKİÇATIŞMASINI ÖNLEMEK İÇİN BİR SU KANUNU HAZIRLIYORUZ

ERDOĞAN: YETKİÇATIŞMASINI ÖNLEMEK İÇİN BİR SU KANUNU HAZIRLIYORUZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin su zengini değil, aslında stresi yaşan bir ülke olduğunu belirterek, ''Su yönetimindeki yetki çatışmasınıönlemek amacıyla Meclis'te bir...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin su zengini değil, aslında stresi yaşan bir ülke olduğunu belirterek, "'Su yönetimindeki yetki çatışmasınıönlemek amacıyla Meclis'te bir Su Kanunu hazırlıyoruz'" dedi. Salgın şartlarına rağmen canlarını dişlerine takarak tarlasını eken, üreten çiftçilere teşekkür eden Erdoğan, “Çiftçileri unuttunuz diyen birileri var ya. Ben buradan resmi rakam veriyorum. Bu yıl üreticilerimize toplam 24 milyar lira tarımsal destek sağlayacağız" dedi.

Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde DSİ tarafından yapımı tamamlanan 363 tesisin açılışı ve 1. Su Şurası'nın tanıtımı dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Bir süre önce koronavirüs tedavisi gören Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın öncülüğünde topluca okunan duanın ardından kürsüye çıkan Erdoğan, hizmete giren tesisler sayesinde 146,5 milyon metreküp suyun depolandığını, yıllık 12,3 milyon metreküp içme suyu elde edildiğini söyledi. Erdoğan, açılışını gerçekleştirdikleri tesisler sayesinde ayrıca günlük 299 bin metreküp suyun arıtıldığını, 418 bin 500 dekar arazinin sulu tarıma açıldığını ifade etti.

Erdoğan, toplam 5 milyar 200 milyon lirayı bulan yatırımların Türk ekonomisine yıllık katkısının ise yaklaşık 427 milyon lira olacağını dile getirdi.

"SUYUMUZU KORUMAKLA VATANIMIZI KORUMAK ARASINDA HİÇBİR FARK YOKTUR"

Suyun, tüm canlılar gibi insanlık için de vazgeçilmez bir nimet olduğunu anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Ekonomik kalkınma ve büyüme için de su ikamesi olmayan şeylerden biridir. İsrafı engellemek önem arz ediyor. Nüfusun hızla çoğalması, ilkim değişikliği gibi nedenlerle su ihtiyacının giderek arttığını görüyoruz. Su kıtlığına bağlı olarak ekolojik denge bozulmaktadır. Bu vahim tablo ise sosyal çalkantılardan düzensiz göçe kadar pek çok soruna sebebiyet veriyor. 2025'e kadar 700 milyondan fazla kişi su kıtlığı nedeniyle göç riski altında.

Bu karamsar tablodan ülkemizin etkilenmemesi elbette mümkün değildir. Biz su zengini bir ülke de değiliz. Su stresi çeken bir ülkeyiz. Elimizdeki sınırlı su kaynaklarını Irak ve Suriye gibi iki komşumuzla paylaşmak durumundayız. Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında maiyet itibariyle hiçbir fark yoktur. Su meselesini ikili ilişkilerde hiçbir zaman tehdit unsuru olarak kullanmadık."

"YETKİÇATIŞMASINI ÖNLEMEK İÇİN SU KANUNU HAZIRLIYORUZ"

Türkiye'nin tarımsal sulama sistemlerini yenilemesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bireysel tasarrufu teşvik ederek mevcut kaynaklarımızı daha verimli kullanmalıyız. Son 19 yılda çevrecilik adına ruhen ve fiziken çevreyi kirletenlere inat 8 bin 697 yeni tesis kazandırdık. Şehirlerimizin 2040, 2050 ve 2071 yıllarına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını planladık. Asya ve Avrupa'yı 4 metre çapındaki 5 bin 551 metre uzunluğundaki dev su tüneli ile birleştirdik. 26 adet yeraltı barajı inşa ettik. 2023'e kadar tamamlanan yeraltı barajı sayısını 150'ye yükselteceğiz. Türkiye olarak su arıtma teknolojilerine büyük yatırım yapıyoruz. Sanayi sektöründe suyun verimli kullanımı için gereken tedbirleri alıyoruz. Sulamada hale yüzde 46 olan randımanı 2024'e yüzde 55'e yükseltmeyi hedefliyoruz. 2007'de yaşanan büyük kuraklıktan sonra 81 vilayetimiz için içme suyu eylem planları hazırladık. Önümüzdeki dönemde tüm bu alanlara yatırım yapmayı sürdüreceğiz. Önümüzdeki dönemde su yönetimindeki yetki çatışmasınıönlemek amacıyla Meclis'te bir Su Kanunu hazırlıyoruz." 

"BİRİLERİ GİBİ KURU SIKI ATMAK YERİNE RAKAMLARLA KONUŞMAYI SEVİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs salgınının tüm dünyada dengeleri altüst ettiği bir zamandan geçildiğine işaret ettiği konuşmasında, güçlü sağlık altyapısı yanında tarıma ve suya bağlı gıda güvenliğinin stratejik öneminin görüldüğünü ifade ederek, şunları söyledi:

"Geride bıraktığımız dönemde salgın ve meteorolojik kuraklığa rağmen tarımsal üretimde cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdık. Geride bıraktığımız dönemde cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdık. Biz birileri gibi kuru sıkı atmak yerine rakamlarla, oranlarla konuşmayı seviyoruz. Bunu da çiftçilerimize, aziz milletimize saygımızın bir gereği olarak görüyoruz. Günlük 315 bin metreküp suyu arıtarak, tarımsal sulamada yeniden kullanılabilecek şekilde insanımızın hizmetine sunuyoruz. Tarımsal hasılamız bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak, 334 milyar liraya yükseldi. Tarımsal hasılada Avrupa'daki liderliğimiz devam ediyor."

“ÇİFTÇİLERİ UNUTTUNUZ DİYEN BİRİLERİ VAR YA”

"Burada salgın şartlarına rağmen canlarını dişlerine takarak tarlasını eken, üreten çiftçilerimize şahsım, milletim adıma teşekkürlerimi sunuyorum. Çiftçileri unuttunuz diyen birileri var ya. Ben buradan resmi rakam veriyorum. Bu yıl üreticilerimize toplam 24 milyar lira tarımsal destek sağlayacağız." 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.